Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 13 Φεβρουαρίου 2016

564

Φωτιά έμαθα ότι πήρε το περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη όταν κάποιοι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ είδαν πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εβδομαδιαίου περιοδικού για επιχειρηματικές σχέσεις της συζύγου του κ. Μητσοτάκη με τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη συνεργάτη του Α. Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου. Λέγεται, μάλιστα, ότι άρχισαν οι απειλές στο περιοδικό. Όχι για την ουσία της υπόθεσης -την οποία ουδείς τολμά να διαψεύσει- αλλά με πυρήνα ότι «δημοσιεύτηκε ΦΕΚ» και γι’ αυτό, λέει, ΘΑ υποβληθεί αγωγή. Πώς το λένε αυτό; Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Ο άνθρωπος που επί της ουσίας έχει πάρει στην πλάτη του την επίβλεψη της δημιουργίας των hot spots για τους πρόσφυγες είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Και δεν το κάνει μόνο θεωρητικά ή εξ αποστάσεως. Βρίσκεται συχνά εκεί όπου χτυπά η καρδιά του προβλήματος, ταξιδεύοντας στα νησιά. Κι όχι μόνον αυτό. Ανεξάρτητα με τις αντιδράσεις κάθεται εκεί και επιχειρεί συζητώντας με κατοίκους των περιοχών αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει. Έχει άποψη της πραγματικότητας και γι’ αυτό ξέρει τι λέει. Επικίνδυνες αποστολές σε τέτοιους καιρούς.

Της γραφειοκρατίας και της ευθυνοφοβίας το ανάγνωσμα – ή μήπως το «κάγκελο»; Μόνο που σε περιπτώσεις σαν τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας της 27χρονης εκπαιδευτικού από τη Ζάκυνθο κανείς δεν πρέπει να «φυλάει την πλάτη του». Με ευαισθητοποιημένους τους πολιτικούς ταγούς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μη βάζει την υπογραφή του, για λόγους ευθυνοφοβίας, αν μια ανθρώπινη ζωή -όπως συνέβη και στην εν λόγω περίπτωση- κρέμεται από αυτήν την υπογραφή. Η αγάπη, πάντως, και το μήνυμα της ζακυνθινής κοινωνίας έφτασε στις άκρες της γης για να καταφέρει να ζήσει η 28χρονη Ντένια, ενώ «κρίκος» στην υπόθεση είναι ο Σταύρος Κοντονής.

Ζόρια μού λένε ότι τραβά γνωστός και προβεβλημένος Έλληνας πολιτικός που «συνελήφθη» με ένα… κομπόδεμα κοντά στα 4 εκ. ευρώ κατατεθειμένα σε ελβετική τράπεζα και αποκαλυφθέντα στην τελευταία λίστα, αυτή της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, που ψάχνουν αυτόν τον καιρό οι ελληνικές Αρχές. Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε. Απλώς μιαν απορία: Γιατί η λίστα Λαγκάρντ ταλαιπωρήθηκε ανεξερεύνητη, περιφερόμενη για μια πενταετία από γραφείο σε γραφείο, ενώ μέσα στους τελευταίους 13 μήνες βγήκαν στη σέντρα τρανταχτά ονόματα των οποίων οι λογαριασμοί «πάχαιναν» με ταχείς ρυθμούς; Θα δώσει κανείς μια απάντηση;

Έντονο φραστικό επεισόδιο είχε ο δημοσιογράφος του Mega με τον Γιάννη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Βερολίνο του κινήματος του πρώην υπουργού Οικονομικών. Αφορμή αποτέλεσε το ερώτημα του δημοσιογράφου Παντελή Βαλασσόπουλου σχετικά με τα capital controls και τις ευθύνες που φέρει ο κ. Βαρουφάκης. Συγκεκριμένα, ο διάλογος έχει ως εξής:

Βαλασσόπουλος: Στην Ελλάδα έχουμε τα capital controls. Είστε υπεύθυνος για τα capital controls. Κανείς στην Ελλάδα δεν σας παίρνει σοβαρά, γιατί εσείς είστε ο υπεύθυνος για τα capital controls.

Βαρουφάκης (αφού τον διέκοψε): …Και για τον σεισμό στο Σαν Φρανσίσκο.

Βαλ.: Μη γελάτε! Μη γελάτε! Εμείς δεν γελάμε. Εγώ δεν γελάω, κ. Βαρουφάκη, γιατί δεν μπορώ να πάρω τον μισθό μου στην Ελλάδα εξαιτίας των capital controls.

