Ειδησεογραφικό site

Πρώτη επέτειος της νίκης του Αζερμπαϊτζάν

75

Σήμερα 8 Νοεμβρίου 2021,  το Αζερμπαϊτζάν γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης στον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ. Είναι η πρώτη επέτειος της Νίκης που πέτυχε το Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα του Πατριωτικού Πολέμου των 44 ημερών, ο οποίος εξασφάλισε το τέλος της αρμενικής κατοχής στα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και την αποκατάσταση της εδαφικής του ακεραιότητας. Η απελευθέρωση του Καραμπάχ, της αρχαίας ιστορικής γης του Αζερμπαϊτζάν, έβαλε τέλος στην εδαφική κατοχή, την εθνοκάθαρση και τις εκτοπίσεις που υπέστη ο λαός μας τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια και ξεκίνησε μια νέα εποχή στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν. 

Όπως είναι γνωστό, οι αβάσιμες εδαφικές διεκδικήσεις και η επιθετική πολιτική από την πλευρά της Δημοκρατίας της Αρμενίας που δεν βασίζεται σε ιστορικά και νομικά δεδομένα, οδήγησαν στην κατοχή του 20% των εδαφών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Περίπου ένα εκατομμύριο Αζερμπαϊτζανών εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες εξαιτίας της σκληρής εθνοκάθαρσης που διεξήχθη στην Αρμενία και στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

Τα ψηφίσματα 822, 853, 874 και 884 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκαν το 1993, το ψήφισμα 62/243 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που εγκρίθηκε το 2008, καθώς και οι πράξεις πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, επιβεβαίωσαν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, απαίτησαν την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη και προέβλεψαν το δικαίωμα των εκτοπισθέντων ατόμων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Δυστυχώς, εξαιτίας της μη εποικοδομητικής και υπονομευτικής θέσης της Αρμενίας, οι προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ και άλλων παρόμοιων διεθνών οργανισμών για την επίλυση της σύγκρουσης δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Εκμεταλλευόμενη την αναποφασιστικότητα των διεθνών οργανισμών, η αρμενική πλευρά επιτέθηκε στις πρώτες γραμμές των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν τον Απρίλιο του 2016, καθώς και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020, και πυροβόλησε πολίτες με μεγάλης κλίμακας πυροβολικό, εκτοξευτές ρουκετών, τεθωρακισμένα οχήματα και όπλα σκοπευτών. Τα μέτρα που έλαβε η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού στις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, μετά από μια ακόμη πρόκληση, η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν άσκησε το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα που της χορηγήθηκε από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και ξεκίνησε μια αντεπίθεση για να αναγκάσει τον επιτιθέμενο να κάνει ειρήνη και να τερματίσει την κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, υπό την ηγεσία του Ιλχάμ Αλίγιεβ, του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και Aρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν νίκησαν τις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις.

Αβοήθητες στο πεδίο της μάχης, οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις διέπραξαν φρικτά εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού σε κατάφωρη παραβίαση των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της Σύμβασης της Γενεύης από τις 12 Αυγούστου 1949. Οι επιθέσεις στις πόλεις Γκάντζα, Mινγκατσεβίρ, Μπάρντα, Τερτέρ, Γκαμπάλα, Σιγιαζάν, Χίζι και σε άλλους οικισμούς που βρίσκονται μακριά από την πρώτη γραμμή με απαγορευμένες οβίδες λευκού φωσφόρου και βόμβες διασποράς αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 227 πύραυλοι και περίπου 30.000 οβίδες εκτοξεύτηκαν σε οικισμούς αμάχων, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών, και τραυματίζοντας περισσότερους από 450 ανθρώπους. 12.000 εγκαταστάσεις αστικών υποδομών στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ των οποίων μεμονωμένες κατοικίες αμάχων και πολυκατοικίες, καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ωστόσο, αυτές οι αιματηρές επιθέσεις και οι θηριωδίες δεν απέτρεψαν το Αζερμπαϊτζάν από τον στόχο του να απελευθερώσει τα εδάφη του. Η ιστορική νίκη του Αζερμπαϊτζάν που επιτεύχθηκε με την ανένδοτη πίστη και αποφασιστικότητα του Προέδρου Αλίγιεβ ως Αρχιστράτηγου και τον ηρωισμό του γενναίου Στρατού του Αζερμπαϊτζάν στον Πατριωτικό Πόλεμο των 44 ημερών αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τον λαό του Αζερμπαϊτζάν.

Η λαμπρή και μεγαλειώδης νίκη στο πεδίο της μάχης ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω της πολιτικής επιτυχίας. Η τριμερής συμφωνία που υπεγράφη στις 10 Νοεμβρίου 2020 από τους Προέδρους του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας έβαλε τέλος σε περισσότερα από 30 χρόνια σύγκρουσης και εισήγαγε μια νέα δομή δραστηριοτήτων με στόχο τη μελλοντική ανάπτυξη του Νότιου Καυκάσου. 

Διασφαλίζοντας αποτελεσματικά την εφαρμογή εγγράφων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για τη σύγκρουση, το Αζερμπαϊτζάν πέτυχε την αποκατάσταση της εδαφικής του ακεραιότητας και δημιούργησε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στον Νότιο Καύκασο. Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει στη ζωή του Καραμπάχ, της αρχαίας και ιστορικής γης του Αζερμπαϊτζάν – η εποχή της αποκατάστασης και της κατασκευής.

Υλοποιούνται έργα για την αποκατάσταση οικισμών στα εδάφη που βανδαλίστηκαν στα 30 χρόνια της κατοχής: δημιουργούνται εγκαταστάσεις υποδομής, κατασκευάζονται αεροδρόμια, δρόμοι, γέφυρες, σήραγγες και άλλες εγκαταστάσεις, δρομολογούνται γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης. Δημιουργούνται οι συνθήκες για τα εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα να επιστρέψουν στις πατρίδες τους το συντομότερο δυνατό.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα πολυεθνικό κράτος με μακρά παράδοση ανεκτικότητας, όπου οι εκπρόσωποι όλων των εθνοτικών ομάδων ζουν με ισότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Αυτή η χώρα είναι η κοινή και αδιαίρετη πατρίδα όλων των πολιτών του Αζερμπαϊτζάν. Οι Αρμένιοι που ζουν στο Καραμπάχ έχουν τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες με τους υπόλοιπους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν και η χορήγηση κάποιου ειδικού καθεστώτος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

Η μακροχρόνια σύγκρουση τελείωσε, η ιστορική ευκαιρία για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας της Αρμενίας και για τη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο. Το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μετατρέψει την περιοχή σε τόπο ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.