Ειδησεογραφικό site

ΕΣΕΕ: Παύει να ισχύει η απελευθέρωση στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

33

Με ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου δηλώνει ότι μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αναστέλλεται η ισχύς της Υπουργικής Απόφασης Κ1-1119/7-7-2014, που απελευθέρωνε την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας παύει να ισχύει η πλήρης απελευθέρωση στα ιστορικά κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, στη Ραφήνα, στο Πικέρμι, στην Χαλκιδική και στα νησιά Ρόδο, Κω, Σύρο, Ερμούπολη, Μύκονο και Θήρα.

Υπενθυμίζεται ότι -σε περίπτωση που η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη επέτρεπε τη λειτουργία των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές του χρόνου στις ως άνω περιοχές- τα καταστήματα που καλύπτει είναι αυτά με έκταση κάτω των 250 τμ, τα οποία δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Επίσης αναφέρεται ότι όσοι επιχειρηματίες ανοίξουν τα καταστήματά τους στους παραπάνω τόπους χωρίς να έχουν το σχετικό δικαίωμα, κινδυνεύουν με τα διοικητικά πρόστιμα του ν. 4177/2013, με την ποινή φυλάκισης του άρθρου 42 ν. 1892/1990 αλλά και από τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας για την απασχόληση των μισθωτών τους.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης επισήμανε ότι «κερδήθηκε μία σημαντική μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος, αφού εκκρεμεί η απόφαση της κύριας υπόθεσης που αφορά στην πλήρη ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης. Ελπίζουμε πάντως ότι εξ’ αφορμής αυτής της τόσο σημαντικής απόφασης, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα καταλάβει ότι το θέμα των Κυριακών, όπως και τα άλλα σημαντικά θέματα της αγοράς, πρέπει να είναι αντικείμενο συνεννόησης και όχι διαμάχης με τους μικρομεσαίους εμπόρους και την ΕΣΕΕ που τους εκπροσωπεί».

«Ετοιμάζουμε πλέον το οπλοστάσιό μας για την κύρια συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης, που θα συζητηθεί στις αρχές Νοεμβρίου» λένε η ΕΣΕΕ και οι λοιποί φορείς που προσέφυγαν κατά της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης που συνεχίζουν την προσπάθειά τους.

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης: «…Η απόφαση του ΣτΕ ήταν η δικαίωση της αποφασιστικής αντίθεσης του εμπορικού κόσμου της χώρας στο μέτρο του υποτιθέμενου ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Για παραπάνω από δύο χρόνια εκθέτουμε με επιχειρήματα και μετά λόγου γνώσης τις καταστροφικές συνέπειες του ολοκληρωτικού ανοίγματος των καταστημάτων και επισημαίνουμε τις πραγματικές διαστάσεις του εν λόγω θέματος. Προσωπικά νιώθω ανακούφιση γιατί όπως φάνηκε δεν ήμουν ο μόνος που διαπίστωνε ένα δυσχερές μέλλον για τις Μμε επιχειρήσεις εάν και εφόσον εφαρμοζόταν το εν λόγω μέτρο καθ’ ολοκληρίαν· αντίθετα όπως φάνηκε και οι δικαστές φαίνεται να συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες.

ΓΣΕΒΕΕ

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σωθεί η μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι τη τελική δικαίωση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σχολιάζοντας την προσωρινή απόφαση του ΣΤΕ που απαγορεύει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο κ. Καββαθάς δήλωσε τα εξής: «Η αναγνώριση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι καταστροφική για τους εμπόρους, αλλά και ότι η λογική του υπουργείου να μετατρέψει σε «πειραματόζωα» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία από την «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου επικαλούμενο λόγους εθνικού συμφέροντος είναι επικίνδυνη, δεν αποτελεί μόνο δικαίωση για τη ΓΣΕΒΕΕ και όλες τις οργανώσεις που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκαν στην κυβερνητική απόφαση. Ανακουφίζει ένα μεγάλο κομμάτι της πραγματικής οικονομίας και απαλλάσσει- έστω προσωρινά μέχρι την τελική απόφαση- από ένα επιπρόσθετο τεράστιο οικονομικό βάρος τις ΜμΕ και τους αυτοαπασχολούμενους στην ασφυκτική περίοδο που βιώνουν. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτος έσπευσε να δηλώσει ότι «το Υπουργείο θα υποστηρίξει το μέτρο των 52 Κυριακών με κάθε νομικό μέσο». Από τη μεριά μας έχουμε να υπογραμμίσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σωθεί η μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι τη τελική δικαίωση και είναι κρίμα που η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως σε αυτό τον αγώνα δεν είναι μαζί μας, αλλά απέναντί μας», καταλήγει η δήλωση του κ. Καββαθά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.