Ειδησεογραφικό site

Σκόπια: «Κάναμε τη δουλειά της Ελλάδας στην Ειδομένη» – Κουβέντα για το ότι πέρασαν σε Ελληνικό έδαφος

111

«Ζητήσαμε από τις ελληνικές αρχές να παρέμβουν – Η ελληνική αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτε» αναφέρουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΠΔΓΜ

Κάναμε τη δουλειά της Ελλάδας, και οι Ελληνες αστυνομικοί δεν έκαναν απολύτως τίποτε. Αυτή η πρόταση συνοψίζει την άποψη των Σκοπιανών για όσα συνέβησαν χθες στην Ειδομένη, όπου επί ώρες ήταν σε εξέλιξη επεισόδια με τους μετανάστες. Οι Σκοπιανοί στις ανακοινώσεις τους που θα διαβάσετε στη συνέχεια, δεν κάνουν απολύτως καμία αναφορά στο πέρασμά τους σε ελληνικό έδαφος που κατέγραψαν ξεκάθαρα κάμερες και φωτογραφικοί φακοί, ενώ αρνούνται επίσης ότι πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες, κάτι που επίσης αποδεικνύεται από οπτικό υλικό, από τις σφαίρες καουτσούκ που βρέθηκαν αλλά και από τα τραύματα των μεταναστών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι «κατά τις χθεσινές ταραχές στην Ειδομένη ζητήθηκε από την Ελλάδα να παρέμβει και να ασφαλίσει τη δική της πλευρά των συνόρων όταν ξέσπασαν οι ταραχές στο σημείο και χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη. Οι δυνάμεις ασφαλείας μαζί με αξιωματικούς από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα αντέδρασαν γρήγορα και κατάφεραν να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο δακρυγόνα και τίποτε άλλο ούτε υπήρξε φυσική επαφή με τους μετανάστες. Τραυματίστηκαν 23 αστυνομικοί Καταστράφηκε σε διάφορα σημεία ο φράχτης.Οι αρχές της ΠΓΔΜ ζήτησαν την εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών την ώρα που οι βίαιες επιθέσεις που προέρχονταν από την ελληνική επικράτεια συνεχίζονταν. Εχουν υπάρξει επανειλημμένα αιτήματα για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και προληπτική δράση ώστε να αποτραπούν βίαιες ταραχές μεταξύ των μεταναστών αλλά και η παράνομη διέλευση των συνόρων. Η επιβολή του νόμου και της τάξης στα σύνορα, μέσα και γύρω από τον καταυλισμό είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον».

Τηλεγράφημα του σκοπιανού πρακτορείου ΜΙΑ αναφέρει ότι στον αντίποδα όλων αυτών το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση δακρυγόνων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι 3.000 μετανάστες συμμετείχαν στις ταραχές, την ώρα που η ελληνική αστυνομία δεν έκανε τίποτε.Αναφέρει επίσης το υπουργείο Εσωτερικών: «Επειδή είχαμε πληροφορίες ότι επίκειται ξέσπασμα βίας είχαν αυξηθεί οι δυνάμεις στα σύνορα με αστυνομία και στρατό, αλλά και αξιωματικούς από Ουγγαρία, Τσεχία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία και Αυστρία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.