«Υπηρεσία Φύλαξης» προτείνει το ΚΙΝΑΛ για τη διαφύλαξη των ΑΕΙ
Φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό και λοιπό προσωπικό να εισέρχεται στους χώρους με την επίδειξη ειδικής ταυτότητας, προτείνει το ΚΙΝΑΛ
«Κλίμα πόλωσης» βλέπει το Κίνημα Αλλαγής, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με φόντο τις επιχειρούμενες αλλαγές στην Παιδεία. Η Τρικούπη, εκτιμά πως η παρούσα κατάσταση στη χώρα, επιβάλλει να υπάρχει διάλογος και συνεννόηση για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για τον λόγο αυτόν τα στελέχη της εκφράζουν τη διαφωνία τους με τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή και δεν ρυθμίζουν τίποτε επείγον ενώ αντιθέτως προκαλούν στείρες αντιπαραθέσεις οι οποίες μπορεί να βολεύουν το παιχνίδι του δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εξυπηρετούν τη χώρα και τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Αλλαγής και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα με επικεφαλής, την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε την Πέμπτη τις δικές του προτάσεις που αφορούν το μεγαλύτερο αγκάθι διαφωνιών, τη φύλαξη των Πανεπιστημίων. Τα στελέχη της κεντροαριστερής παράταξης, διαφωνούν με το σχέδιο αστυνόμευσης των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν πρέπει η φύλαξη των ΑΕΙ να γίνεται στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Κρατών, δηλαδή με ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων.
Αναγνωρίζουν ωστόσο, το χρόνιο πρόβλημα της βίας και ανομίας που επικρατεί σε πολλά ΑΕΙ και έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, πλήττοντας ευθέως την ελευθερία του λόγου, έρευνας, και διδασκαλίας. Ασκούν κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις που έφερε το 2019 ( άρθρο 64 ν. 4623/2019) στην πραγματικότητα δεν αντιμετώπισαν επιτυχώς αυτή την παθογένεια. Ενώ υποστηρίζουν, ότι ο νόμος της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011, άγγιξε ουσιαστικά το ζήτημα. Προέβλεπε, ότι ο εσωτερικός κανονισμός του κάθε ΑΕΙ θα καθορίζει τα θέματα εσωτερικής λειτουργίας, μεταξύ των οποίων ήταν τα θέματα φύλαξης. Όμως, όπως λένε, αποδυναμώθηκε με επιμέρους τροποποιήσεις των επόμενων κυβερνήσεων και καταργήθηκε τελικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Το Κίνημα Αλλαγής, στην πρόταση νόμου στηρίζει απόλυτα την πλήρη αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων. Η ευθύνη λοιπόν, για τη φύλαξη των χώρων αλλά και των προσώπων ανήκει στα ίδια τα ιδρύματα με συνταγματική κατοχύρωση. Το έργο φύλαξης, ανατίθεται σε ειδική υπηρεσία φύλαξης που συστήνεται ως οργανική δομή των ΑΕΙ, που θα υπάγεται απευθείας τον Πρύτανη και θα συνεργάζεται, όταν χρειάζεται, με κάθε αρμόδια αρχή.
Στόχος της λειτουργίας της «Υπηρεσίας Φύλαξης», είναι η ενίσχυση της ασφάλειας του διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών, επισκεπτών των ΑΕΙ. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα διατηρεί την αρμοδιότητα να ειδοποιήσει τις αστυνομικές αρχές σε περίπτωση που τελεστούν πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις.
Όσον αφορά την Υπηρεσία, ο προϊστάμενος της θα πρέπει να έχει πενταετή θητεία ενώ η επιλογή του θα γίνεται με διαφάνεια και αξιοκρατικό τρόπο. Παράλληλα, θα χρειαζεται 6μηνη εκπαίδευση του προσωπικού το οποίο θα υποχρεούται να μείνει στη θέση του για 7 χρόνια. Το κόστος της υπηρεσίας θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω επιπλέον τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ.
Σημαντική παράμετρος του σχεδίου είναι και ο τρόπος που θα μπορεί να εισέρχεται κάποιος στα ιδρύματα. Συγκεκριμένα προτείνεται, οι φοιτητές, το διδακτικό και διοικητικό και λοιπό προσωπικό να εισέρχεται στους χώρους με την επίδειξη ειδικής ταυτότητας που θα κατέχουν ή θα χορηγείται. Ενώ, οι επισκέπτες θα εισέρχονται με ειδική κάρτα εισόδου, την οποία θα φέρουν σε ευκρινές σημείο καθ ‘όλη τη διάρκεια παραμονής τους στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Τέλος, κάθε ΑΕΙ θα δύναται να καθορίζει τους χώρους στους οποίους η πρόσβαση των πολιτών είναι ελεύθερη, χωρίς έλεγχο για λόγους πολιτισμού, ψυχαγωγίας και άθλησης
Τα σχόλια είναι κλειστά.