Ειδησεογραφικό site

Κρίσιμο διήμερο στο Παρίσι – Ασφαλιστικό και «κόκκινα δάνεια» ζητούν οι δανειστές για να «χαλαρώσουν» τις πιέσεις – Spiegel: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία Ελλάδας–τρόικας

48

Το πιο δύσκολο κομμάτι του δρόμου προς την έξοδο από το Μνημόνιο προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές, χωρίς όμως να ανοίξει «εσωτερικό μέτωπο» με επώδυνα νέα μέτρα, προσπαθεί να καλύψει από σήμερα ξανά η κυβέρνηση. Επί δύο μέρες στο Παρίσι ο Γκίκας Χαρδούβελης και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα κλειστούν στην -γνώριμη πλέον από τον περασμένο Σεπτέμβριο- αίθουσα στο ισόγειο της Villa Said για ένα καθοριστικό «τετ-α-τετ» με τους επικεφαλής της Τρόικα, που θα κρίνει πολλά για την πορεία της χώρας.

Το ραντεβού στο Παρίσι με την Τρόικα κλείστηκε σχεδόν «στον αέρα» για να φανεί ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν θα υπάρξουν όμως τελεσίδικες αποφάσεις και η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει και πάλι για λίγες μέρες στην Αθήνα (πιθανόν την 1η Δεκεμβρίου για μια-δυο μέρες ίσως) πριν κλείσει και τυπικά την αξιολόγησή της. Θεωρείται όμως «κομβικής σημασίας» για να πέσουν οι τόνοι και να επιδιώξει η Αθήνα μία πολιτική συμφωνία για την γραμμή προληπτικής έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, η οποία θα επικυρωθεί τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2015 από τα εθνικά κοινοβούλια. «Ρόλο-κλειδί» θεωρεί η Αθήνα πως θα παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στους «τεχνοκράτες» του ΔΝΤ και την πολιτική ηγεσία των ευρωπαϊκών κρατών.

Για πάνω από 6 ώρες χθές ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γκίκας Χαρδούβελης είχαν συσκέψεις, για να καθορίσουν μέχρι ποίου σημείου μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις στο Παρίσι –και ποιες- αλλά και για το πότε θα πρέπει να πάρει ο βασικός «διαπραγματευτής» της χώρας μας στο τηλέφωνο τον πρωθυπουργό, αν η κατάσταση δείξει ότι πάει να ξεφύγει.

Και μέχρι τα μεσάνυχτα πάντως χθές στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονταν για να μπουν στη διαπραγμάτευση ο κ.Γκίκας Χαρδούβελης και ο εκτελών χρέη του ΣΟΕ Τάσος Αναστασάτος. Στο Παρίσι μεταβαίνουν σήμερα για να τους πλαισιώσουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (θα παραμείνει μόνο 24 ώρες και θα επιστρέψει για να εκπροσωπήσει το υπουργείο στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής), ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και από το Μαξίμου οι κύριοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και (πλην απροόπτου) ο κ.Σταύρος Παπασταύρου. Το πολιτικό εταίρο της κυβερνήσεως θα εκπροσωπήσει ο κ.Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ.

Τι θέλουν οι δανειστές- τι φοβάται η Αθήνα

Οι δανειστές (ΔΝΤ και Ευρωπαίοι) πιέζουν για το δημοσιονομικό κενό, θέλουν αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», αλλά θέτουν και θέμα αλλαγών στο ασφαλιστικό, χωρίς να μιλούν ανοιχτά όμως για περικοπές συντάξεων, όπως φοβάται η Αθήνα -και ειδικά το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα δεχτούμε μέτρα που θα ενοχλήσουν τους πολίτες, δεν χρειάζονται νέοι νόμοι για το Ασφαλιστικό, θα εφαρμοστεί μόνο ό,τι έχει ψηφιστεί» διαμηνύει η κυβέρνηση, δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη σύσκεψη χθες στο Μαξίμου.

Κοινοτικές πηγές υποστήριζαν ότι η επιλογή για τη συνάντηση στο Παρίσι «βολεύει» διαπραγματευτικά και τα δύο μέρη. Δείχνει ότι υπάρχει βούληση να τελειώσουν, αλλά και οι δανειστές δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα πριν υπάρξει «επαρκής πρόοδος», και η κυβέρνηση γλιτώνει το ενοχλητικό «σουλάτσο» των ελεγκτών στην Αθήνα.

Το τετ-α-τετ στο Παρίσι κρύβει όμως παγίδες όπως και όλες οι επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Μετά από δύο μήνες έντασης στις σχέσεις με τους δανειστές, όπου ακούστηκαν και ελέχθησαν πολλά (με αποτέλεσμα ακόμα και την εκτόξευση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα στα προ Μνημονίου επίπεδα) η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει το «σύννεφο καπνού» που υψώθηκε στις σχέσεις με τους δανειστές. Εμφανίζεται ακόμα ανυποχώρητη από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει σε Ασφαλιστικό, εισπρακτικά μέτρα, απολύσεις και δημόσιο. Αντιθέτως οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ πνέουν μένεα για καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις σε σχέση με τα συμφωνηθέντα στα Γιούρογκρουπ των δύο τελευταίων μηνών.

Το αν πέτυχε το στόχο της η συνάντηση των Παρισίων, την Τρίτη και την Τετάρτη, θα αποκαλυφθεί τοις πάσι όμως την επόμενη κιόλας ημέρα, από το κλίμα που θα εισπράξει την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group, κ. Τάσος Αναστασάτος, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τους εκπροσώπους όλων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Spiegel: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία Ελλάδας – τρόικας

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στις σημερινές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, παρατηρούν Γερμανοί αναλυτές.

Για επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau, σημειώνοντας ότι «δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας λήγει στα τέλη του χρόνου. Η Αθήνα όμως χρειάζεται περαιτέρω στήριξη».

«Συνεχίζονται οι συνομιλίες της τρόικας με την Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία χαρακτηρίζει τη συνάντηση των Παρισίων «σημαντική για την πορεία του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης».

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Σε σχετικό του άρθρο το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι «το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει πλέον πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να πείσει τους δανειστές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για τους αριθμούς του. Παρ’ όλα αυτά, οι συνομιλίες προχωρούν μετά δυσκολίας».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει κατά πόσον έχει προχωρήσει με το πρόγραμμα περικοπών.

«Η πίεση είναι τεράστια: εντέλει, το ερώτημα είναι εάν η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της. Χωρίς στήριξη όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η συμφωνία με την τρόικα των δανειστών (…) είναι βασική προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι συνομιλίες αναφορικά με τον τρόπο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης λήγει στα τέλη του έτους», αναφέρει το Spiegel.

Επικαλούμενο πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, το Spiegel αναφέρεται και στις διαφωνίες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας.

«Για το 2015 η τρόικα υπολογίζει με ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ και ζητά περικοπές, μεταξύ άλλων στις συντάξεις, όπως λέγεται. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει κενό και το απορρίπτει», γράφει το περιοδικό.

Σύμφωνα με το Spiegel, η βραδύτητα των συνομιλιών προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Παρίσι, τότε η πιστωτική γραμμή – η οποία πρόκειται να αποφασιστεί στις 8 Δεκεμβρίου από το Eurogroup – θα είναι δύσκολη έως αδύνατη, ανέφεραν κύκλοι της Ε.Ε. τη Δευτέρα. Στην Αθήνα, αντίθετα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση “ακόμη και την τελευταία στιγμή”, όπως λένε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.