Ειδησεογραφικό site

Συναυλία Σαββόπουλου για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ

114

Στις 21 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Μαρία Φαραντούρη και άλλους καλλιτέχνες – Τι δηλώνει ο κορυφαίος τραγουδοποιός για την εκδήλωση που ετοιμάζει

«Στα παιδιά και τους εργάτες, στους πολίτες, στους οπλίτες, στα πλακάτ και τη σκανδάλη που χτυπά, η συγκέντρωση ανάβει κι όλα είναι συνειδητά» έγραφε ο Διονύσης Σαββόπουλος το 1975 στο εμβληματικό τραγούδι του «Στη Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ».


Στις 21 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο κορυφαίος Έλληνας καλλιτέχνης ετοιμάζει ένα πρόγραμμα – γιορτή για τα 100 χρόνια της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).


Θα είναι μαζί του η Μαρία Φαραντούρη, η Βιολέτα Ίκαρη και ο Δημήτρης Μυστακίδης μαζί με μια εξαιρετική ορχήστρα και τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου που έρχεται στην πρωτεύουσα επί τούτου.


«Διαλέγω τραγούδια που έχουν σχέση με τον κόσμο της εργασίας, τους αγώνες, τις απεργίες κτλ.. Έχω μερικά δικά μου τέτοια, υπάρχει επίσης Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Καζαντζίδης, Ρασούλης, Λοΐζος, Κηλαηδόνης, Γιώργος Μπάτης, Γενίτσαρης αλλά και Μπητλς, Τζον Λένον, Γούντι Γκάθρι, το τραγούδι του Νίνο Ρότα για τους Σάκο και Βαντσέτι και άλλα» δηλώνει ο τραγουδοποιός σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες της μουσικής παράστασης.


Σε περιόδους δύσκολες, σε εποχές αμφιβολιών, αναζητήσεων και αγωνίας, όχι για το αύριο, αλλά για το σήμερα, ξεπήδησαν δημιουργοί που αποτύπωσαν τη στιγμή και βοήθησαν τους Ελληνες να καταλάβουν τι τους συμβαίνει. Ο Σαββόπουλος ήταν ένας από αυτούς. Δικαίως λέγεται ότι έγραψε «το σάουντρακ της ζωής» πολλών φίλων του τραγουδιού στην Ελλάδα.


Παράλληλα με την εκδήλωση, η τηλεοπτική εκπομπή  «Μηχανή του χρόνου» ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Την ημέρα της συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα προβληθούν αποσπάσματα της εκπομπής σε παραγωγή του Χρήστου Βασιλόπουλου.


Η ίδρυση της ΓΣΕΕ το 1918


Πριν από 100 χρόνια, το 1918, με πρωτοβουλία της Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης και των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά συγκαλείται πανελλαδική συνδιάσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη δημιουργία εθνικού κέντρου.


Το πρώτο Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο, άρχισε στις 21 Οκτωβρίου του 1918 στην Αθήνα και τελείωσε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Συμμετείχαν 44 σωματεία που εκπροσωπούσαν 60.000 οργανωμένους εργάτες.


Το Ιδρυτικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος καθώς συνένωσε το συνδικαλισμένο προλεταριάτο της εποχής κάτω από ένα ανώτατο ηγετικό όργανο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.