Ειδησεογραφικό site

Βγήκαν «στιλέτα» στην κυβέρνηση, η… «καθαρή έξοδος» από την εξουσία στρέφει όλους εναντίον όλων

148

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια», έλεγαν οι παλαιότεροι «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ κι ας μην υπήρχε ούτε ως… σπέρμα τότε. Γιατί μπορεί να ήρθε στην εξουσία με το μπούγιο του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ και το «τρενάκι» του Καμμένου, όμως στον πυρήνα του παραμένει το κόμμα του 3% με όλες τις παθογένειες μιας μικρής πολιτικής σέχτας.

Του Βασίλη Φιλιππάτου

Έτσι, και μικρό το χωριό είναι και λίγα σπίτια έχει και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Και οι φιλοδοξίες, φιλοδοξίες, και τα μίση, μίση. Παλιά και νεότερα.

Το τέλος του τρίτου προγράμματος και της χρηματοδότησης από τους δανειστές τον Αύγουστο δρομολογεί αυτόματα την προεκλογική περίοδο και φέρνει σαν είδωλο στον καθρέπτη την Κουμουνδούρου ξεμαλλιασμένη μετά από μεταμεσονύχτιο δημοσκοπικό… hangover.

Οι τεκτονικές πλάκες του ΣΥΡΙΖΑ στα υπόγεια του Μαξίμου κινούνται, τα μαχαίρια των Πραιτοριανών έχουν βγει από τα θηκάρια και οι «συμμαχίες» αλλάζουν με την ταχύτητα του φωτός. Η «επόμενη μέρα» έρχεται, η ήττα είναι δεδομένη και ο Καίσαρας, κραταιός ακόμα αλλά υπό έρπουσα αμφισβήτηση.

Όπως συμβαίνει στα κόμματα εξουσίας, ειδικά στην Ελλάδα, έτσι και στην πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση η εξουσία έφερε τους συντρόφους σε αντίθετους δρόμους όχι σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες διατήρησής της υπό την αρχηγία του Αλέξη Τσίπρα, το νεαρό της ηλικίας του οποίου λειτουργεί αποτρεπτικά για ορισμένους, αλλά σε ό,τι αφορά τη… νομή της. Και το μελάνι για τα σενάρια της «ύπαρξής» τους την επομένη των εκλογών μόλις άρχισε να στάζει.

Ο ΠΑΠΠΑΣ

Πρώτος απ’ όλους ο υπουργός, που από την αρχή βρέθηκε δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και στάθηκε δίπλα του στα πέτρινα χρόνια του 3 με 4% και ανέλαβε μεγάλο βάρος στον δρόμο προς την κατάληψη της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν συνεχεία της κυβέρνησης, βρέθηκε μετά από πολύ καιρό σε δύσκολη θέση.

Ο πάλαι ποτέ Νο 2 και βαθύς γνώστης των υπογείων διαδρομών εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, διαβάζοντας πριν δυο εβδομάδες τη δήλωση παραίτησης-καταπέλτη του διακεκριμένου καθηγητή και από τον ίδιο διορισμένο στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, Σταμάτη Κριμιζή, ένιωσε μια μικρή ανατριχίλα να διαπερνά το σώμα του. Ήταν βέβαιος πως οι καταγγελίες του κ. Κριμιζή, πέραν της αξιοποίησης που θα ετύγχαναν, όπως και έγινε, από το σύνολο της αντιπολίτευσης, θα αποτελούσαν ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των εσωκομματικών αντιπάλων του που πλέον έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις μάχης δημιουργώντας τις δικές τους «φατρίες».

Και η αίσθησή του αυτή μετατράπηκε σε πραγματικότητα βλέποντας τα social media να παίρνουν φωτιά και να τον καίνε. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αρθρογράφοι της «Αυγής», δεν δίστασαν να βάλλουν εναντίον του με αιχμές, ακόμη και προσωπικές καθώς και με αναφορές που έδειχναν να ενστερνίζονται τις καταγγελίες του καθηγητή περί κακοδιαχείρισης με… υπονοούμενα.

Οι νέοι «μνηστήρες» έπιαναν «πόρτα» προσελκύοντας ακόμη και ανθρώπους που δήλωναν κάποτε πίστη σε αυτόν.

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Εν αρχή ο άσπονδος… σύντροφός του Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη συγκρουστεί μαζί του (κορύφωση οι τηλεοπτικές άδειες), ακόμη και πρόσφατα για τους πόρους του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος! Ο Τσακαλώτος «τίναξε την μπάνκα στον αέρα», γκρεμίζοντας τα περί «καθαρής εξόδου» του Αλέξη Τσίπρα -θιασώτης αυτής της γραμμής είναι και ο κ. Παππάς- με τις δηλώσεις του στους «Financial Times» για τις 3 με 4 αξιολογήσεις που θα γίνονται ετησίως μετά το τέλος του 3ου μνημονίου. Δηλαδή καθεστώς σκληρής επιτροπείας και με μέτρα.

