Ειδησεογραφικό site

Ανταλλαγές μωρουδιακών.gr

85

Tης Χριστίνας Σεμερτζάκη

Όλες οι μητέρες αναρωτιούνται τι να κάνουν τα ρούχα και τα παιχνίδια των παιδιών τους όταν αυτά μεγαλώσουν και δεν μπορούν να τα φορέσουν πια. Πολλοί από εμάς έχουμε σπίτι μας σωρούς από μωρουδιακά φορμάκια και λογής παιδικά και βρεφικά είδη που δεν χρησιμοποιούμε. Τι μπορούμε να τα κάνουμε; Πώς μπορούμε να τα δώσουμε σε κάποιον που τα έχει ανάγκη; Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν; Την απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις δίνει η μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγών βρεφικών, παιδικών και νεανικών ειδών, «BABY FEAT».

Το «Καρφί» μίλησε με τη διαχειρίστρια της πλατφόρμας, κ. Δήμητρα Τζιμοπούλου, νέα γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών. Ξεκίνησε το 2011 ανοίγοντας μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο προκειμένου να ανταλλάξει πρώτα τα ρούχα και τα αξεσουάρ των δικών της παιδιών με κάποια μητέρα που είχε να της προσφέρει άλλα είδη για μεγαλύτερα παιδιά. «Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε δειλά δειλά και πλέον έφτασε να έχει πάνω από 4.600 φίλους στο facebook και να στηρίζει περί τις 100 άπορες οικογένειες» λέει στο «Κ» η κ. Τζιμοπούλου.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ

Οι εθελοντές του «BABY FEAT» προχώρησαν ακόμα περισσότερο και ίδρυσαν το πρώτο Κέντρο Ανταλλαγής και Επαναχρησιμοποίησης Βρεφικών Παιδικών και Νεανικών Ειδών σε όλη την Ελλάδα.

«Στεγαζόμαστε σε τρία επίπεδα 135τ.μ. στα Κάτω Πετράλωνα και μετά από 4 χρόνια λειτουργίας μπορούμε με την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών μας να διοργανώνουμε δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά, τη δημιουργικότητα και την αλληλεγγύη. Ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να γνωριστούν οι γονείς μεταξύ τους. Να γίνουμε μια γειτονιά. Ερχόμαστε κοντά με όλο και περισσότερες οικογένειες που μπορούν να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους ρουχισμό, έπιπλα και οποιοδήποτε βρεφικό ή παιδικό είδος δεν χρειάζονται πια. Μας επισκέπτονται καθημερινά μητέρες που αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα βασικά και απαραίτητα είδη και εμείς στο μέτρο του δυνατού τους παρέχουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Διοργανώνουμε μεγάλα bazaar με χρησιμοποιημένα είδη σε πολύ καλή κατάσταση και σε πολύ προσιτές τιμές. Δεν χρηματοδοτούμαστε από κανέναν φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό, ευρωπαϊκό ή ελληνικό. Είμαστε Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με πόρους από τις ίδιες τις οικογένειες. Έχουμε μια μόνιμη συνδρομή της τάξης των 15 ευρώ το τρίμηνο για να μπορούμε να καλύπτουμε τα έξοδά μας, να πληρώσουμε φόρους μας αλλά και τα λειτουργικά κόστη μας, τη ΔΕΗ, το τηλέφωνο κ.λπ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις μητέρες που ξεκινούν απ’ την αρχή, έχουν δηλαδή το πρώτο τους παιδί και δεν έχουν κάποια είδη να ανταλλάξουν, εμείς παρέχουμε όλη την προίκα του μωρού, σεντόνια, πετσετούλες, τα πρώτα του ρούχα, όλα όσα χρειάζεται τους πρώτους μήνες της ζωής του. Στη συνέχεια οι μητέρες αυτές επιστρέφουν τα είδη που έχουν λάβει, τα οποία χρησιμοποιούνται από άλλες νέες μανούλες. Ουσιαστικά είμαστε ένα κέντρο ανακύκλωσης παιδικών ειδών».

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ

«Στηρίζουμε περί τις 100 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που αδυνατούν να παρέχουν στα παιδιά τους ακόμη και τα στοιχειώδη. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε διαρκώς παραλαβές νέων πακέτων από όλη την χώρα. Πρόσφατα παραλάβαμε ένα πολύ μεγάλο πακέτο από τη Μύκονο. Οι σταθεροί εθελοντές είναι πέντε με δέκα μητέρες. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε τα ρούχα της ανοιξιάτικης και της καλοκαιρινής σεζόν. Παρότι έχουμε πολλές μητέρες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν, δυστυχώς είναι ασταθής ο αριθμός των εθελοντών μας. Άλλες φορές έχουμε μεγάλη συμμετοχή, άλλες όχι και τόσο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προσπαθούμε να κρατάμε το Ανταλλακτήριο ανοιχτό σε καθημερινή βάση ακόμα και τις Κυριακές και τις αργίες. Για τα βρέφη έχουμε πληθώρα ειδών και τα διαθέτουμε σε όσες περισσότερες οικογένειες μπορούμε. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα ρούχα για ηλικίες 7 ετών και άνω. Πρόσφατα προσθέσαμε πακέτα για βαπτίσεις και πάρτυ. Μια ολοκληρωμένη σειρά από προσκλητήρια, μαρτυρικά, μπομπονιέρες αλλά και το σετ του νονού (λαδόπανα, πετσέτες, βαπτιστικά ρούχα και λαμπάδα) σε οκτώ διαφορετικά σχέδια είναι στη διάθεση του κοινού σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των ειδών αυτών, που κατασκευάζονται από εθελοντές μας, πηγαίνουν σε λειτουργικά έξοδα και στη στήριξη οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Έχουμε στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο και μια εφαρμογή για χρηματοδότηση από όποιον επιθυμεί να μας βοηθήσει. Ανοίξαμε έναν ειδικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα όπου μπορούν όσοι διατίθενται να καταθέσουν κάποια χρήματα για την καλύτερη λειτουργία μας. Όλες τις σχετικές πληροφορίες για τα ωράρια λειτουργίας μας, την τοποθεσία του Κέντρου αλλά και όποιες δράσεις κάνουμε μπορεί να τις βρει κανείς είτε αν επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας www.babyfeat.gr είτε αν μας καλέσει στο 2104835152», καταλήγει η κ. Τζιμοπούλου.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΟΥΣ

Ο τρόπος λειτουργίας του baby feat είναι πολύ απλός. Για κάθε είδος που προσφέρει κανείς συλλέγει κάποιους πόντους, που στη συνέχεια μπορεί να τους εξαργυρώσει παίρνοντας ένα είδος που αντιστοιχεί στο ποσό των πόντων αυτών. Για παράδειγμα ένα παιδικό εσώρουχο αντιστοιχεί σε 2 πόντους. Μία κούνια με το στρώμα της, σε καλή κατάσταση αντιστοιχεί σε 70 πόντους. Αποστηρωτές, θήλαστρα και μάρσιποι αντιστοιχούν σε 10 έως 15 πόντους. Τα ριλάξ και τα καρεκλάκια φαγητού 15 με 20 πόντους ανάλογα με την κατάστασή τους. Παιχνίδια και βιβλία, ανάλογα με το μέγεθός τους και το πόσο έχουν φθαρεί, ξεκινούν από 1 πόντο και φτάνουν έως τους 20. Στράτες, αυτοκινητάκια και ποδηλατάκια αντιστοιχούν σε 20 πόντους. Καρότσια, πορτμπεμπέ και καθίσματα αυτοκινήτου κυμαίνονται μεταξύ 20 και 60 πόντων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.