Ειδησεογραφικό site

ΣΠΟΡ: Απόφαση σοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 7 Ισπανικές ομάδες

25

Σύμφωνα με την ετυμηγορία των Βρυξελών, μετά από έρευνες 2.5 ετών, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Μπιλμπάο, Οσασούνα, Έλτσε Χέρκουλες πήραν παράτυπα κρατικές επιδοτήσεις παραβιάζοντας το κοινοτικό δίκαιο – Οι συγκεκριμένες ομάδες καλούνται να πληρώσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ

Μετά από έρευνες που διήρκησαν 2.5 περίπου χρόνια η ετυμηγορία της αρμόδιας επιτροπής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ένα πραγματικό σοκ για 7 ποδοσφαιρικές ομάδες της Ισπανίας.

Η έρευνα αφορούσε την μη σύννομη χρηματοδότηση ή σε κάποιες άλλες περιπτώσει την ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ομάδων από την Ισπανική Πολιτεία (σε ορισμένες περιπτώσεις από τις περιφερειακές κυβερνήσεις στις οποίες υπάγονται οι πόλεις που έχουν την έδρα τους οι σύλλογοι).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ και 20 χρόνια οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μπιλμπάο και Οσασούνα (οι δύο τελευταίες είναι από τη χώρα των Βάσκων) παρόλο που είναι επαγγελματικά κλαμπ, αντιμετωπίζονταν φορολογικά ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχοντας τεράστια έκπτωση φόρων, αλλά τώρα θα πληρώσουν αναδρομικά.

«Το ακριβές ποσό που πρέπει να επιστραφεί θα το αποφασίσει η Ισπανική Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές αφού εξεταστούν όλα τα στοιχεία», ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το μίνιμουμ που θα πρέπει να πληρωθεί (από κάθε σύλλογο) είναι 5 εκατομμύρια ευρώ!

Επιπροσθέτως η Ρεάλ έχει κι άλλους μπελάδες καλώς καλείται να επιστρέψει στο Δήμο Μαδρίτης το ποσό των 18.5 εκ ευρώ καθώς θεωρήθηκε ότι έχει υπερκοστολογηθεί η έκταση του προπονητικού της κέντρου που είχε πουλήσει στον Δήμο της Ισπανικής πρωτεύουσας. «Αυτό το ποσό είναι ένα άδικο έσοδο που δίνει πλεονέκτημα στην Ρεάλ έναντι των άλλων συλλόγων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος η τρίτη υπόθεση αφορούσε τις εγγυήσεις που έδινε η Περιφέρεια της Βαλένθια στην ομώνυμη τοπική ομάδα, αλλά και στις Χέρκουλες, Έλτσε πριν από λίγα χρόνια όταν και αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Με τις κρατικές εγγυήσεις όμως οι συγκεκριμένες ομάδες εξασφάλιζαν δάνεια από τράπεζες και οικονομική ευρωστία εις βάρος άλλων συλλόγων, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη βιωσιμότητα τους. Έτσι η Βαλένθια πρέπει να επιστρέψει 20.5 εκ. ευρώ, η Χέρκουλες 6.1 και η Έλτσε 3.7.

Αντιθέτως μια αντίστοιχη έρευνα που αφορούσε το Ολλανδικό ποδόσφαιρο μπήκε στο συρτάρι καθώς όπως αποδείχθηκε η όποια χρηματοδότηση έλαβαν οι ομάδες (Αϊντχόβεν, Ντεν Μπος, Ναϊμέγκεν, Βίλεμ, Μάαστριχτ) ήταν σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.