Ειδησεογραφικό site

Αθεόφοβοι… φοροφυγάδες – Με μαϊμού-δωρέες σε εκκλησίες εξασφάλιζαν επιστροφή φόρου

340

Toυ Στέλιου Βραδέλη

Στα ίχνη εκατοντάδων αθεόφοβων φοροφυγάδων βρίσκεται για μία ακόμα φορά το ΣΔΟΕ, σκαλίζοντας υποθέσεις φορολογουμένων οι οποίοι δεν δίσταζαν τα προηγούμενα χρόνια να βάζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πλαστές βεβαιώσεις δωρεών σε εκκλησίες, για να κερδίσουν τη σχετική φοροαπαλλαγή.Ο έλεγχος επικεντρώνεται σε φορολογούμενους με περιορισμένη φοροδοτική ικανότητα βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και συγκριτικά απλόχερες δωρεές. Είναι ένα πρώτο στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε έλεγχο, ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας ο προηγούμενος ανέντιμος βίος αποτελεί πρόσθετο στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο.

Το φαινόμενο φαίνεται πως είχε γίνει της μόδας σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, όπου έχουν ήδη εντοπιστεί 162 φορολογούμενοι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο της πλαστής δωρεάς για να λάβουν επιστροφή φόρου.

Το σύνολο των πλαστών και εικονικών αποδείξεων που εντοπίστηκαν τους τελευταίους μήνες φτάνει ήδη τα  610.650 ευρώ και η έρευνα συνεχίζεται, με ορισμένες πηγές να θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να «χτυπήσει» και εκατομμύριο.

Με βάση τις υποθέσεις που έχουν ήδη κλειδώσει, στους 162 φορολογούμενους αντιστοιχεί μέση ευσεβής δωρεά της τάξεως των 4.000 ευρώ προς ιερούς ναούς με «αντίδωρο» έκπτωση φόρου τουλάχιστον 400 ευρώ. Αν η πλαστή δωρεά  είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια, το όφελος ήταν πολλαπλάσιο. Στο παρελθόν οι δωρεές οδηγούσαν σε απευθείας έκπτωση φόρου έως και 45%.

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ

Η κομπίνα με τις πλαστές βεβαιώσεις δωρεών σε εκκλησίες είχε μεν χρόνια να έρθει στην επικαιρότητα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελεί παλιό κόλπο. Το 2012 το ΣΔΟΕ είχε και πάλι αποκαλύψει κύκλωμα χορήγησης πλαστών βεβαιώσεων δωρεών σε μοναστήρια και εκκλησίες σε Πάτρα, Λάρισα και Φάρσαλα. Ο φορολογούμενος έκανε μια δωρεά, για παράδειγμα, 300 ευρώ και η βεβαίωση  την οποία έβγαζαν τα μέλη του κυκλώματος έγραφε 30.000 ευρώ . Αμέσως ο φορολογούμενος κέρδιζε έκπτωση φόρου 3.000 ευρώ. Μάλιστα, στο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί και συμμετοχή ιερέων.

Από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ  έχουν προκύψει βεβαιώσεις με ποσά πολλαπλάσια των πραγματικών, αλλά και αποδείξεις για ποσά που ουδέποτε καταβλήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως βρέθηκε δήλωση φόρου εισοδήματος επιχειρηματία που φέρεται να έχει κάνει δωρεά 40.000 ευρώ σε εκκλησία, αλλά το ποσό δεν εμφανιζόταν πουθενά στα «ιερά» κιτάπια.

Το κόλπο με τις δωρεές δεν περιορίζεται σε εκκλησίες και μοναστήρια. Οι φοροαπαλλαγές οι οποίες ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια για δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα ή και αθλητικά σωματεία, είχαν βάλει χιλιάδες φορολογούμενους στον πειρασμό να κλέψουν την εφορία με το εύκολο κόλπο των εικονικών δωρεών.

ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Την τελευταία πενταετία στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ έχουν πιαστεί μεταξύ άλλων:

-Τρία αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία στην Ήπειρο τα οποία είχαν εκδώσει βεβαιώσεις δωρεών ύψους 1,9 εκατ. ευρώ με στόχο να κερδίσουν φίλοι και συγγενείς φορολογικές ελαφρύνσεις από τις εικονικές δωρεές.

-850 Κρητικοί οι οποίοι εμφανίζονταν να έχουν κάνει δωρεές της τάξεως των  10 εκατ. ευρώ σε αθλητικά σωματεία. Σε μία μόνο εφορία της Κρήτης εντοπίστηκαν 400 φορολογούμενοι με δωρεές κοντά στα  6 εκατ. ευρώ, όλες εικονικές, ενώ στις υπόλοιπες ΔΟΥ του νησιού εντοπίστηκαν εικονικές  δωρεές πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ.

Στο κόλπο εμπλέκονται φορολογούμενοι από πολλές επαγγελματικές ομάδες. Επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί ή ακόμα και συνταξιούχοι εμφάνιζαν πλαστές δωρεές σε εκκλησίες, αθλητικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα για να μειώσουν το ποσό του φόρου που αντιστοιχούσε στο εισόδημά τους, μέσω των σχετικών φοροαπαλλαγών ή να λάβουν ακόμα και μεγάλες επιστροφές φόρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκκλησία που βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα είχε εκδώσει απόδειξη για δωρεά πιστού ύψους 20.000 ευρώ, ενώ έπειτα από τον έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι ο φορολογούμενος είχε καταβάλει μόνο 300 ευρώ.

ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΕΥΡΩ

Σε άλλη περίπτωση, απόδειξη για δωρεά 50.000 ευρώ αποδείχθηκε ότι ήταν παντελώς εικονική, καθώς ο φορολογούμενος δεν είχε καταβάλει ούτε ένα ευρώ. Την ίδια ώρα οι έλεγχοι έδειξαν ότι μεγάλο μέρος των δήθεν δωρεών δεν είχαν καν καταγραφεί στα βιβλία των ενοριών, ωστόσο κόπηκαν κανονικά βεβαιώσεις.

Η κομπίνα αυτή  προσέφερε υψηλά φορολογικά κέρδη στους επιτήδειους, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία  των προηγουμένων ετών, τα ποσά των χρηματικών δωρεών προς ιερούς ναούς και μοναστήρια εντάσσονται στις φοροαπαλλαγές και εκπίπτουν από το εισόδημα ή τον φόρο.

Τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για όσους προσκόμισαν αποδείξεις δωρεών τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το ποσό της δωρεάς εξέπιπτε ολόκληρο από το εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δωρητής είχε μείωση φόρου που έφθανε και στο 45% της δαπάνης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η διαδικασία που ακολουθεί το ΣΔΟΕ είναι απλή. Οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, σβήνοντας την κομπίνα και καταβάλλοντας τους αναλογούντες φόρους και πρόστιμα .

Τώρα, το κόλπο με τις δωρεές έχει εκλείψει καθώς καταργήθηκαν οι σχετικές φοροαπαλλαγές. Σκαλίζοντας όμως το ΣΔΟΕ υποθέσεις προηγουμένων ετών, βγάζει διαρκώς νέα λαβράκια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.