Ειδησεογραφικό site

Αγκάθια στο φλερτ ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ

62

Του Γιώργου Γερόπουλου

Η σκληρή αντιπολίτευση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και η απόρριψη της πρόσκλησης για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορούν να κρύψουν την πολιτική αμηχανία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Παράλληλα, είναι εμφανής ο φόβος της Φώφης Γεννηματά ότι η συζήτηση για ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ενότητας του ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη, καθώς ο πρωθυπουργός επιχειρεί να απαντήσει στις πιέσεις Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για μια αλλαγή πλεύσης στο θέμα των συμμαχιών, αλλά και να διευρύνει την πλειοψηφία του, προκειμένου να εξαντλήσει την κυβερνητική τετραετία. Προς το παρόν μένει στο επίπεδο της ρητορικής, αλλά οι καλά γνωρίζοντες τις υπόγειες πολιτικές διαδρομές, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, αυτό θα επενδυθεί και με παραχωρήσεις στο θέμα του εκλογικού νόμου και των αλλαγών.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

Στην αντίπερα όχθη, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγει «σαν ο διάολος το λιβάνι» οποιαδήποτε συζήτηση, καθώς οι αποκλίνουσες απόψεις στο εσωτερικό της είναι εμφανείς. Στην ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα έλεγε «στην πεθερά για να τα ακούσει η νύφη», αφού σήκωσε τόσο τους τόνους έναντι του πρωθυπουργού, ώστε να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας. Επιχειρεί να προκαταλάβει την τακτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ότι ο ίδιος θα σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας.

Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος, του οποίου η ρητορική είναι σε υψηλούς τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσίως εμφανίζεται αντίθετος στον διάλογο με τον πρωθυπουργό. Νεότερα στελέχη, όπως ο κ. Κωνσταντινόπουλος, έχουν οικοδομήσει προφίλ αντιπαράθεσης με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, μεσαία στελέχη αλλά και νεότεροι βουλευτές δεν τοποθετούνται εκ προοιμίου αντίθετοι απέναντι σε έναν προγραμματικό διάλογο με την Κουμουνδούρου. Ήδη θέτουν πολιτικές προϋποθέσεις, πετώντας το μπαλάκι της συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ζητά σαφή μεταρρυθμιστικό τόνο στην πολιτική του πρωθυπουργού και εγκατάλειψη ιδεολογικών εμμονών για έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης.

Πιέζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινείται επι ξηρού ακμής, επιχειρώντας να παραπέμψει στις καλένδες το θέμα των συμμαχιών. Ωστόσο, η πίεση που δέχεται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και ειδικά από την Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών θα καταστεί το επόμενο διάστημα αφόρητη, αφού θα κινδυνέψει να χάσει τα πρωτεία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της δεν αρκούνται στη συνεργασία με ένα κόμμα του 6%, όταν μπορούν να ενισχύσουν τη θέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ του 36%. Εξάλλου, το παιχνίδι που παίζεται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη αφορά τον απογαλακτισμό των Σοσιαλδημοκρατών από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Μερκελ και την ολέθρια στρατηγική του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στο εσωτερικό, η κ. Γεννηματά αισθάνεται ότι το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πυροδοτήσει έναν ορυμαγδό αντιδράσεων από την πρώην ηγεσία του κόμματος και θα οδηγήσει σε μια εσωκομματική σύγκρουση, για την οποία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο ισχυρή για να φέρει σε πέρας. Προς το παρόν, η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κρύβει τη στρατηγική διαφωνία «κάτω από το χαλί», ευελπιστώντας ότι οι υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι και ίσως οι επερχόμενες εξελίξεις αλλάξουν την ατζέντα των συζητήσεων…

Τα σχόλια είναι κλειστά.