Ειδησεογραφικό site

Στο έλεος του Ισλαμικού Κράτους οι Ελληνορθόδοξοι του Λιβάνου

43

Μετά το Ιράκ και τη Συρία, στο έλεος των τζιχαντιστών του ISIS βρίσκονται και οι χριστιανικοί πληθυσμοί του Λιβάνου, ανάμεσά τους και οι λεγόμενοι «Ρουμ Ορτοντόξ» (ελληνορθόδοξοι) που αγγίζουν το 8% του πληθυσμού της χώρας.
Ο πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος των Ορθοδόξων του Λιβάνου Ροντρίγκ (Δημήτρης) Ελ Χούρι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τα κράτη της Δύσης να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Εως τη Βιέννη θέλουν να φτάσουν το χαλιφάτο τους οι τζιχαντιστές του ISIS. Η Δύση θα πρέπει να αντιληφθεί τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει», λέει με νόημα στο «Πρώτο Θέμα».
Ο κ. Ελ Χούρι επιβεβαίωσε πλήρως το πρόσφατο (7-9-2014) πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» για πυρήνες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και στην Ελλάδα, την οποία θεωρούν πέρασμα προς την Ευρώπη. «Στόχος τους είναι να αναστήσουν το χαλιφάτο και να καταλάβουν τα εδάφη που εκτεινόταν στο απόγειό της η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και γι’ αυτό βέβαια δεν περιορίζονται μόνο στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο, αλλά στήνουν πυρήνες σε χώρες της Ευρώπης. Στον Λίβανο, η Ελλάδα θεωρείται πέρασμα τζιχαντιστών από και προς τη Μέση Ανατολή. Δεν είναι μυστικό αυτό», συμπληρώνει ο κ. Ελ Χούρι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις.
«Ο χάρτης του ISIS που έχει δημοσιοποιηθεί στο Διαδίκτυο, είναι ο στόχος τους. Αν οι χώρες της Δύσης δεν αντιδράσουν άμεσα θα δουν τους τζιχαντιστές γρήγορα στην αυλή τους».
«Ερχόμαστε να σας σφάξουμε»
Ο κ. Ελ Χούρι βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου το σωματείο «Φίλοι του Τάματος του Εθνους» για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τους διωγμούς που υφίστανται οι χριστιανικές μειονότητες από τις πατρογονικές τους εστίες. «Στο Βόρειο Ιράκ και σε ένα κομμάτι της Συρίας που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, οι χριστιανοί πλέον μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ακόμη και στον Λίβανο ξεκίνησαν τα προβλήματα. Πρόσφατα σε εκκλησίες της Τρίπολης γράφτηκαν συνθήματα τύπου “ερχόμαστε να σας σφάξουμε”, ενώ υπήρξαν συγκρούσεις μαχητών του και με τον τακτικό στρατό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνορθόδοξου Κόμματος, κάνοντας γνωστό πως ήδη κάλεσε τους νέους της ορθόδοξης κοινότητας του Λιβάνου να καταταγούν εθελοντικά στον στρατό της χώρας. Ηδη ορθόδοξες εκκλησίες στην Τρίπολη του Λιβάνου έχουν μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων έρουν γραμμένα με σπρέι συνθήματα του τύπου «Το Ισλαμικό Κράτος έρχεται» και «Ερχόμαστε να σφάξουμε τους λάτρεις του σταυρού». Παράλληλα έχουν μαρκάρει και σπίτια χριστιανών, σημειώνοντας το αραβικό γράμμα «u» (ν/Ναζωραίος δηλαδή χριστιανός).
«Είμαστε Ελληνες Ρωμιοί»
