Ειδησεογραφικό site

Σκουρλέτης και Πατούλης απορρίπτουν τον σχέδιο νόμου «Κλεισθένη»

40

Απορρίπτει ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης 1» του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, ως απαράδεκτο «επέστρεψε», με επιστολή του, στο υπουργείο Εσωτερικών, το σχέδιο νόμου με θέμα «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Εμβάθυνση της Δημοκρατίας-Ενίσχυση της συμμετοχής», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, υλοποιώντας την απόφαση που ελήφθη χθες με συντριπτική πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιό της.

Αναφέροντας στην επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τους λόγους απόρριψης του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει «ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, που είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες».

Επίσης, «δεν αντιμετωπίζει και δεν επιλύει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης», καθώς και «δεν λαμβάνει υπόψη καμία από τις προτάσεις που κατέθεσε η Κ.Ε.Δ.Ε, κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου που προηγήθηκε».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δηλώνει: «Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη διάλυση των Δήμων και των τοπικών μας κοινωνιών. Είμαστε πρόθυμοι και να κάνουμε διάλογο και να συνεργαστούμε, για το καλό της πατρίδας μας και της αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως απαιτεί έμπρακτο σεβασμό από την κυβέρνηση του θεσμού μας και των αιρετών εκπροσώπων του. Την πόλωση και την αντιπαράθεση την προωθούν όσοι μας αγνοούν κι επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στην αυτοδιοίκηση».

Τον «Κλεισθένη 1» απορρίπτει όμως και το  Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, το οποίο, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της ΚΕΔΕ, συζήτησε εκτενώς το νομοσχέδιο και τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της απόσυρσής του και της κατάρτισης νέου, έπειτα από διάλογο με την Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε τη ριζική του αντίθεση στο νομοσχέδιο και κατήγγειλε ότι «αποσκοπεί στην ποδηγέτηση της Αυτοδιοίκησης». Επίσης, τόνισε ότι «ανομολόγητος στόχος του είναι, αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, να το αποδυναμώσουμε. Είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Και με τους θεσμούς δεν μπορούμε να παίζουμε».

Ο κ. Καμίνης, αναφερόμενος στη θέσπιση της απλής αναλογικής, έκανε λόγο για «ένα σύστημα πλήρους παράλυσης των Δήμων». Παράλληλα, αναρωτήθηκε τι θα συμβαίνει στους δήμους, αν δεν είναι εφικτό μετεκλογικά να υπάρξει συμφωνία και συγκρότηση πλειοψηφίας μεταξύ των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Στις εθνικές εκλογές σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε νέα προσφυγή στις κάλπες, κάτι που δεν προβλέπει το νομοσχέδιο για την περίπτωση των Δήμων» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η Αυτοδιοίκηση, αλλά και η χώρα γενικότερα. «Βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση τις παραπέμπουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνει λόγο για πόλωση, υπογραμμίζοντας ότι οι οξείς χαρακτηρισμοί και οι αφορισμοί υπονομεύουν τον διάλογο.

«Είναι ξένη προς την κουλτούρα της Αυτοδιοίκησης, δεν υπηρετεί τα συμφέροντά της και δεν συνάδει με το επίπεδο συνεργασίας που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στους αιρετούς και το Υπουργείο Εσωτερικών. Ελπίζουμε, σύντομα, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ να μορφοποιήσουν τις απόψεις τους και να τις καταθέσουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια πολύ σημαντική φάση εξέλιξης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.