Ειδησεογραφικό site

Σαν σήμερα έφυγε η «Μελίνα μας»

173

Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, έφυγε η Μελίνα Μερκούρη, η Μελίνα μας, μία φράση που την έκανε ευτυχισμένη. «Δεν υπάρχει πιο μεγάλο κομπλιμέντο για μένα, όταν με σταματάνε στο δρόμο και μου λένε “Μελίνα μας”. Βρίσκω ότι είναι το πιο τρυφερό πράγμα που μου έχει συμβεί, ότι είμαι το κτήμα όλων», είχε δηλώσει
Η Μελίνα Μερκούρη, υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1920 στην Αθήνα και ήταν καταξιωμένη ηθοποιός και πολιτικός. Καταγόταν από φημισμένη οικογένεια πολιτικών. Ηθοποιός βραβευμένη με πλήθος διεθνών βραβείων και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού τα έτη 1981-89 και 1993-94 σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και όπως τόνισε και ο Ανδρέας Παπανδρέου «άντεξε» και στους 16 ανασχηματισμούς κυβέρνησης που πραγματοποίησε, ενώ υπήρξε η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας, αναδείχθηκε σε σύμβολο, στον αγώνα για την επιστροφή των μνημείων του Παρθενώνα, ενώ ηχηρός ήταν και ο αγώνας της κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Για να τιμήσει την «τελευταία ελληνίδα θεά», όπως την χαρακτήρισε ο διεθνής Τύπος, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε το 2020 ως Έτος Μελίνας Μερκούρη με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την γέννησή της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.