Ειδησεογραφικό site

«Ασπίδα»Τσίπρα σε Φλαμπουράρη-Σταθάκη: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»

67

Να καλύψει τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Γιώργο Σταθάκη για τη δήλωση πόθεν έσχες του, επιχείρησε το βράδυ της Βουλής από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε εμμέσως πολιτική αμοιβαιότητα με τις παλαιότερες κυβερνήσεις και κάλυψε τους κ.κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη την παράταση των εκκρεμών υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκάρντ για ένα ακόμη χρόνο, με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που κατατίθεται στη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, εειδή αρνείται να ψηφίσει τα νέα μέτρα.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα διαψεύστηκε», τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα που τα ξέραμε όλοι».

«Κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζατε τα μέτρα όταν υπογράφατε μαζί μας τη συμφωνία του Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μας κατηγορούσατε ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια».

«Το καλοκαίρι ψηφίσατε τη συμφωνία και σήμερα δεν ψηφίζετε τα μέτρα της. Τι παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς;», είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και υπογράμμισε: «Ο ελληνικός λαός αποφάσισε και η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή είτε κάποιοι συμφωνούν είτε διαφωνούν με αυτή».

«Κοινές περιπολίες με την Τουρκία δεν μπορούν να υπάρξουν»

«Κοινές περιπολίες δεν μπορούν να υπάρξουν», ξεκαθάρισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό, λέγοντας πως οι αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν γενικά «σε θετική κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα θέμα που υπερβαίνει τις δυνατότητες των χωρών υποδοχής, τονίζοντας, όμως, πως «είναι γεγονός ότι η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος των ροών και συνειδητοποίησε ότι έχει πρόβλημα όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στις αυλές των χωρών της Ευρώπης».

«Όσο τα ελληνικά νησιά από την άνοιξη δεχόντουσαν αυτά τα τεράστια κύματα υπήρχε στάση αναμονής αμηχανία. Πολλοί μπέρδευαν το προσφυγικό με το μεταναστευτικό», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη «κινείται ακόμη με πολύ αργούς ρυθμούς και υπάρχουν δυστυχώς χώρες».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική ενίσχυσης της Τουρκιάς από την ΕΕ, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις από την ευρωπαϊκή ή τη δική μας πλευρά σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας».

«Κοινές περιπολίες δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν θα μπορούσαμε να το αποδεχθούμε την ώρα που συνεχίζονται, μάλιστα, οι παραβιάσεις», πρόσθεσε.

«Η όποια παρέμβαση στα ελληνικά ύδατα δεν μπορεί παρά να είναι διάσωση και μεταφορά στα νησιά», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, είπε ότι είναι προφανές πως από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης υπάρχει αυτές τις ημέρες ένα «παζάρι»

«Δεν είναι μόνο τα 3 δισ. ευρώ, αλλά και το αίτημά τους για να μπουν σιγά σιγά στην ΕΕ», είπε, σημειώνοντας πως δίνονται ήδη υποσχέσεις από την πλευρά Μέρκελ και Γιούνκερ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν πρέπει να μας δημιουργεί φοβίες, εφόσον τηρούνται οι κανόνες γι’ αυτό και όπως είπε, αν η Τουρκία κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό «αυτό θα είναι θετικό και για μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.