Ειδησεογραφικό site

Προκαταρκτική έρευνα για τις χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ

41

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κυρίας Παναγιώτας Φάκου προκάλεσαν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη νομιμότητα οικονομικών απαιτήσεων Ιδιωτικών Κλινικών έναντι του ΕΟΠΥΥ (προερχομένων από χρεώσεις ανοικτής περίθαλψης, χρεώσεις πέραν του Κ.Ε.Ν., περιστατικά εικονικών εξαγωγών, υπερχρεώσεις κ.λπ.).

Ειδικότερα, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα η κυρία Φάκου έδωσε εντολή για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι σχετικές καταγγελίες έχουν βάση και εάν έχουν, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο του αδικήματος της απάτης – από τους εκπροσώπους των κλινικών – στρεφόμενης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωσαν τον ΕΟΠΥΥ και οι χρεώσεις μόνο για το 2013 υπολογίζονται από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες στα περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπερχρεώσεις φαίνεται πως γίνονταν με την καταχώρηση «διπλών» νοσηλειών και με επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ηλεκτρονικά οι κλινικές, 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι’ αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι ελεγκτικές ιδιωτικές εταιρείες που ερεύνησαν την υπόθεση σε πόρισμά τους αμφισβητούν τη νομιμότητα σχεδόν του ενός τρίτου των οικονομικών απαιτήσεων των κλινικών για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους πέρυσι. Στο πνεύμα αυτό ήδη έχει ζητηθεί από τις ιδιωτικές κλινικές να δώσουν εξηγήσεις. Εκτιμάται δε πως ακόμα κι αν γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις που έχουν καταθέσει, πάλι το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ από τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών θα είναι τουλάχιστον 70.000.000 ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.