Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς στο Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς στήριξη

33

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από το Μιλάνο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο, το ράλι των ελληνικών ομολόγων «ξεθώριασε» τις τελευταίες εβδομάδες καθώς «το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης μιλάει όλο και πιο δημόσια για την πρόθεσή του να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης πρόωρα».

Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα της Ελλάδας, επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης τον επόμενο χρόνο. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του ΔΝΤ είναι ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με δύο πηγές που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, στη συζήτηση αυτή ρόλο έπαιξαν και οι δηλώσεις του Draghi την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε ένα είδος προγράμματος ώστε τα ABS των ελληνικών τραπεζών να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ.

Στο Μιλάνο χθες ο Αν. Σαμαράς δήλωσε ότι η λήξη των πληρωμών βοήθειας δεν θα σημαίνει και «διαζύγιο» με τους πιστωτές της Ελλάδας. «Θέλουμε να το κάνουμε σωστά. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί έναν κατάλληλο εποπτικό ρόλο της οικονομίας της για την ευρωζώνη και το ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο σίγουρος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει χωρίς στήριξη, ο Αν. Σαμαράς δήλωσε: «απολύτως».

Τα σχόλια είναι κλειστά.