Ειδησεογραφικό site

Reuters: Η Ελλάδα χάνει το waiver αν βγει από το πρόγραμμα

83

Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει καμία εξαίρεση και θα ανακαλέσει το waiver – Αυτό θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες και θα απομακρύνει την Ελλάδα από το QE, τονίζει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων

Η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν βγει από το μνημόνιο, τον Αύγουστο, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Αυτό αφενός θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες κι αφετέρου θα απομακρύνει περισσότερο την Ελλάδα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μια εξέλιξη που προσδοκούσε, πριν το τέλος του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο.

Η έξοδος μπορεί να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα, που παραμένουν σε κατηγορία «junk» δεν θα μπορούν πλέον να γίνονται δεκτά ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει καμία εξαίρεση και θα ανακαλέσει το waiver, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016.

Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται περίπου 4,5-5 δισ. ευρώ από τις τακτικές αναχρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ, όπως ανέφεραν. Αν χάσουν την πρόσβαση, ενδεχομένως να αναγκαστούν να στραφούν για χρηματοδότηση στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) ο οποίος έχει επιτόκιο 1,25%, έναντι των μηδενικών (ή κοντά στο μηδέν) επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

«Υπάρχει ένας κόστος πράγματι, αλλά μια καθαρή έξοδος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα αντισταθμίσει κάπως το κόστος μέσω της φθηνότερης πρόσβασης στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters μια από τις πηγές.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν περίπου 13,55 δισ. ευρώ από τον ELA στα τέλη Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι ,όλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε την άποψή του για τη διατήρηση μια προληπτικής γραμμής στήριξης ώστε να μην ανακληθεί το waiver από την ΕΚΤ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.