Ειδησεογραφικό site

Της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ: Ο κ. Τσακαλώτος και οι Financial Times που δεν διάβασε

1.682

 

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που έγινε το PSI, «το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην Ιστορία» όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων αρμοδίων και αναλυτών, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα πρώτα τρία χρόνια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, έφτυνε το κούρεμα του χρέους ρίχνοντάς το βορά στις πλατείες του μίσους. Τα επόμενα τρία ως κυβέρνηση αφού επιδόθηκε σε διάφορους επαναστατικούς βερμπαλισμούς, άρχισε σταδιακά να το γλείφει μεν εν κρυπτώ, με σχετικά έγγραφα που έστελνε στους δανειστές, αλλά στο εσωτερικό ακροατήριο δεν σταμάτησε να μιλάει για το «καταραμένο PSI». Η διγλωσσία όμως αυτή είχε κόστος εθνικό.

Και φτάσαμε στον Ιούλιο του 2018 για να ακούσουμε από τα πλέον επίσημα χείλη πως όλη αυτή η σχιζοφρενική συμπεριφορά, η εθνικά καταστροφική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανεπανόρθωτο κόστος για τον τόπο μας και δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία εμποδίζοντάς την να αντιληφθεί την πραγματικότητα, οφείλονταν στο γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν είχε πάρει τους Financial Times της 9ης Μαρτίου του 2012, δηλαδή της επομένης της ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ομολόγων! Δεν αστειεύομαι! Αυτό είπε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος στην Ολομέλεια της 5ης Ιουλίου (τρία χρόνια ακριβώς μετά το δημοψήφισμα!)

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Τσακαλώτος, είπε από το βήμα της Βουλής: «Στη συζήτησή μας με τον κ. Βενιζέλο, εάν ήταν καλό ή δεν ήταν καλό το PSI, πάντα έλεγα ότι εάν ήταν καλή η συμφωνία, την άλλη ημέρα οι αγορές θα το είχαν αγκαλιάσει και οι Financial Times θα είχαν πει ότι είναι καλή η συμφωνία. Και δεν είπαν αυτό οι Financial Times.»

Μισό λεπτό όμως… διότι κ. Τσακαλώτε, το είπαν! Ακριβώς αυτό είπαν. Πράγματι, το πρωτοσέλιδο των FT την επομένη, δηλαδή για να είμαστε πιο ακριβείς λίγες ώρες μετά που ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ομολόγων, το γνωστό ως «κούρεμα χρέους», και πιο συγκεκριμένα το κύριο θέμα του μόνου μέσου που εμπιστεύεται ο κ. Τσακαλώτος, έγραφε με μεγάλα γράμματα: «Bondholders back Greek bailout» (Οι κάτοχοι ομολόγων στηρίζουν το ελληνικό κούρεμα χρέους»). Ενώ το κείμενο που συνόδευε το πρωτοσέλιδο άρθρο και το υπέγραφαν τρεις κορυφαίοι δημοσιογράφοι (Richard Milne, Karin Hope, Peter Spiegel) ξεκίναγε λέγοντας: 
»Το μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους στην Ιστορία πήγαινε σε επιτυχές  αποτέλεσμα εχθές το βράδυ καθώς η Ελλάδα είχε καταφέρει η συμμετοχή να  φτάνει στο 95% για την ανταλλαγή ομολόγων 206 δισ.»

Όπως άλλωστε ενημέρωσε τη Βουλή ο τότε υπουργός οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στις 9 Μαρτίου 2012: «Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κάθε διεθνές ιστορικό προηγούμενο. Όπως ανακοίνωσα σήμερα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας η συμμετοχή θα προσεγγίσει με τα σημερινά δεδομένα το 96% του συνόλου των επιλέξιμων τίτλων, για την ακρίβεια με τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα έχουμε ήδη το 95,7% του συνόλου των επιλέξιμων τίτλων, δηλαδή 197 δισεκατομμύρια ευρώ επί συνόλου 206 δισεκατομμυρίων ευρώ επιλέξιμων τίτλων.» Ούτε αυτό θα το άκουσε ποτέ ο κ. Τσακαλώτος ή αν το άκουσε δεν θα το πίστεψε διότι δήθεν «δεν το έγραψαν»  οι FT (που το έγραψαν,  αλλά αυτός δεν τους αγόρασε και δεν τους διάβασε! ).

