Ειδησεογραφικό site

Tζογαδόροι από… κούνια τα ελληνόπουλα

109

gamblingΤης Μαρίας Καστρινάκη

Η Ελλάδα είναι πρώτη στον παιδικό διαδικτυακό τζόγο! Ένα στα τέσσερα παιδιά παίζει και είναι… χαμένο! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε παιδιά 14-16 χρόνων, το 6% δηλώνει πως παίζει τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που ξεκινούν να τζογάρουν από το δημοτικό! Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία συνηθίζουν να ψεύδονται, για να γλιτώσουν την τιμωρία ή την κατσάδα των γονιών τους, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι φτάνει ακόμη και το 25%!!!

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Το «Καρφί» μίλησε με τον Χρήστο Γουλτίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται πάνω από 30 χρόνια στον τομέα της Πληροφορικής ως τεχνικός υπολογιστών, εισηγητής σε σεμινάρια τεχνικών και συγγραφέας περισσότερων από 25 βιβλίων πληροφορικής (όλα από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος»). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το βιβλίο με τίτλο «Γονείς, παιδιά και διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε, επειδή διαισθάνθηκε την ανάγκη ύπαρξης ενός βιβλίου, που θα λειτουργούσε ως βοηθητικό εργαλείο στα χέρια των γονιών που επιθυμούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου.
«Στην αρχή τα τυχερά παιχνίδια είναι φαινομενικά αθώα. Ξεκινάνε από κάποια emails που λαμβάνει το παιδί και τα οποία το προτρέπουν να επισκεφτεί κάποιες ιστοσελίδες και να παίξει, εντελώς δωρεάν. Τάβλι, σκάκι, ντάμα. Στη συνέχεια, αφού έχει εθιστεί σε αυτά, συνεχίζει με πραγματικά χρήματα σε παιχνίδια όπως χαρτιά, ρουλέτα, μπλακ τζακ, καζίνο. Συνήθως πληρώνουν με πιστωτική κάρτα, την οποία και “κλέβουν” από τους γονείς τους, ή με προπληρωμένη κάρτα, που μπορούν να προμηθευτούν από τα περίπτερα» δηλώνει στο «Καρφί» ο κ. Γουλτίδης.
«Εάν ένα μικρό παιδί ξεκινήσει να τζογάρει στο ίντερνετ, κάποια στιγμή εθίζεται σε αυτό. Όλα είναι προγραμματισμένα. Ξεκινώντας, πάντα κερδίζεις κάποια χρήματα, αλλά στη συνέχεια αρχίζει η κατρακύλα» συμπληρώνει ο κ. Γουλτίδης και μας εξηγεί πως ο τζίρος από τον παιδικό τζόγο είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς πολλοί νεαροί δίνουν ψευδή στοιχεία. Το σίγουρο είναι πως παγκοσμίως υπολογίζεται σε… αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ!
«Η απαγόρευση της χρήσης του διαδικτύου δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος» μας τονίζει ο κ. Γουλτίδης. «Αντίθετα, μπορεί να ωθήσει το παιδί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό κρυφά από τους γονείς του, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι η υπό συγκεκριμένους όρους χρήση του διαδικτύου, η ανοιχτή επικοινωνία και η ανάπτυξη μιας ποιοτικής σχέσης με το παιδί, ώστε να μη διστάσει να συζητήσει με το γονιό για τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα».

Του ήρθε email ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ 130.000 ευρώ

Αν και η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου, σε θέματα εθισμού στον ηλεκτρονικό τζόγο βρίσκεται στην κορυφή. Δυστυχώς τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και κάποια από αυτά εξαιρετικά σοβαρά. Όπως η περίπτωση που μας αναφέρει ο κ. Γουλτίδης για ένα 13χρονο, ο οποίος έπαιζε ρουλέτα και ξαφνικά δέχτηκε ένα email ότι χρωστάει 130.000 ευρώ! «Το παιδί πανικοβλήθηκε και έφυγε από το σπίτι του αφήνοντας ένα γράμμα, στο οποίο ζητούσε συγγνώμη από τους γονείς του για την άσχημη κατάσταση που τους δημιούργησε, και τους ανέφερε ότι είχε σκοπό να βάλει τέλος στη ζωή του. Ευτυχώς οι γονείς του αγοριού κινήθηκαν αμέσως και χάρη στην άμεση επέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφεραν να τον εντοπίσουν και, όπως τελικά φάνηκε, το ποσό αυτό ήταν εικονικό και όχι πραγματικό».

ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων): Το μεγαλύτερο δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα. Τσαμαδού 7, Εξάρχεια, τηλ. 2109212304.

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Εθελοντικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τα προβλήματα των παιδιών. Παρέχει την εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 1056, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Ζήνωνος Ελεάτου 10, Μαρούσι, τηλ. 2107609550.

ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου):
Μη κερδοσκοπικό σωματείο για την ψυχική υγεία του παιδιού και του εφήβου. Περιλαμβάνει τη γραμμή-σύνδεσμο 8018011177 και τη γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116111. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου 1, Χολαργός, τηλ. 2106546524.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ – 116111: Για παιδιά μέχρι 18 ετών, όπου στις κλήσεις απαντούν ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι και οικογενειακοί σύμβουλοι.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ – saferinternet.gr:
Στόχος του η προστασία των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου και η ενημέρωση των γονιών.

ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΥποΣΤΗΡΙΖΩ – 80011 80015: Δωρεάν γραμμή για εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντάς τους συμβουλές και λύσεις.

ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ:
Ιατρείο για θέματα εθισμού παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο. Λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τηλ. 2310892417.

ΜΕΥ (Μονάδα Εφηβικής Υγείας): Ιατρείο στο Νοσοκομείο Παίδων  «Παν. & Αγλ. Κυριακού» για εφήβους 11-18 ετών και τις οικογένειές τους. Συζήτηση και ψυχοθεραπεία. Μεσογείων 24, 6ος όροφος, τηλ. 2107710824.

Τα σχόλια είναι κλειστά.