Ειδησεογραφικό site

Tι εννοεί και πού στοχεύει ο Ανδρουλάκης με τον όρο, Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκεπτόταν Μέσα Ενημέρωσης, κατά την προεκλογική περίοδο στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την εκλογή αρχηγού, διευκρίνιζε ένα πράγμα πράγμα: ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα. Για το πρώτο ήταν πιο κατηγορηματικός σε σχέση με το δεύτερο και η κουβέντα ήταν πιο εκτενής, καθώς θεωρούνται (ίσως θεωρείται ακόμα) πιο πιθανό να προκύψει δίλημμα για συνεργασία με τη ΝΔ, παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο διότι στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά πίσω για να υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Όπως έλεγε τότε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης «ας κυβερνήσει με τον Βελόπουλο η ΝΔ, είναι πιο συγγενικές ιδεολογικά δυνάμεις», ενώ ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει καμία σύμπλευση ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για όσους γνωρίζουν και θυμούνται εκείνες τις συζητήσεις, η αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα σε «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» δεν ήταν έκπληξη. Ο κ. Ανδρουλάκης το είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha και μετά ο ίδιος όρος περιλήφθηκε σε ανακοίνωση του κόμματος, με άλλη αφορμή. Όμως και σε άλλες δηλώσεις του έχει μιλήσει με έμφαση για τη σοσιαλδημοκρατία, επιχειρώντας να δώσει ένα πιο σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα στο χώρο, υπό τη δική του ηγεσία.

Μάλιστα, ο πρώτος που φάνηκε ενοχλημένος να αντιλαμβάνεται τον όρο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στη δική του τηλεοπτική συνέντευξη μία μέρα μετά ενέταξε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία».

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε ή δεν είχε τις αφορμές για να τοποθετηθεί σχετικά. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν κυρίως να αποκρυπτογραφήσουν τις πρώτες αυτές κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και τι μπορεί να σημαίνουν για το μετεκλογικό πεδίο που θα διαμορφωθεί.

Το παζλ έχει ενδιαφέρον διότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πρώτα και κύρια να οριοθετήσει το κόμμα του έναντι «τρίτων». Να τελειώσει δηλαδή τον ετεροπροσδιορισμό και να περιγράψει έναν αυτοτελή χώρο.
Κατ’ αρχάς επιδιώκει να δώσει τέλος στις συζητήσεις και τις οπτικές που κατατάσσουν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στη μία ή την άλλη πλευρά. Ούτε «ρεαλιστική», ούτε «ευρωπαϊκή» ή «κεντρώα» κυβέρνηση, εκδοχές που παραπέμπουν μάλλον σε συνεργασία με τη ΝΔ, ούτε «κεντροαριστερή» ή πολύ περισσότερο «προοδευτική» διακυβέρνηση, όροι που παραπέμπουν σαφώς σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως λένε συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ο όρος «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» παραπέμπει σε ένα νέο πεδίο, που έχει και ευρύτητα και σαφήνεια όμως, κυρίως δε έχει αυτονομία και ουδείς μπορεί να πει ότι κλείνει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Ουσιαστικά τοποθετεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στο κέντρο των συζητήσεων και όχι εξ ορισμού δίπλα σε κάποια άλλη πολιτική δύναμη. Επισημαίνουν με νόημα ότι οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη έχουν συνεργαστεί και με την αριστερά και με τους συντηρητικούς, αλλά έχουν κάνει και αυτόνομες κυβερνήσεις, άρα ο όρος αναδεικνύει την πολιτική αυτονομία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουν δε στο προεκλογικό τρίπτυχο του κ. Ανδρουλάκη πέρα από την ανανέωση και την ενότητα, περιλάμβανε και την «πολιτική αυτονομία», την οποία επιχειρεί να κάνει πράξη με αυτό τον τρόπο και τη ρητορική.

Ένα τρόπο και μία ρητορική με την οποία επιχειρεί να διαμορφώσει το δικό του κοινό με τις ξεχωριστές αναφορές, που ξεπερνούν τις ασάφειες και τις συνδέσεις με άλλους χώρους, είτε την κεντροδεξιά, είτε την αριστερά. «Είμαστε διαφορετικά κόμματα» σημειώνουν με νόημα παράγοντες από τη Χ. Τρικούπη

Τα σχόλια είναι κλειστά.