Ειδησεογραφικό site

Συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας: Κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες

14

Η Ουάσινγκτον θα αποσύρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία, διεμήνυσε ο αντιπρόεδος των ΗΠΑ Μαικ Πενς – Τραμπ: «Πολύ πιθανή η επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, είναι ηγέτης – πετύχαμε σπουδαία συμφωνία, η οποία προϋπέθετε σκληρή αγάπη για να επιτευχθεί» – Σε πανηγυρικό τόνο κινήθηκε η πρώτη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Πήραμε αυτό που θέλαμε»
Λευκός καπνός βγήκε από τις συνομιλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρόλο που στην αρχή γινόταν λόγος για έντονη ψυχρότητα ανάμεσα στους δύο άνδρες, συμφωνήθηκε πενθήμερη εκεχειρία και αναστολή των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία. Πριν από λίγες ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάριζε σε κάθε τόνο, αψηφώντας απειλές και προειδοποιήσεις, πως θα συνεχίσει μέχρι τέλους την εισβολή και πως τίποτα δεν τον σταματά.

Ύστερα από τις αλλεπάλληλες επικρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση του απέναντι στους Κούρδους, η εξέλιξη της ανακωχής δημιουργεί νέα δεδομένα στη διεθνή σκακιέρα. Οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι επιχειρούν κίνηση ματ μετά την έμπρακτη στήριξη της Ρωσίας στους Κούρδους και τον πολιτικό σεισμό που προκλήθηκε στις ΗΠΑ.

Ψήφισμα πέρασε, πριν από λίγες ώρες, η Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο καταδικάζει την πολιτική Τραμπ για τη Συρία. Εναντίον του βρέθηκαν και Ρεπουμπλικανοί που δεν αποδέχονται τη στάση του πλανητάρχη απέναντι στους επί χρόνια συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους.

Το θέμα είναι, όμως, μετά την περίοδο ανακωχής ποιο θα είναι το μέλλον των Κούρδων…

«Θα παγώσουν οι κυρώσεις μόλις εφαρμοστεί η εκεχειρία»

«Η Ουάσινγκτον θα αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση», διεμήνυσε ο αντιπρόεδος των ΗΠΑ Μαικ Πενς, λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

«ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στη Συρία για πέντε ημέρες. Θα σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι» δήλωσε ακόμη ενώπιον δημοσιογράφων ο Πενς, αναφερόμενος στο προπύργιο των Κούρδων το οποίο περιπολούν, τις τελευταίες ώρες, δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ευχαριστημένος για την κίνηση του Ερντογάν να κάνει πίσω και δώσει μια ειρηνική λύση στη διαμάχη», σημείωσε ο Πενς.

Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

«Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους», είπε, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.

Η είδηση για την κατάπαυση του πυρός και το πάγωμα της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», για 120 ώρες, έσκασε σαν βόμβα, ενώ εντύπωση προκάλεσαν τα tweet του Αμερικανού προέδρου, στα οποία χαρακτηρίζει ηγέτη τον Ερντογάν ύστερα από σειρά λεκτικών πυρών σε βάρος του.

Τσαβούσογλου: Πήραμε αυτό που θέλαμε

Σε πανηγυρικό τόνο κινήθηκε η πρώτη δήλωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ανακοίνωση Πενς για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Συρία.

«Το πάγωμα της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία δεν είναι κατάπαυση πυρός, διότι κατάπαυση πυρός μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας και πάλι σκληρή γλώσσα για τους Κούρδους

Τα σχόλια είναι κλειστά.