Ειδησεογραφικό site

«Κρεμασμένο» στην άκρη γκρεμού φωτογραφίζει τον κομήτη το «Philae» – Τα επόμενα βήματα της διαστημικής αποστολής

39

Πολλά μέρη για προσεδάφιση είχαν αναγνωριστεί και εξεταστεί για την προσεδάφιση του Philae στον κομήτη.

Τώρα, έπειτα από σχεδόν 24 ώρες πάνω στο ουράνιο σώμα, το Philae θα είναι το πρώτο μηχάνημα στην ιστορία, το οποίο θα μπορέσει να κάνει τομογραφία του κομήτη, ενώ θα μπορέσει να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου.

Το έδαφος γύρω από το Philae έχει ήδη αναλυθεί, ενώ οι εικόνες που έχει πάρει με τις κάμερές του το probe, ήδη κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, ενώ πολλές δεν έχουν ακόμη τροποποιηθεί με τρόπο που θα επιτρέπει να φαίνονται με λεπτομέρειες, κοντράστ και φως σε High Definition.

Το Philae, όμως, έχει δυστυχώς προσεδαφιστεί πολύ κοντά στην άκρη ενός γκρεμού. Η κλίση του είναι κάθετη, σε σχέση με το αρχικό σημείο προσεδάφισης. Από τα τρία του πόδια, το ένα κρέμεται στο απόλυτο κενό, οπότε, όπως είναι ευνόητο, οι κινήσεις που γίνονται για το χειρισμό του πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικές.

Η Ευρώπη έγραψε την δική της ιστορία στο Διάστημα, επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ με τη NASA να επικροτεί με ειρωνικό τρόπο την διαστημική επιτυχία της γηραιάς ηπείρου αγνοώντας τις μέχρι τώρα διαστημικές ευρωπαικές αποστολές: «Έγινε το πρώτο βήμα για να εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πλανήτη Γη και να κατακτήσει το Ηλιακό Σύστημα», ήταν η σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», το πιο ενδιαφέρον στοιχείο μέχρι στιγμής είναι ότι τα ραντάρ της συσκευής Philae ανίχνευσαν θερμότητα, άγνωστο όμως από που προέρχεται δεδομένο ότι οι επιστήμονες το μόνο που ξέρουν για το συγκεκριμένο κομήτη είναι ότι πρόκειται για μία χιονόμπαλα, έναν παγωμένο κομήτη. Αξιωματούχοι του Κέντρου Ελέγχου της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της θερμότητας και την ίδια ώρα αναρωτιούνται τους λόγους για τους οποίους το Philae απέτυχε να ενεργοποιήσει τα δύο άγκιστρα που θα το συγκρατούσαν σταθερό στην επιφάνεια. Το ενθαρρυντικό όμως είναι ότι η συσκευή έχει βυθιστεί σε βάθος τεσσάρων εκατοστών, μέσα σε κάποιο σχετικά μαλακό υλικό, και παραμένει σταθερό και υγιές, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Λόγω της απόστασης των 510 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τον κομήτη 67P από τη Γη, ό,τι  συμβαίνει στην αποστολή γίνεται γνωστό με καθυστέρηση μισής ώρας.

Το πάνω «χέρι» της αποστολής το έχουν οι Γερμανοί.
Το συνολικό κόστος της ευρωπαικής διαστημικής Rosetta αγγίζει τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συσκευή Philae που απελευθερώθηκε από το σκάφος είναι κατασκευασμένη από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη γερμανική διαστημική υπηρεσία «DLR¨». Η συσκευή Philae φέρει εννέα όργανα, καθώς και ένα τρυπάνι που μπορεί να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών για τη συλλογή δειγμάτων. Τις επόμενες ημέρες, τα όργανα του Philae θα μετρήσουν την πυκνότητα και τις θερμικές ιδιότητες της επιφάνειας, θα αναζητήσουν περίπλοκα οργανικά μόρια, και θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση του κομήτη με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο, ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.