Ο Παππάς αντέδρασε ακαριαία με τη «δική» του ΕΡΤ. Το «βαρύ πυροβολικό» της εκπομπής «Δεύτερη ματιά», Καψώχας και Ακριβοπούλου, κατηγόρησαν τον υπ. Οικονομικών διερωτώμενοι «με ποιον είναι» και αν συμπλέει με τις απόψεις του Μητσοτάκη.

Εξάλλου δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Παππάς έβαζε πλάτη στη «ρητορική» του Τσίπρα όταν έσπευδε να την «αποκαθηλώσει» ο Τσακαλώτος.

Πράξη δεύτερη, η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Κι εδώ το Μαξίμου έδωσε το «σύνθημα» σε βουλευτές και στελέχη να ξαμοληθούν στα κανάλια και να κάνουν λόγο για «μη εφαρμογή του νόμου», για «διαπραγμάτευση» ή ακόμη και για «νομοθέτηση 13ης σύνταξης» (Κούλογλου). Κι εδώ όμως ήρθε η αποκαθήλωση από τον Ευκλείδη: «Είχε δίκιο το ΔΝΤ, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόσα για συντάξεις» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών ενώ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι τυχόν μετάθεση ψηφισμένων μέτρων μπορεί να τιμωρηθεί από τις αγορές! Αμέσως «συντάχθηκαν» μαζί του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος!

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Μιλάει με όλους ευρισκόμενος εκ της θέσεώς του δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και έχοντας τον ρόλο του «μουτζαχεντίν», καλλιεργεί ένα προφίλ «ανερχόμενου» που δείχνει όμως να αναζητεί τη δική του «περπατησιά» μετά και το «σήκωμα» της νέας κόντρας με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και του χυδαίου χαρακτηρισμού του ως «ναρκέμπορα» που του απέδωσε εν είδη «εισιτηρίου» για την πολιτική του καριέρα στη Δυτική Αττική (στο αγαπημένο του Αιγάλεω). Δείχνει μια «δειλή» προτίμηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο θα επιθυμούσε μια πιο στενή συνεργασία απέναντι για παράδειγμα στο δίδυμο Σκουρλέτη – Φίλη, αν και ο Ευκλείδης τον «άδειασε» μην παίρνοντας θέση στον πόλεμο με τον επιχειρηματία, παρ’ ότι το υπουργείο του ήταν άμεσα εμπλεκόμενο… Από την άλλη, ο κ. Τζανακόπουλος διατηρεί επαφή ισορροπίας με τον Νίκο Παππά αν και τελευταία δείχνει δυσαρεστημένος από τις παρεμβάσεις του στα… επικοινωνιακά!

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ – ΦΙΛΗΣ

Βέβαια, ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Και να ψηφίζει μέτρα, μνημόνια και οτιδήποτε άλλο ζητούν οι δανειστές και να ηγείται της τάσης των «53+», ηγεσία που φοβάται πως ήδη απειλείται από το δίδυμο Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη. Με τον πρώτο δε οι σχέσεις είναι μονίμως τεταμένες αφού ο υπουργός Εσωτερικών είναι μόνιμος επικριτής του, όπως και ο Νίκος Φίλης άλλωστε, ενώ είναι το πρόσωπο μέσα στην κυβέρνηση που αμφισβητεί τις κινήσεις του στην Οικονομία. Ο δεύτερος, έχοντας μείνει -όπως το επέλεξε- εκτός κυβερνητικού σχήματος, πυροβολεί απ’ έξω αλλά πάντα στο πλαίσιο της κομματικής νομιμότητας, κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο του «αριστερού αμορτισέρ» της Κουμουνδούρου, και όχι μόνο, αφού τις δηλώσεις του επικαλούνται και οι… φιλελεύθεροι Νεοδημοκράτες. Έτσι, τα… χώνει στον πρωθυπουργό, τα… χώνει στον Ευκλείδη, μιλάει για «ματωμένα» υπερπλεονάσματα, αμφισβητεί κι αυτός την «καθαρή έξοδο» και καταγγέλλει τη συνεχή λιτότητα, επικαλούμενος τα όσα πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ προ… εξουσίας.

Όπως και να έχει, πάντως, Παππάς και Σκουρλέτης δεν ξεχνούν πως ο Τσακαλώτος κατ’ επανάληψη τούς έχει αδειάσει μιλώντας τόσο δημοσίως όσο και με τον Τσίπρα, «φωτογραφίζοντάς» τους ως τα κυβερνητικά εκείνα στελέχη που το παίζουν «αριστερό κατενάτσιο» την ώρα που αυτός «κονταροχτυπιέται» με τους δανειστές.

Όσο για τον Φίλη, η τελευταία «ρουκέτα» που έριξε ήταν όταν μίλησε στον Ν. Χατζηνικολάου στον «real fm», ότι πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τον Αύγουστο η «απαγορευμένη λέξη»: το «κούρεμα» του χρέους!

Όπως και να χει, όλοι παίρνουν θέση πριν την έκρηξη του… Βεζούβιου περιμένοντας πού θα τους πετύχει η λάβα. Κι όπως με νόημα έλεγε ένας από τους «σοβαρούς» του Μαξίμου, «στην περιοδεία του Κώστα Καραμανλή στη Θράκη οι περισσότεροι που τον χειροκροτούσαν ήταν Συριζαίοι…».

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.