Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 5 Μαρτίου 2016

556

Πριν, μόλις, μερικούς μήνες, σε ένα υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του να δουλεύουν σκληρά και να μην τρέχουν από όρθρου βαθέος στα τηλεκάναλα σπαταλώντας τον πολύτιμο χρόνο τους. Δεν ξέρω τι μεσολάβησε από τότε, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα πάρα πολλοί υπουργοί πιάνουν από πρωί στασίδι στις τηλεοπτικές εκπομπές. Το σκεπτικό, που προφανώς πρυτανεύει για την επιλογή αυτή, έχει σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, καθώς είναι ανοιχτά πολλά μέτωπα.

Η πρακτική όμως αυτή έχει εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, γιατί ο κόσμος δεν θέλει σε αυτήν την τραγική στιγμή για τη χώρα μας να ακούει κούφια, μεγάλα λόγια. Γι’ αυτό και αποστρέφει το πρόσωπό του από τους πολιτικούς. Κουράστηκε να ακούει τις ίδιες πομφόλυγες. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους (άνδρες και γυναίκες) που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις να λάβουν υπ’ όψιν τους έναν αφορισμό του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος, αναφερόμενος στον στρατηγό Γρίβα-Διγενή, είχε πει: «Εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος». Και να σκεφτεί κανείς ότι τη δεκαετία του ’50 δεν υπήρχαν ακόμα τηλεοράσεις…

Το ευαγές Ίδρυμα της Αγίας Παρασκευής, επονομαζόμενο και ΕΡΤ, διοικείται προσωποπαγώς από έναν… Ταγματάρχη, αφού ο τύποις πρόεδρος Διονύσης Τσακνής τυρβάζει με τις μουσικές του ανησυχίες. Ο κύριος Ταγματάρχης αποφασίζει και διατάσσει μόνος του πού και πώς θα διατεθούν τα πενιχρά, έστω, κονδύλια κάποιων εκπομπών (έξι συνολικά) τα οποία κατευθύνονται -βεβαίως, βεβαίως- προς ημετέρους και φίλα προσκείμενους στην παράταξη η οποία εν χορδαίς και οργάνοις Τσακνή έβαλε μπροστά από πέρυσι το καλοκαίρι τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της τηλοψίας. Ειρήσθω εν παρόδω, το όλο εγχείρημα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το 2 με 3% του φιλοθεάμονος τηλεοπτικού κοινού της χώρας.

Επιτυχία αναμφισβήτητη, η οποία πιστώνεται στον… διοικητή της, ο οποίος είναι τόσο απρόσιτος ώστε να αρνείται να δεχθεί σε ακρόαση επαγγελματίες παραγωγούς, προφανώς διότι τέτοιες συναντήσεις θα ήταν χάσιμο χρόνου, αφού οι αποφάσεις για το μοίρασμα των εκπομπών είναι προειλημμένες. Ζήτωσαν, λοιπόν, η συνέπεια, ο προγραμματισμός και προπαντός η… πειθαρχία.

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ -επικεφαλής της οποίας είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ιάσων Σχινάς-Παπαδόπουλος, ο οποίος διόρισε στο Δημόσιο δικούς τους ανθρώπους, επειδή (άκουσον-άκουσον) οι παππούδες του ήταν αντάρτες (ο ένας μάλιστα εκτελούσε χρέη δικαστή)- εξέδωσε μια ανακοίνωση για τους μετανάστες, που μεταξύ άλλων λέει τα εξής:

«Η Ελλάδα ξέρει από προσφυγιά. Οι παππούδες μας ήρθαν το 1922 κυνηγημένοι από τη Μικρά Ασία, πρόσφυγες και οι ίδιοι. Σήμερα έχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Καλούμε κάθε νέο και νέα, όπου ζει και δραστηριοποιείται, στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, να γίνει κομμάτι αυτής της υπόθεσης, να ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά στους πρόσφυγες…».

Σε ό,τι αφορά το προσκλητήριο αλληλεγγύης, ουδεμία αντίρρηση. Αν όμως διαβάσει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση, θα διαπιστώσει ότι όσοι τη συνέταξαν διακατέχονται από… «ιδεοληπτική ασάφεια», η οποία τους καθιστά μάλλον ημιμαθείς έως μάλλον ανιστόρητους… Το καθήκον μας, αγαπητοί σύντροφοι, απέναντι στους νυν πρόσφυγες που κατακλύζουν τη χώρα, ανθρωπιστικό μπορεί να είναι, ιστορικό όμως δεν είναι… Πολύ περισσότερο γιατί ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τις «χαμένες Πατρίδες» και η αναγκαστική μετεγκατάστασή τους στον Ελλαδίτικο χώρο ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά έχει με τα σημερινά τεκταινόμενα…