Παρεξήγηση λοιπόν κ. Τσακαλώτε; Όλη αυτή η δαιμονοποίηση του κουρέματος του χρέους και των ανθρώπων που το κατόρθωσαν προς όφελος του τόπου έγινε επειδή εσείς δεν διαβάσατε τους FT στις 9 Μαρτίου 2012; Ούτε κανένα άλλο διεθνές  δημοσίευμα εκείνης της περιόδου διαβάσατε;  Ούτε τις επίσημες μελέτες; Και δεν τα διαβάσατε όλα αυτά υποθέτω γιατί τότε ξημεροβραδιαζόσασταν στις πλατείες του μίσους καταγγέλλοντας το PSI υποσχόμενοι άμεση και μονομερή διαγραφή του «παράνομου, αθέμιτου και επονείδιστου χρέους». (Το concept αυτό περί «διαγραφής του επονείδιστου χρέους» που «εκπονήθηκε» από την Επιτροπή Αλήθειας όταν έγιναν κυβέρνηση, αλλά στάλθηκε στην ανακύκλωση από την ίδια την κυβέρνηση του κ. Τσακαλώτου πριν λίγες βδομάδες. Τι κρίμα! Διότι την πανηγυρική έναρξη της Επιτροπής Αλήθειας την είχε τιμήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας).

Άδικα λοιπόν κατεβάζανε κόσμο στους δρόμους; Άδικα καιγόταν η Αθήνα επί μήνες; Άδικα ρίξανε την κυβέρνηση το 2015; Άδικα σχεδιάζανε την έξοδο από το ευρώ; Άδικα παγιδέψανε τη χώρα στη δευτερογενή αυτή κρίση; Στο τρίτο και μετά στο τέταρτο μνημόνιο, και στο μνημόνιο στο διηνεκές; Άδικα διαλύθηκε η χώρα μας; Διότι αν υπερασπιζόντουσαν και ακολουθούσαν την πολιτική του PSI και δεν κάνανε όλες τις επιεικώς αποκαλούμενες παλαβομάρες (που όμως φλερτάρουν με την έννοια της εθνικής προδοσίας), θα είχαμε βγει από την κρίση από το 2015.

Και όλα αυτά λοιπόν έγιναν διότι ο κ. Τσακαλώτος δεν διάβασε τους FT στις 9 Μαρτίου 2012, όπως μάθαμε προχθές; Και τώρα που το έμαθε, τι γίνεται;

Θα μπορούσαμε να γελάμε αν όλο αυτό δεν αφορούσε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας και των επόμενων γενεών. Όχι δεν γελάμε. Μα ούτε καν θυμώνουμε πια. Ούτε  προσπαθούμε να καταλάβουμε. Πώς να αντιμετωπίσεις αλήθεια όλο αυτόν τον παραλογισμό; Όλο αυτό το κακό που γίνεται δίχως λόγο;

Είναι σαν τον εφιάλτη που βλέπεις ενώ σιγά σιγά ξυπνάς και κάτι μέσα σου, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, σου λέει ότι μπορεί να είναι απλά ένα κακό όνειρο ..και ναι, μετά από λίγο ξυπνάς με ανακούφιση… που όμως αυτή η στιγμή δεν έρχεται στην περίπτωσή μας γιατί δεν είναι ένα κακό όνειρο. Είναι η πραγματικότητα. Η μόνη πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε, με επίγνωση και γνώση αλλά και τόλμη και δύναμη και ελπίδα για την Ελλάδα Μετά, μετά τον εφιάλτη. Είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε και όχι να ανταλλάξουμε με κάποια άλλη «παρεξήγηση», με κάποια άλλη απάτη.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.