Ειδησεογραφικό site

Ο Καπελέρης «έκαψε» τον Παπακωνσταντίνου-Αύριο απολογείται ο Διώτης

31

Την ώρα που αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την παραπομπή ή μη του Γ. Παπακωντσνατίνου και των συγγενικών προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο, αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά την απολογία του στους ανακρίτριες κατά της διαφθοράς κ.κ. Ι. Παπακώστα και Δ. Καβαλάρη ο πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Ιωάννης Καπελέρης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπελέρης κλήθηκε σε απολογία από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς για το κακούργημα της απιστίας, ενώ του καταλογίζεται ότι δεν διενήργησε έλεγχο στους 2.062 καταθέτες της επίμαχης λίστας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο γραφείο των ανακριτών, ο κ. Καπελέρης -σύμφωνα με πληρηφορίες- επανέλαβε πως πήρε εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου να ελέγξει το φορολογικό προφίλ δέκα ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και πως ουδέποτε πήρε εντολή να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο.

Μάλιστα, όπως φέρεται να τόνισε, στη σύσκεψη που έγινε στις 24.1.2011 με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού, εκείνος τους είπε ότι θα γίνει έλεγχος, αλλά θα τους ενημερώσει ο ίδιος για το ποια υπηρεσία θα τον διεξάγει.

«Δεν έλαβε ποτέ εντολή από τον υπουργό για να κάνει φορολογικό έλεγχο κανενός προσώπου. Έλαβε εντολή να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 και μονο προσώπων με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να του γνωστοποιηθεί το ποσό των καταθέσεων και το όνομα της τράπεζας» αναφέρει ο κατηγορούμενος στο υπόμνημα που κατέθεσε στους ανακριτές.

Ακόμη, ο κ. Καπέλέρης φέρεται να ανέφερε πως δεν του αναφέρθηκε ποτέ η ύπαρξη ή όχι λίστας καταθετών και ότι λίγες μέρες μετά έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υπουργού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά τη σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με την πλευρά του κ. Καπελέρη, ο ίδιος άκουσε για πρώτη φορά για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ. Εκεί αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της σχετικής λίστας. Ωστόσο, όπως φέρεται να υποστήριξε ο κ. Καπελέρης, ο κ. Παπακωσταντίνου είπε ότι θα αποφασίσει ποια υπηρεσία θα διενεργήσει τον έλεγχο, αν δηλαδή θα είναι το ΣΔΟΕ ή η εφορία μεγάλου πλούτου. Τελικώς, τον Μάρτιο του 2011 αποχώρησε από το ΣΔΟΕ χωρίς να του έχει δοθεί καμία εντολή σχετικά με το θέμα αυτό.

Αύριο απολογείται ενώπιον των ανακριτών έπειτα από προθεσμία που ζήτησε σήμερα ο έτερος κατηγορούμενος πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.