Ειδησεογραφικό site

Αδιέξοδο στις επαφές κυβέρνησης – αγροτών – Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

132

Ακαρπη ήταν η συνάντηση που είχαν οι αγρότες με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ουσιαστικά ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών πως όσο προβλέπει το Μνημόνιο θα πρέπει να υλοποιηθούν. Η απάντηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των αγροτών, οι οποίοι ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ και προετοιμάζονται για συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, τις επόμενες ημέρες.

Η απάντηση που έδωσε ο κ.Αλεξιάδης στους αγρότες πρακτικά σημαίνει πως θα εφαρμοστεί κανονικά από το 2016 η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% το 2017 ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί στο 26%.
Επιπλέον η διαδικασία αύξησης της προκαταβολής φόρου έχει ξεκινήσει ενώ σταδιακά θα έρθει και η κατάργηση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό ντίζελ.

Στη συνάντηση που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, οι εκπρόσωποι των αγροτών παρουσίασαν στον αναπληρωτή υπουργό τις θέσεις τους για τη φορολογία των αγροτών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το αίτημά τους για αναγνώριση δαπανών κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος τους. « Θα το παλέψουμε και θα το πετύχουμε» δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Πανελλαδικής Συντονιστικής Αγροτών, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου σχετικά με τα αγροτικά αιτήματα για τη φορολογία και εξήγησε πόσο σημαντική παράμετρος είναι για τους αγρότες η αναγνώριση των δαπανών τους – και των εργατικών που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν το 50-60% του κόστους παραγωγής – την ώρα που αυξάνεται η φορολογία τους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επιπλέον στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το ζήτημα της φορολογίας της αγροτικής γης, με τον υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει πως αυτό το θέμα θα συζητηθεί στις αρχές του 2016, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ.

Ετοιμοι για νέες κινητοποιήσεις
Μετά το τετ α τετ ο κ.Παπακωνσταντίνου, αφού επιβεβαίωσε το ναυάγιο των συζητήσεων προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις, τις οποίες θα αποφασίσουν οι κατά τόπους Ενώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.