Ειδησεογραφικό site

Συγκλονιστική μαρτυρία: Έλιωναν οι σάρκες τους – Φώναζαν «βοήθεια πεθαίνω»

3.153

«Η άσφαλτος έκαιγε τόσο πολύ που τα παπούτσια των ανθρώπων «έλιωναν σαν τυρί λιωμένο»», είπε στον αέρα, με τρεμάμενη φωνή ένας άντρας που ήρθε αντιμέτωπος με την πύρινη λαίλαπα

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του κ. Γιώργου από το Μάτι. «Δεν βρίσκω λόγια περιγράψω αυτό το συμβάν. Το ζήσαμε εξ ανάγκης χωρίς να έχουμε κάποια επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έφτασα στο Μάτι λίγο πριν ξεκινήσει η φωτιά. Κατέβαινα από τον Διόνυσο και λίγο πριν τον Διόνυσο η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 35 βαθμούς. Στο δρόμο προς τη Νέα Μάκρη παρατήρησα ότι η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 38. 5 και δεν μπορούσα να καταλάβω το λόγο. Φτάνω στο Μάτι η θερμοκρασία είχε φτάσει στους 39 βαθμούς. Ήταν πολύ παράξενο και ο ουρανός ήταν πορτοκαλί. Καθήσαμε να φάμε σε μία ταβέρνα οικογενειακώς και στην τηλεόραση από πάνω έπαιζαν οι φωτιές στην Κινέτα. Παρ’ όλο που η ζέστη ήταν αφόρητη και ο ουρανός πορτοκαλί, δεν πήγαινε το μυαλό μας ότι συνέβαινε κάτι και ειδικά ότι υπήρχε φωτιά που κατευθυνόταν από το βουνό προς τα κάτω. Χωρίσαμε λίγο αργότερα και τα παιδιά πήγαν να παίξουν. Μετά από λίγο μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει φωτιά 40-50 μέτρα από την παραλιακή οδό. Ανοίγω την πόρτα και βλέπω εκατομμύρια καιγόμενα καρβουνάκια να είναι στον αέρα και να μας μαστιγώνουν. Εκείνη τη στιημή λέω στη γυναίκα μου πάμε κατευθείαν στη θάλασσα. Κάνω λίγο να μετακινήσω το αμάξι, βλέποντας τη φωτιά στα 40 μέτρα, κάνω ένα μέτρο για να βγω στο δρόμο, γυρνάω και η φωτιά ήταν στα τρία μέτρα. Με γρήγορους υπολογισμούς, η φωτιά πήγαινε με 60 μέτρα το λεπτό. Μας μαστίγωναν οι καύτρες σαν να μας οθώσαν προς τη θάλασσα. Δεν μπορούσαμε να βγούμε στην παραλία γιατί τα πεύκα καιγόντουσαν και έκλειναν την πρόσβαση από πολλές πλευρές. Αποκλειστήκαμε σε μία μύτη του δρόμου χωρίς να μπορούμε να πάμε πουθενά. Ευτυχώς γνώριζα έναν δρομο που οδηγούσε στη θάλασσα και κουτρουβαλόντας με κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή πέσαμε από έναν γκρεμό και βρεθήκαμε μπροστά στη θάλασσα, βρήκαμε καταφύγιο σε μία σπηλιά και η θάλασσα πέρασε κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια μας. Δεν προλαβάμε να δουμε, ακούγαμε μόνο, τα μάτια μας τσούζανε, μας μαστιγώναν οι καύτρες. Τα αυτοκινητα που αποκλείστικαν στην οδό Περικλεόυς καιγόντουσαν στους 700 βαθμούς, μιλάμε για συνθήκες κλιβάνου, σκεφτείτε ποσο έκαιγε η ασφαλτος», είπε στον αέρα, με τρεμάμενη φωνή ο άντρας που ήρθε αντιμέτωπος με την πύρινη λαίλαπα.

«Εγώ κατάφερα να σωθώ γιατί ήμουν 10 μετρα από τη θάλασσα, αυτοί που ήταν λίγο πιο μακριά 50-100 μέτρα, έλιωσαν τα παπούτσια τους σαν τυρί λιωμένο στην άσφαλτο, έλιωναν οι σάρκες ανάμεσα στα αυτοκίνητα» πρόσθεσε σοκαρισμένος ο κ. Γιώργος.

Όσο για τη δυνατότητα πρόσβασης από τα σωστικά συνεργεία, στο σημείο όπου βρισκόταν ο ίδιος μαζί με άλλους ανθρώπους στη θάλασσα ο κ. Γιώργος ανέφερε:

«Περνούσαν κάποια σκαφάκια αλλά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο επειδή υπήρχαν τα βράχια», ενώ καταλήγει: «Δεν θα ξεχάσω ανθρώπους να μου λένε «Βοήθεια πεθαίνω»».

Τα σχόλια είναι κλειστά.