Σήμερα οι Ελληνορθόδοξοι του Λιβάνου υπάγονται στο Πατριαρχείο της Αντιόχειας, αγγίζουν τους 300.000 και αποτελούν το 8% του πληθυσμού της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και Ελληνες υπήκοοι. Απόγονοι προσφύγων που κατέφτασαν εκεί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και ήταν κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων. «Δεν είμαστε Αραβες ορθόδοξοι, αλλά αραβόφωνοι Ρωμιοί. Απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και των Βυζαντινών, που αντέξαμε ανά τους αιώνες παρά την αραβική πλημμυρίδα. Οταν οι Αραβες κατέκτησαν το 634 μ.Χ. τα χώματα, αποκάλεσαν την περιοχή “γη των αλ Ρουμ” (γη των Ρωμιών) και μάλιστα μιλούσαν στους προγόνους μας στη “λούχα ρουμία” (ρωμέικη γλώσσα), δηλαδή στα ελληνικά» λέει, σημειώνοντας πως πλέον τα ελληνικά ακούγονται μόνο στην εκκλησία. «Εξαραβιστήκαμε μόνο γλωσσικά. Η ψυχή μας παραμένει ελληνική, ρωμέικη. Οπως στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Βυζαντίου» λέει, δείχνοντάς μας το έμβλημα του κόμματος, που είναι ο δικέφαλος βυζαντινός αετός.
Σύμφωνα με το σύνταγμα του Λιβάνου, από τους 128 βουλευτές οι 14 πρέπει να είναι ελληνορθόδοξοι, όπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Οι υπόλοιπες θέσεις μοιράζονται στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς μαρωνίτες της χώρας, που έχουν οργανωμένες κοινότητες και κόμματα με έντονη παρουσία στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου. «Η νεολαία μας είχε εγκλωβιστεί σε αυτά τα κόμματα, τα οποία εκμεταλλευόντουσαν μόνο την ψήφο μας και βέβαια θεωρώντας πως είμαστε Αραβες ή Σύροι ορθόδοξοι και όχι διάδοχοι των Ελλήνων Αντιοχέων. Αυτό πλέον έχει αλλάξει, με την ίδρυση του κόμματός μας».
Οσον αφορά στους στόχους του κόμματος, ο ίδιος λέει: «Διατήρηση της ιστορικής μας ταυτότητας και γλώσσας και προάσπιση των δικαιωμάτων μας. Είμαστε στα χώματα αυτά πριν από τους Αραβες και πριν από τους μουσουλμάνους και γι’ αυτό θέλουμε να έχουμε τα δικαιώματα που μας ανήκουν».
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Ελ Χούρι που δικηγορεί στη Βηρυτό, δέχτηκε επίθεση από φανατικούς ισλαμιστές που επιχείρησαν να τον απαγάγουν τραυματίζοντάς τον με μαχαίρι. «Ηταν ένα θλιβερό περιστατικό, που μαρτυρά την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί για τους χριστιανούς και στον Λίβανο. Πολλοί με ρωτούν αν φοβάμαι. Σαφώς, αλλά αν δεν αντιδράσουμε και αγωνιστούμε τώρα, είμαστε μαθηματικά χαμένοι», λέει.
Ο πρόεδρος του Ελληνορθόδοξου Κόμματος του Λιβάνου επιδιώκει να στήσει γέφυρες με το «κέντρο του οικουμενικού ελληνισμού», όπως αποκαλεί την Αθήνα. Να λειτουργήσουν ελληνικά σχολεία, όπου ζουν ελληνορθόδοξοι και το κυριότερο να βοηθήσει η Ελλάδα να ακουστεί η φωνή τους στα διεθνή φόρα. «Αναγνωρίζουμε πως η Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες λόγω της κρίσης. Θα ήταν όμως μεγάλη βοήθεια για εμάς εάν την είχαμε στο πλευρό μας την εποχή αυτή που κινδυνεύουμε να σβήσουμε από τον χάρτη και τις πατρογονικές μας εστίες. Είμαστε ένα ξεχασμένο κομμάτι του οικουμενικού ελληνισμού, αλλά όχι χαμένο», κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.