Ειδησεογραφικό site

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν προσφυγές εκπαιδευτικών κατά της διαθεσιμότητας

44

Απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τις προσφυγές εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης που στρέφονταν κατά απόφασης του υπουργού Παιδείας, με την οποία διαπιστώθηκε η κατάργηση ειδικοτήτων συγκεκριμένων κλάδων, επήλθε η κατάργηση οργανικών θέσεων που οι εκπαιδευτικοί κατείχαν και παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Εκπαιδευτικοί διαφόρων κλάδων (αισθητικής, κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής, μαιευτικής, βρεφονηπιοκόμων, κ.λπ.) προσέφυγαν υποστηρίζοντας ότι η υπουργική απόφαση και οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4172/2013 είναι αντισυνταγματικές και δεν στηρίζονται σε ειδική μελέτη για τη διάγνωση της αναγκαιότητας κατάργησης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς τους και δέχθηκε ότι η κατάργηση των ειδικοτήτων τους και των οργανικών θέσεων στηρίζεται σε κριτήρια συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανικές ανάγκες της διοικήσεως και ως εκ τούτου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος περί μονιμότητας.

Δέχθηκε, επίσης, ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας αξιοκρατίας καθώς και εκείνες που αναφέρονται στην εκπαίδευση και στην αρχή της αναλογικότητας.

Μειοψηφία οκτώ μελών δέχθηκε αντίθετα ότι η απόφαση και ο νόμος 4172 αντίκεινται στις συνταγματικές διατάξεις, καθώς δεν τεκμηριώνονται επαρκώς τα μέτρα της διοίκησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.