Ειδησεογραφικό site

Αντιδρούν οι γιατροί στη σύσταση επιτροπής για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία

68

Την αντίδραση του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, να συστήσει ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση της υλοποίησης της μεταρρύθμισης στην Υγείας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κάνει λόγο για επιτροπές που απαρτίζονται από φθαρμένα πρόσωπα και καταλογίζει αδυναμία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να οικοδομήσει δημόσιες δομές Υγείας οι οποίες να καλύπτουν τις υφιστάμενες ανάγκες σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής και Υποεπιτροπών που ως αντικείμενο θα έχουν την παρακολούθηση και τον συντονισμό της υλοποίησης της μεταρρύθμιση στην Υγεία. Σε αυτές θα συμμετέχουν όλοι οι επικεφαλής υγειονομικών φορέων, όπως ο ΕΟΦ, ο ΕΟΠΥΥ, ο ΙΦΕΤ, οι διοικητές νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών, καθώς και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ωστόσο, ο ΠΙΣ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την υπουργική απόφαση προκλητική σημειώνοντας ότι «η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Επιτροπής και Υποεπιτροπών για την μεταρρύθμιση της Υγείας προκαλεί το ιατρικό σώμα και τη κοινή γνώμη, διότι μετά από περίπου έναν χρόνο από την αποδόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συστήνονται επιτροπές για να προτείνουν μεταρρυθμίσεις σε ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί στα όριά του».

Επιπλέον, το θεσμικό όργανο των γιατρών υποστηρίζει ότι «με φθαρμένα υλικά, πρόσωπα και ιδέες, αλλά και χωρίς να διαφαίνεται ίχνος προοπτικής και σχεδίου, δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί σύστημα το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να συνιστά σταθερή, ποιοτική και αναβαθμισμένη περίθαλψη.»

Τέλος, καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ολοκληρωτική αδυναμία να προωθήσει την αναγκαία πολιτική για να οικοδομήσει με σταθερά βήματα δημόσιες δομές Υγείας οι οποίες να καλύπτουν τις υφιστάμενες ανάγκες σε όλη τη χώρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.