Τότε επρόκειτο για «ανταλλαγή πληθυσμών» κατ’ επιταγή της συνθήκης της Λωζάννης και επιπλέον: Οι άνθρωποι που ήρθαν, ανήκαν από αρχαιοτάτων χρόνων στο «Κοινό των Ελλήνων» το οποίον ανέκαθεν συνέδεε το τρίπτυχο: Όμαιμον, ομόθρησκον, ομόγλωσσον… Μην ξεχνάτε και την περίφημη ρήση που ορίζει πως «η μόνη Πατρίδα που κουβαλάς όπου και να πας είναι η γλώσσα σου»… Αυτά προς αποκατάσταση των πραγμάτων. Και να ανοίγουμε πού και πού κανένα βιβλίο, γιατί ο ιστορικός Πολύβιος έλεγε ότι είναι «Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν». Δηλαδή, είναι ευτυχής εκείνος που γνωρίζει ιστορία…

Ο αρμόδιος υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική προέβλεψε ότι η Ειδομένη δεν πρόκειται να ανοίξει και επομένως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας με τους χιλιάδες μετανάστες θα κρατήσει 2-3 χρόνια ακόμα. Μια μέρα πριν, την περασμένη Τρίτη, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότητα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια και επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις. Αν κατάλαβα δηλαδή καλά, σε δύο με τρία χρόνια θα βγούμε από την εντατική και μετά βλέπουμε. Άντε, καλό κουράγιο…

TO ΑΣΑΦΕΣ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ Η… ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΥΔΑΚΗ

«Πού ’σαι νιότη που ’λεγες πως θα γινόμουν άλλος». Αυτό θυμίζει η περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος μεταλλάχθηκε από την στιγμή που ήρθε σε επαφή με την εξουσία. Τον γνωρίσαμε σαν μια δυνατή δημοσιογραφική πένα, αρθρογράφο στην εφημερίδα «Καθημερινή», ήπιων τόνων στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και πολύ καλό πολιτικό αναλυτή, με εμπεριστατωμένες απόψεις. Η εξουσία όμως δεν αφήνει περιθώρια. Σαν πρώην υπουργός Πολιτισμού άφησε εποχή με τις «καταργήσεις» καλλιτεχνικών διευθυντών, αλλά και με εμπρηστικές δηλώσεις που προκάλεσαν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη διακυβέρνησή του. Επιδεικνύοντας αυταρχική συμπεριφορά ξάφνιασε αρνητικά, αλλά η πορεία του δεν διακόπηκε. Η… μετάλλαξη συνεχίστηκε και κατά την εξέλιξη της πολιτικής του καριέρας με την τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών, ως αναπληρωτής υπουργός. Την περασμένη εβδομάδα πέρασε ξυστά από την επιπολαιότητα και την προχειρότητα με δηλώσεις που πυροδότησαν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν σε μια τόσο κρίσιμη φάση για τη χώρα να μπορέσει ο κ. Ξυδάκης να διατηρήσει ισορροπίες με δηλώσεις του τύπου ότι οι μετανάστες θα ωφελήσουν την Ελλάδα. «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι τεράστιο, μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση ανθρώπων που θέλουν να μπουν στην κοινωνία, να εργαστούν, να ενσωματωθούν» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός. Προφανώς έχει κάποιο πλάνο… ασαφές για πολλούς, με το οποίο έχει βρει τρόπο πως κάποιες χιλιάδες μεταναστών θα «απορροφηθούν» από την ελληνική κοινωνία και θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και την εργασία τους στη χώρα μας. Σε μια χώρα που παραπαίει οικονομικά, και με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανέργους. «Η Αυστρία των 9 εκατομμυρίων έχει πάρει 95 χιλιάδες, θα φτάσει τους 130, η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει 20 και 30 χιλιάδες ανθρώπους;» αναρωτιέται ο υπουργός. Προφανώς τού διαφεύγει ότι χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία έχουν αναπτυγμένη βιομηχανία ενώ στην Ελλάδα ακόμη και οι λιγοστές βιομηχανίες και βιοτεχνίες έχουν πια μετακομίσει σε γειτονικές χώρες. Ούτε το προσφυγικό, ούτε το δημογραφικό, ούτε το μεταναστευτικό, ούτε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας λύνεται με τέτοιες προτάσεις και ο κ. Ξυδάκης σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος όχι μόνο για να «προτείνει», αλλά και να δρομολογεί εξελίξεις για τη χώρα σε διπλωματικό επίπεδο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.