Ειδησεογραφικό site

Βρέθηκε η χαμένη σορός του Σάχη της Περσίας;

56

Η Επιτροπή Εθνικής Κληρονομιάς της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι το μουμιοποιημένο πτώμα βρέθηκε στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε ο τάφος του σάχη της Περσίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να πρόκειται για τη σορό του

Μία μουμιοποιημένη σωρός, η οποία εικάζεται ότι μπορεί να ανήκει στον Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλαβί, ανακαλύφθηκε στο τέμενος Αμπντόλ Αζίμ στη Σαχρ ε Ρέι, νότια της Τεχεράνης.

Η επιτροπή εθνικής κληρονομιάς της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι το μουμιοποιημένο πτώμα βρέθηκε στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε ο τάφος του σάχη της Περσίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να πρόκειται για τη σορό του ιδρυτή της δυναστείας των Παχλαβί που είχε χαθεί εδώ και δεκαετίες.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής, Χαλίλ Αμπαντί δήλωσε σε συνέντευξή του στο ISNA, ότι έπειτα από την ανακάλυψη του πτώματος, αυτό ξαναθάφτηκε και οι αρχές του τεμένους περιμένουν να εξεταστεί από ειδικούς. Αν και ο Αμπαντί επεσήμανε ότι το σώμα τάφηκε εκ νέου, άλλες πληροφορίες τονίζουν ότι μεταφέρθηκε εκτός τεμένους.

Ωστόσο, το γραφείο Τύπου του ιερού Αμπντόλ Αζίμ –στο οποίο γίνονται οι εργασίες– υποβάθμισε την είδηση, κάνοντας λόγο για «φήμες». «Η περιοχή γύρω από το ιερό ήταν στο παρελθόν νεκροταφείο. Είναι φυσικό να ανακαλύπτονται πτώματα στη ζώνη αυτή» ανέφερε ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων Μοσταφά Αζουρλό.

Η δυναστεία των Παχλεβί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την ιρανική ηγεσία που ανησυχεί για την αυξανόμενη δημοτικότητά τους μεταξύ των νέων που δεν έχουν μνήμες από την επανάσταση και το παλαιό καθεστώς. Ο εξόριστος Ρεζά Παχλεβί, ο εγγονός του σάχης, παραμένει ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και είχε στηρίξει της μαζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν πρόσφατα στη χώρα.

Μετά την επανάσταση του 1979 οι ισλαμικές αρχές έκαναν τα πάντα για να εξαφανίσουν τα μνημεία της δυναστείας την οποία ανέτρεψαν. Μεταξύ άλλων κατέστρεψαν τον τάφο του Ρεζά Σαχ Παχλεβί, του ισχυρού άνδρα του στρατού ο οποίος ανέλαβε πραξικοπηματικά τα ηνία της χώρας τη δεκαετία του 1920. Υπό την πίεση των Βρετανών, ο σάχης παραιτήθηκε υπέρ του γιου του το 1941.

Τα σχόλια είναι κλειστά.