Στη Ρόδο, στην Ελεούσα, ανάμεσα στα πλατάνια κρύβεται ένα εκπληκτικό μικρό χωριό, σκέτο κόσμημα. Ο λόγος για το Campo chiaro.
Φτιαγμένο από τους Ιταλούς, με σκοπό να εγκατασταθούν εκεί οι υλοτόμοι που είχαν έρθει για δουλειά από την Ιταλία, στο διάστημα 1935 έως το 1947, χρόνια τώρα έχει αφεθεί στην τύχη του και στέκεται μισοερειπωμένο. Χωρίς αυτό, όμως, να κάνει τα εκπληκτικά ιταλικά κτίρια να χάνουν κάτι από τη μαγεία τους.
Το μεγαλύτερο από τα κτίρια αυτό είναι αυτό στην κεντρική πλατεία. Με τις καμάρες και τα καμπυλωτά μικρά μπαλκόνια,λειτουργούσε κάποτε σαν αγορά. Απέναντι ήταν οι φυλακές, οι οποίες στη συνέχεια λειτούργησαν ως σχολείο και σήμερα στεγάζει την Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών.
Το διπλανό κτίριο στέγασε από το 1947 έως το 1970 το σανατόριο των Δωδεκανήσων και επιλέχθηκε περισσότερο για την απομόνωση που προσέφερε η περιοχή και λιγότερο για το κλίμα το οποίο δεν είναι ιδανικό για φυματικούς. Στην άλλη άκρη της πλατείας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, άλλοτε καθολική και τώρα ορθόδοξη.
Λίγα μέτρα μετά την πλατεία, υπάρχει μια μεγάλη στρογγυλή υδατοδεξαμενή, όπου συγκεντρώνονται τα νερά της παρακείμενης πηγής του Κοσκινιστή. Εκεί μέσα ζει ένας αρκετά μεγάλος πληθυσμός από γκιζάνια (είδος ψαριού).
Το Γκιζάνι (Squalius ghigii), όπως διαβάζουμε στο Wikipedia, είναι ένα μικρό ψάρι του γλυκού νερού, το οποίο ζει αποκλειστικά στη Ρόδο. Θεωρείται ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση, είδη ψαριών γλυκού νερού στην Ευρώπη και προστατεύεται τόσο από την Ευρωπαϊκή, όσο και από την Ελληνική Νομοθεσία.
Τα σχόλια είναι κλειστά.