Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Συνεργασία, συντονισμός και αλληλεγγύη για την προσφυγική κρίση

«Βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη, δίνει το «παρών» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία-παρέμβασή του επέκρινε εκ νέου την Ευρώπη για την στάση της στο θέμα του προσφυγικού.

Ο κ. Τσίπρας είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα του εν όψει της Συνόδου μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, επισημαίνοντας ότι «ένα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση είναι αναγκαίο» και υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο κρίσεις ταυτόχρονα, διαφυλάσσοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Ο ίδιος τόνισε ότι η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από το συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. «Εμείς, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: Την οικονομική και την προσφυγική» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για το πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο στη σύνοδο, «προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: την ανθρωπιστική κρίση».

Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε θερμά τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης και την Τουρκία που τη φιλοξενεί, ανέφερε ότι αυτή η διάσκεψη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται καθημερινά.

«Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, που να αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό το νέο όραμα δεν θα μπορέσουμε να το αναπτύξουμε χωρίς να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της» συμπλήρωσε.

«Πριν από 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την ανάγκη να προστατέψουμε την έμφυτη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων» τόνισε και ανέφερε ότι «από τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν πρότυπα, για τα οποία κρίνονται όλα τα κράτη».

«Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνουν και έχουν πολύπλευρες ανθρωπιστικές συνέπειες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.