Ειδησεογραφικό site

Η Δημοκρατική Παράταξη να γίνει ανάχωμα στην πολιτική ανωμαλία

Του Γιώργου Γερόπουλου

Η κοινωνία μπορεί να έχει πιάσει πάτο και να προσπαθεί να ανακάμψει, αλλά η πολιτική ζωή κινδυνεύει να γίνει απόπατος, αφού η πόλωση και η εμφυλιοπολεμική ρητορική κυριαρχούν μεταξύ της Νέας Δημοκράτης και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το πάλαι ποτέ Κίνημα των μη προνομιούχων παρακολουθεί σπαρασσόμενο τη δημιουργία του νέου διπόλου, αδυνατώντας να καλύψει το μεγάλο κενό στο πολιτικό σύστημα.
Οι νυν και πρώην ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ περί άλλα τυρβάζουν, με τον Γιώργο Παπανδρέου να αναζητεί τη δικαίωση του κυβερνητικού παρελθόντος του για να επανέλθει, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξύνει πληγές του παρελθόντος, βλέπε 2007 και εντεύθεν, αδυνατώντας να χαράξει στρατηγική αντιπαράθεσης απέναντι στον επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό του Σαμαρά και τον τυχοδιωκτικό τακτισμό του άπειρου Τσίπρα.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει σαφώς κάνει τις επιλογές του, αφού ακολουθεί πιστά μια στρατηγική που έχει χαράξει από κοινού με τον πρωθυπουργό, έχοντας επιλέξει ως αντίπαλο της Δημοκρατικής Παράταξης τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κλείνει το μάτι και στην εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην πολιτική αντιπαράθεση. Επενδύει στην πόλωση και στο φόβο που μπορεί να προκαλέσει η αστάθεια, αλλά κινδυνεύει, όταν οι βάρκες ανοίξουν, να πέσει στο κενό, αφού τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι διαρροές προς τη ΝΔ είναι μεγαλύτερες από αυτές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει ανοιχτή την κερκόπορτα και, στην κορύφωση του εμφυλιοπολεμικού κλίματος, μπορεί να χάσει τόσο προς τα δεξιά, εξαιτίας του φόβου, όσο και προς τα αριστερά, λόγω αντιδεξιών αντανακλαστικών παραδοσιακών ψηφοφόρων του.
Ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να παίξει το παιχνίδι της Δημοκρατικής Παράταξης έως το τέλος, αν και οι δημοσκοπήσεις, όπως και οι αντιδράσεις, δείχνουν ότι η πλειοψηφία αντιδρά στην προοπτική. Το κείμενο των «75» με τις 4.000 υπογραφές –μεταξύ των οποίων και 7 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως οι Μ. Καρχιμάκης, Γ. Πεταλωτής, Κ. Διαμαντοπούλου, Γρ. Νιώτης– με το οποίο ζητούσαν συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» των αμφισβητήσεων. Ακόμη και η κίνηση 150 συνδικαλιστών –μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής του ΤΕΕ, Χρ. Σπίρτζης, και της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς– να αποστασιοποιηθούν από τη Χαριλάου Τρικούπη και να προαναγγείλλουν κόμμα άφησε αδιάφορη την ηγεσία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
Ο Ευ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες διαφοροποιήσεις και αμφισβητήσεις, προειδοποιώντας ακόμη και με διαγραφές. Ο Θάνος Μωραΐτης, μέσω των social media, απαξίωσε τη ρητορική της πάση θυσία διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και της σύγκλισης με τη Νέα Δημοκρατία. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν σήκωσε το γάντι, αφού πειθαρχική ποινή σε βουλευτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην προεδρική εκλογή.
Εξ άλλου, όπως έχει αποδείξει και η ζωή, ουδέποτε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σήκωσαν το βάρος διαφοροποίησης από την ηγεσία του κόμματος, ειδικά τώρα που η όποια κίνηση εντός ΠΑΣΟΚ δυναμιτίζει την κυβέρνηση. Σε αυτό εδράζεται και η βεβαιότητα της ηγεσίας ότι οι όποιες κινήσεις γίνονται για το θεαθήναι.
Όλοι αναμένουν η αμφισβήτηση να λάβει σάρκα και οστά μετά τις εθνικές εκλογές, οπότε θα κριθεί όχι τόσο η παραμονή του κ. Βενιζέλου στο τιμόνι του κόμματος, όσο η ύπαρξη του Κινήματος στην πολιτική ζωή.

Το Ηράκλειο δείχνει το δρόμο
Τη σιωπή του για τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να σπάσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος την ερχόμενη Παρασκευή θα φωτίσει τις δικές του προθέσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου θα εγκαινιάσει την έκθεση ιστορικού αρχείου με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».
Απορίας άξιον είναι αν ο πρώην πρωθυπουργός θα κηρύξει το δικό του ανένδοτο αγώνα για ένα comeback στην πολιτική σκηνή. Το πλαίσιο της επιστροφής του το έχει περιγράψει στις κατά καιρούς ομιλίες του, εντός ή εκτός Ελλάδος. Ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ή δεν έχει εκφράσει δημοσίως την τελική του επιλογή για το αν η έντονη δραστηριότητά του θα συνοδευτεί από τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα επιδιώξει να καλύψει το κενό που αφήνει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου είναι σταθερά προσανατολισμένος στη «συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων» και πιέζεται από συνεργάτες και στελέχη να προχωρήσει σε ρήξη με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτο ότι δεν θα συμμετάσχει, υπό τις σημερινές συνθήκες, στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ενδεικτική η σιωπή του στην πρόσφατη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, παρά τις προτροπές παπανδρεϊκών στελεχών να μιλήσει, καθώς κυριάρχησε ο φόβος ότι θα κατηγορηθεί για διάσπαση του κόμματος.
Αν και οι αισιόδοξοι αναζητούντες ρόλο ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων δίνουν ένα ευπρεπές ποσοστό σε κόμμα Παπανδρέου που θα το καθιστά έως και ρυθμιστή των εξελίξεων, ο χρόνος για την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή τοποθετείται, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, μετά την προεδρική εκλογή, εκτός εάν προκληθεί με αμφισβήτηση της ηθικής και πολιτικής ακεραιότητάς του.

Συγκροτούν επιτροπές
Πρώτη συνεδρίαση χθες της γραμματείας της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και δρομολογήθηκε η συγκρότηση τριών επιτροπών. Η πρώτη επιτροπή θα ασχοληθεί με τις πολιτικές θέσεις και το πρόγραμμα – συντονιστικό ρόλο θα έχει ο Κ. Σκανδαλίδης. Η δεύτερη θα αναλάβει το διάλογο με τα κοινωνικά κινήματα και τις πρωτοβουλίες πολιτών, ενώ στην οργανωτική επιτροπή ρόλο θα έχει ο Λ. Κατσικαρέλης, ο οποίος είναι γνωστός «οργανωτικός εγκέφαλος» της Χαριλάου Τρικούπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.