Ειδησεογραφικό site

Ταχύτερα θα χορηγείται η έκπτωση και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ-Βελτιωτικές αλλαγές από το ΥΠΟΙΚ

34

Να διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προτίθεται το υπουργείο Οικονομικών και προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται αλλαγές στο Ν.4223/2013 ώστε να χορηγείται ταχύτερα η έκπτωση.

Ο Ν.4223/2013 προβλέπει έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή επί του ΕΝΦΙΑ αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.

Συγκεκριμένα, η έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου της ελάφρυνσης δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ., λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, και εφόσον ο φορολογούμενος η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά την προηγούμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ διαπιστώθηκε πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μπορούσε να κάνει σχετικά σύντομα τις διασταυρώσεις για ενδεχόμενες οφειλές προς την εφορία μέσω του Taxis, αλλά η σχετική διαδικασία απαιτούσε πρόσθετο χρόνο ως προς την επιβεβαίωση ενδεχόμενων ασφαλιστικών οφειλών , καθώς περνούσε από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας αναγνώρισης της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ τις οποίες θα ενσωματώσουν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών προς ψήφιση μετά τις 26 Αυγούστου στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Όταν το νομοσχέδιο αυτό ψηφισθεί η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία θα δίνονται εντολές στη φορολογική διοίκηση για τη μεταχείριση των δικαιούχων έκπτωσης και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ (πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr υπάρχουν σκέψεις η έκπτωση να παρέχεται σε όσους δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και να απαλειφτεί η αντίστοιχη πρόβλεψη του Ν.4223/2013 για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό οι περίπου 1 εκατομμύριο δυνητικοί δικαιούχοι της έκπτωσης δεν θα ελέγχονται για τις ασφαλιστικές τους οφειλές και θα λαμβάνουν ταχύτερα την έκπτωση, εφόσον πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.