Ειδησεογραφικό site

Τα ροδάκινα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των προϊόντων που αποζημιώνει η ΕΕ-Διευκρινήσεις από το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης

52

Την αποζημίωση με 125 εκατ. ευρώ των ευρωπαίων αγροτών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά από τη λίστα των οπωρολαχανικών που αφορά η απόφαση υπάρχει μια ηχηρή απουσία: Τα ελληνικά ροδάκινα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης ότι οι έλληνες αγρότες θα αποζημιωθούν από κοινοτικούς πόρους, στην απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος αρμόδιος για θέματα αγροτικής πολιτικής Ντατσιάν Τσιόλος δεν περιλαμβάνονται πουθενά τα ροδάκινα.

Αντίθετα τα 125 εκατ. ευρώ που αποτελούν το πρώτο μέτρο της Κομισιόν θα πάνε για την απόσυρση προϊόντων όπως τα καρότα, τις ντομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει καμία αντίδραση της κυβέρνησης για την απόφαση αυτή.

Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιόλος τα μέτρα αφορούν όλους τους αγρότες είτε είναι μέλη γεωργικών συνεταιρισμών είτε είναι ιδιώτες. «Λαμβάνοντας υπόψην την κατάσταση στην αγορά μετά τους περιορισμούς της Ρωσίας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ ενεργοποιώ έκτακτα μέτρα που θα μειώσουν την ποσότητα των διαθέσιμων προϊόντων για έναν αριθμό φρούτων και λαχανικών» συμπλήρωσε.

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι συνέπειες απο το ρωσικό εμπάργκο θα αποτελέσουν αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου.

Διευκρινίσεις για το πακέτο των 125 εκατ. της Κομισιόν

Την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν δεν επηρεάζουν τα μέτρα για τα ροδάκινα, ενώ ενδιαφέρουν μερίδα παραγωγών της χώρας μας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με σχετικές διευκρινίσεις «τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα υπουργού – στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών – πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου».

Όπως γίνεται γνωστό, μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014.

Σε ό,τι αφορά τις σημερινές ανακοινώσεις για πακέτο 125 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. το υπουργείο διευκρινίζει ότι «αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα».

Εν τω μεταξύ αύριο Τρίτη, στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα με θέμα τις ελληνικές εξαγωγές με προορισμό τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

Και όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις με τη Ρωσία καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης νέων αγορών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.