Ειδησεογραφικό site

Βουλή: Με ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι το νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

39

Με «συντροφικά» μαχαιρώματα και ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό των περισσοτέρων κοινοβουλευτικών ομάδων οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς, μετά την ψήφισή του από τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Υπέρ του επίμαχου άρθρου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ, η Ενωση Κεντρώων και η ΧΑ, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλάχθηκε για όλα τα άρθρα. Πάντως, η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισήμανε ότι η «γραμμή» του κόμματος στην Ολομέλεια θα είναι υπέρ της ψήφισης της διάταξης, χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Η ίδια επισήμανε οι βελτιώσεις στο άρθρο κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω βελτίωση, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στην επιλογή του κατάλληλου ανάδοχου γονέα.

Να σημειωθεί ότι η επίμαχη διάταξη θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία και αναμένεται να προκαλέσει αρκετές διαφοροποιήσεις στις περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη 10-12 βουλευτές είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ρύθμιση διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών και αν η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί την συγκεκριμένη αλλαγή. Ωστόσο, σήμερα ο κ. Δημήτρης Βέττας ανέφερε ότι αποσύρει τις επιφυλάξεις του, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τις βελτιώσεις που επέφερε το αρμόδιο υπουργείο, ενώ υποστήριξε ότι την ίδια άποψη έχουν κι άλλοι βουλευτές που εξέφραζαν προβληματισμούς.

Δεν παρέλειψε, όμως, να εκφράσει την πικρία του για την επίθεση που δέχθηκε από συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διαφωνίας του, λέγοντας: «Είμαι από αυτούς που μάλλον δεν είχαν το δικαίωμα να προβληματίζονται στον χώρο τους. Θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό και δεν ζητώ τίποτα γι’ αυτό. Ο προβληματισμός μου ανέφερε ότι η κοινωνία θέλει παραπάνω χρόνο για να προετοιμαστεί και δεν φέρω βάρος γι’ αυτό. Αλλά καταλαβαίνω ότι θέλει τόλμη για να προβληματίζεσαι ακόμα και στην Αριστερά».

Η εισήγηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κατά της ρύθμισης, ωστόσο, όπως είναι λογικό για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Προς το «ναι» κατευθύνεται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όμως αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Αρβανιτίδης, Μ. Τζελέπης, Λ. Γρηγοράκος, αναμένεται να διαφοροποιηθούν, είτε καταψηφίζοντας είτε απέχοντας.

Αρνητική θα είναι η ψήφος των ΑΝΕΛ, όμως, ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει, ενώ δεν αποκλείεται να τον ακολουθήσει και ο Κ. Ζουράρις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.