Βαρ.: Έχετε ένα λεπτό. Εξαντλείτε τον χρόνο σας.

Βαλ.: Οχι, σας μιλάω! Δεν μπορώ να πάρω τον μισθό μου εξαιτίας των capital controls…

Βαρ.: ΟΚ, έπιασα το νόημα. Θα απαντήσω. Πρέπει να σεβαστείτε τους κανόνες και τον χρόνο όλων.

Βαλ.: Θέλω να πω…

Βαρ. (τον διακόπτει): Σας παρακαλώ, βουλώστε το! Δεν φταίνε τα capital controls που δεν παίρνετε τον μισθό σας στην Ελλάδα…

Γεύση από Ελλάδα στο Βερολίνο…

Τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ένας από το Ποτάμι φέρονται, σύμφωνα με κάποιες πηγές, έτοιμοι να πουν ΝΑΙ στο ασφαλιστικό όταν η κυβέρνηση το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Αν ισχύει αυτό θα είναι βόμβα μεγατόνων. Μήπως, όμως, κάποιοι κύκλοι της κυβέρνησης κάνουν την άθροιση που έκαναν τα παπαγαλάκια του Σαμαρά, στην περίπτωση της αποτυχημένης προεδρικής εκλογής, με «θύμα» τον Σταύρο Δήμα; Τίποτα δεν αποκλείεται.

ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΜΟΥΖΑΛΑ

Από τους Γιατρούς του Κόσμου και τα μαιευτήρια, στην υπουργική καρέκλα. Ο Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δίνει άνιση μάχη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και όσο βλέπει ότι χάνει έδαφος, βάζει μπροστά τα μεγάλα του επιστημονικά όπλα. Η εμπειρία του ως γιατρού τον βοηθάει για το πώς να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το… αναπάντεχο.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο οι άλλες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους», προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Στην προκειμένη περίπτωση των προσφύγων και των μεταναστών, ο Γιάννης Μουζάλας μπαίνει στη διαδικασία να προετοιμάσει την ελληνική κοινωνία ότι… τα σύνορα θα κλείσουν.

Και μέσα από αυτήν τη «διαχειρίσιμη ωστόσο κατάσταση», όπως αναφέρει ο ίδιος, πάνω από 60.000, αρχικά, τουλάχιστον μετανάστες θα παραμείνουν στη χώρας μας εγκλωβισμένοι.

Παίρνοντας την σκυτάλη από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, για πολλούς ήταν αναμενόμενο ότι η κατάσταση θα είχε επιδεινωθεί εάν ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έπαιρνε νέες πρωτοβουλίες. Όσο ξόδευε χρόνο ο κ. Μουζάλας να μη φανεί υπερβολικός και ριζοσπαστικός απέναντι στην πολιτική της Τασίας, που είχε και τις ευλογίες του Μαξίμου, οι Ευρωπαίοι έπαιρναν σκληρές αποφάσεις. Ο αγώνας δρόμου του Γιάννη Μουζάλα να περισώσει μια κατάσταση συνεχίζοντας την τακτική της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, να υποδέχεται κατατρεγμένους ανθρώπους χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή, έχασε το περιθώριο διαπραγμάτευσης και συνεννόησης με τους εταίρους.

Τη φράση «υπάρχει κίνδυνος να μας κλείσουν τα σύνορα» χρησιμοποίησαν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιάννης Μουζάλας δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό να κλείσουν τα σύνορα. Και οι δύο υπουργοί παραδέχθηκαν, επίσης, ότι σε μια τέτοια εξέλιξη στο ελληνικό έδαφος θα εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Ωστόσο και οι δύο εκτίμησαν ότι ο αριθμός των 50.000-60.000 ανθρώπων που ανέφεραν είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση.

Πάντως, ο υπουργός θα πρέπει να δώσει και την πιο δύσκολη μάχη μέχρι στιγμής, όπου εκεί θα κριθούν πολλά, και δεν είναι άλλη από την κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες την αυτή την εβδομάδα. Οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αρνούνται την είσοδο σε όσους δεν ζητούν άσυλο παρ’ ότι είχαν την ευκαιρία να το κάνουν, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Κάποιοι ερμηνεύουν την τελευταία κίνηση της Κομισιόν ως απόπειρα άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στην Αθήνα, στην ευρύτερη μάχη για τη μεταναστευτική πολιτική.

Τα σχόλια είναι κλειστά.