Ειδησεογραφικό site

«Εμφύλιος» ξέσπασε στην κυβέρνηση στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα-Στο επίκεντρο η παρουσία στις διαπραγματεύσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη

71

Εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε η διαρροή από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και του ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος έθεσε θέμα συμμετοχής του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στην ομάδα που κάνει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Η επίσημη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι «στον βαθμό που γνωρίζουμε δεν ετέθη θέμα από κανέναν για τον κ. Λαζαρίδη. Επιπλέον ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι κομματικό στέλεχος, είναι κυβερνητικό στέλεχος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. Άλλωστε είναι εκείνος που έχει αναλάβει να παρακολουθεί τα μαθηματικά του χρέους με συμφωνία και του κ. Βενιζέλου, συνεπώς είναι απαραίτητος σε κάποιο στάδιο τουλάχιστον των συζητήσεων».

Πάντως ο κ. Πρωτόπαπας επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον κ. Χαρδούβελη και του ζήτησε να είναι στην διαπραγμάτευση ο ίδιος και μέλη του ΠΑΣΟΚ όπως έγινε και στο Παρίσι. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι σε αυτό τον γύρο θα συμμετέχουν στελέχη από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών και του ζήτησε να βγει ανακοίνωση από το γραφείο του που να ξεκαθαρίζει τα πράγματα ότι δηλαδή δεν ετέθη θέμα για τον κ. Λαζαρίδη.

Η «παρεξήγηση» έρχεται να προστεθεί στο περιβάλλον δυσπιστίας που δημιουργούν οι δηλώσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησαν με τις αναφορές περί «κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και είχαν την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι «η ΝΔ είναι η μόνη δημοκρατική παράταξη και η παράταξη του εκσυγρονισμού». Έχουν προηγηθεί πάλι την περασμένη εβδομάδα διαρροές από κύκλους του ΠΑΣΟΚ για το φραστικό επεισόδιο του κ. Λαζαρίδη με τον πρέσβη στο Βερολίνο κ. Ζωγράφο που οδήγησαν στην παραίτηση του τελευταίου. Το κλίμα όμως βαραίνει περισσότερο καθώς η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου που είχε λεχθεί ότι θα γίνει την Δευτέρα τελικώς μετατέθηκε για αύριο το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών προχωρούν μόνα τους στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα χωρίς να έχει προηγηθεί η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου όπου θα καθοριστεί η διαπραγματευτική στρατηγική και οι κόκκινες γραμμές. Έτσι ενώ ο κ. Χαρδούβελης λέει ότι όλα είναι ανοικτά στο τραπέζι με την Τρόικα από το ΠΑΣΟΚ διαρρέει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν θα δεχθεί σε θέματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Με τη δημοσιοποίηση του θέματος, λένε κάποιοι, ενδεχομένως ο κ. Χαρδούβελης να απαντά στις διαρροές που αποδίδονται στον Χρύσανθο Λαζαρίδη ότι δήθεν στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στο Παρίσι «ο υπουργός των Οικονομικών ήταν… ενδοτικότερος της Τρόικας».

Η στοχοποίηση όμως του κ. Λαζαρίδη έχει ευρύτερη πολιτική σημασία και εμμέσως βάλλει κατά του κ. Σαμαρά με δεδομένο ότι είναι ο πλέον κοντινός του συνεργάτης και σύμφωνα με ορισμένους ο πιο ισχυρός κυβερνητικός παράγοντας αν και ατύπως μετά τον πρωθυπουργό.

Πώς ξεκίνησε ο «εμφύλιος»

Ξαφνική ένταση στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ή και του υπουργού Οικονομικών με το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται πως ανέκυψε στην πρώτη συνάντηση με την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή προκλήθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με την εκτός προγράμματος παρουσία στη σύσκεψη του συμβούλου του πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας, Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι προ ημερών, σε επικοινωνία που είχαν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είχε ζητήσει από τον κύριο Χαρδούβελη να επιτραπεί και η συμμετοχη εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν έχουν θεσμικό ρόλο για να συμμετέχουν κομματικοί εκπρόσωποι στις συζητήσεις, διευκρινίζοντας ότι στο Παρίσι, όπου συμμετείχε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (Χρηστος Πρωτόπαππας) «ηταν ιδιάζουσα περίπτωση».

Ο κ. Χαρδούβελης όμως λέγεται πως εξεπλάγη σήμερα όταν είδε να προσέρχεται και ο κ. Λαζαρίδης. Θεωρώντας προφανώς πως παρίσταται ως κομματικός εκπρόσωπος της ΝΔ και όχι ως σύμβουλος του πρωθυπουργού (όπως ο κ. Σταύρος Παπασταύρου) λέγεται πως ο κ. Χαρδούβελης σήκωσε το τηλέφωνο, τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο και τον ενημέρωσε (στο πλαίσιο και της προηγούμενης επικοινωνίας που είχαν) ότι στη σύσκεψη προσήλθε και συμμετέχει και ο κ. Λαζαρίδης.

Η εξέλιξη αυτή πάντως έρχεται μία μέρα μετά τη δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας εκ μέρους του κυρίου Χαρδούβελη ο οποίος το βράδυ της Τρίτης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, επιτέθηκε σε όσους διαρρέουν ποικίλες πληροφορίες και σενάρια, τονίζοντας πως μόνη «σοβαρή» πηγή ενημέρωσης είναι ό,τι λέει ο ίδιος και το υπουργείο Οικονομικών.

Τι υποστηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ

Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον επικεφαλής της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό έργο, Χρήστο Πρωτόπαπα, και εξέφρασε την επιθυμία στη συνάντηση με την Τρόικα να μην παρίσταται κομματικό στέλεχος.

Ο κ. Χαρδούβελης αμέσως μετά επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για το ίδιο θέμα και τον πληροφόρησε πως αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη ΝΔ, οπότε δεν προγραμματίστηκε να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Χαρδούβελη πως δεν έχει κάποιο πρόβλημα επ’ αυτού. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας δεν θα δεσμεύει το ΠΑΣΟΚ, αφού αύριο ο κ. Βενιζέλος θα προσέλθει στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων.

Στην είδηση της παρουσίας του κ. Λαζαρίδη στο υπουργείο Οικονομικών, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υποβίβαζαν το ζήτημα και σημείωναν πως αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να διαχειριστεί ο κ. Χαρδούβελης, αφού αυτός ήταν εκείνος που είχε ζητήσει να μην παρίστατει κανείς ως εκπρόσωπος των κυβερνητικών εταίρων.

Πρόσθεταν, δε, πως μετά την αυριανή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει τα αρμόδια στελέχη του κόμματος και εκείνα θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών για τα θέματα που θα έχουν προκύψει.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.