Ειδησεογραφικό site

«Στο σκαμνί» τα Χριστούγεννα οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της ΧΑ-78 άτομα περιλαμβάνει η δικογραφία- Αναζητείται αίθουσα για τη δίκη

69

Η ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής περαιώθηκε από τις ειδικές εφέτες ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.

Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα που υπέβαλαν οι βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, οι ανακρίτριες κήρυξαν και επισήμως το τέλος της πολύμηνης έρευνάς τους.

Η δικογραφία έχει πάρει το δρόμο για τον εποπτεύοντα την ανάκριση εισαγγελέα, Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος και θα διατυπώσει την πρόταση του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο σχετικά με την παραπομπή ή μη των 78 κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Κατόπιν, το… υπόλοιπο έργο θα το αναλάβουν οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, οι οποίοι, σε διάστημα δύο μηνών από την στιγμή που θα παραλάβουν την πρόταση του κ. Ντογιάκου, θα πρέπει να εκδώσουν το αμετάκλητο βούλευμά τους για την υπόθεση.

Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, θα γίνει ο προσδιορισμός της δίκης, που αναμένεται να γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστουγέννα.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής άρχισε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον προφυλακισμένο Γιώργο Ρουπακιά.

Λίγο πριν, είχε γίνει η διαβίβαση από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, λίστας με 33 υποθέσεις, οι οποίες είχαν ως κοινό παρανομαστή την αξιόποινη δράση μελών της Χρυσής Αυγής.

Η κυρία Κουτζαμάνη έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη και σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν οι συλλήψεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

Συνολικά, στην ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται τα ονόματα 78 κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι 30 έχουν κριθεί με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα προσωρινά κρατούμενοι, ενώ και οι 18 βουλευτές που εκλέχθηκαν με τη Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζουν το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 200 και πλέον μάρτυρες, ομολογίες πρώην μελών της Χρυσής Αυγής, είτε επώνυμες είτε ως προστατευόμενοι μάρτυρες και στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία των υπολογιστών που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα γραφεία και στα σπίτια των κατηγορουμένων.

Όλο αυτό το υλικό (μαρτυρικές καταθέσεις και στοιχείων) θα αξιολογήσει ποινικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο θα δικάσει την υπόθεση, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί ωστόσο που θα πραγματοποιηθεί η δίκη.

Λόγω του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων, δικηγόρων, μαρτύρων κ.λπ. θα πρέπει να βρεθεί μία αίθουσα που να καλύπτει τις προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλείεται να αξιοποιηθούν ακόμα και αίθουσες των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.