Ειδησεογραφικό site

«Αδιάβαστη» η Ελλάδα στο Euroworking Group- Χωρίς οριστικές προτάσεις αντιμετώπισε τους δανειστές- Δεν εκταμιεύουν τα 1,2 δισ. ευρώ

33

Με προτάσεις που δεν φαίνεται να είναι ακόμα πλήρως ολοκληρωμένες, κοστολογημένες και χρονολογημένες από την ελληνική πλευρά φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κύλησε η σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Οι ούτως ή άλλως λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους δανειστές και στο εσωτερικό μέτωπο, η εκπεφρασμένη από την ελληνική κυβέρνηση στάση που συνοψίζεται στη φράση: «Οχι νέοι φόροι, όχι νέα υφεσιακά μέτρα», αλλά και στις προσδοκίες για χρηματοδοτική ανάσα με τουλάχιστον το 1,2 δισ. του ΤΧΣ, συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ελληνική πλευρά, στη σκιά και των πιέσεων από την ΕΚΤ. Επιπρόσθετα η σημερινή τηλεδιάσκεψη έφερε στην επιφάνεια κι ένα νέο, πιθανό πρόβλημα, αυτό του κατά πόσον είναι τελικώς νομικά δυνατή η επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ. Για το θέμα φαίνεται πως οι τεχνοκράτες του EWG παραπέμπουν απευθείας στον EFSF!

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, μπαίνει στην «καρδιά» των διαπραγματεύσεων, που αφορούν στη λίστα των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων. Μια λίστα που ακόμα συνθέτεται, εξ’ ου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη σημερινή σύσκεψη του EWG συζητήθηκαν τα… ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και χθες, μέχρι αργά, τα «ραντεβού» των τεχνικών κλιμακίων είχαν επίκεντρο την διακρίβωση ακριβώς των λεπτομερειών των μέτρων. Οι δανειστές φέρονται να επιμένουν σε παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ασφαλιστικό λόγω του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού τους αντίκτυπού. Εξετάζουν επίσης παρεμβάσεις στην νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, στις ομαδικές απολύσεις και στην απελευθέρωση των τιμών της ενέργειας.

Δεδομένου πάντως ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και το έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό πρόβλημα θα συνεδριάσει μάλλον στις αρχές της εβδομάδας (πιθανόν τη Δευτέρα), θεωρείται βέβαιο ότι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών θα παραμείνουν και τις επόμενες ημέρες οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προτείνει η κυβέρνηση. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι αναπόφευκτα κάποιες εξ αυτών θα ακουμπάνε «ευαίσθητα σημεία» στο εσωτερικό.

Ας μην ξεχνάμε για παράδειγμα την πρόσφατη περίπτωση με τον ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη που έβαλε στο τραπέζι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη για να ξεσηκώσει θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων και να προκαλέσει την παρέμβαση του Μαξίμου που αναγκάστηκε να διαψεύσει κάθε σχετικό σενάριο και να επισημάνει ότι υπάρχουν και νομικά κωλύματα σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να παρουσιάσει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας αυτή την περιβόητη λίστα μέτρων που έχει δεσμευτεί να ανακοινώσει στους εταίρους που την περιμένουν διακαώς φάνηκε και από το ότι την σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group δεν την προκάλεσε η κυβέρνηση, αλλά την ζήτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι που θέλουν να μάθουν τι θα γίνει, ειδικά τώρα που η ρευστότητα εξαντλείται.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να δείξει ότι είναι στριμωγμένη στον τοίχο λόγω των «άδειων ταμείων», αλλά αυτό αποκαλύπτεται πλέον και από την επιστολή Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που έθεσαν επιτακτικά το θέμα της ρευστότητος που εξαντλείται (έως 20 Απριλίου ενδεχομένως) απέναντι στα οποία το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει ακόμα να λάβει επισήμως θέση, αφήνοντας να αιωρούνται φόβοι για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.

Επειδή εξαντλούνται όμως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δείχνει να κάμπτεται από την πολεμική της Αθήνας ώστε να ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας μέσω του ELA, αν τουλάχιστον δεν διασφαλίσει και κάποια εχέγγυα που ζητά ο κύριος Ντράγκι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της για την νέα λίστα μέτρων που τελικώς θα παρουσιάσει.

Η λίστα πιθανώς να παρουσιαστεί σε νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group τις αμέσως επόμενες μέρες, πριν ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα (ίσως την Παρασκευή την ερχόμενη Δευτέρα). Η επεξεργασία της πάντως βρίσκεται στα χέρια του κυρίου Γιώργου Χουλιαράκη που, ως ο αρμόδιος συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, φέρεται να είναι και ο μόνος στην κυβέρνηση που έχει πλήρη επίγνωση των νέων μέτρων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.