Πριν σκάσουν τα ζόρικα… το Μαξίμου ξαναζυγίζει τις πρόωρες

Πρόωρες κάλπες για να... προλάβουν τα δύσκολα

Μπορεί επισήμως η κυβέρνηση να επιμένει ότι στόχος της είναι η εξάντληση της τετραετίας, όμως στο πολιτικό παρασκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Μάλιστα, όσοι βρίσκονται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι πλέον η ζυγαριά γέρνει προς μια κάλπη πριν από το 2027, εφόσον οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Το σκεπτικό είναι απλό. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο αυξάνονται τα πολιτικά ρίσκα. Η ακρίβεια εξακολουθεί να πιέζει τα νοικοκυριά, οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν αβεβαιότητα στην οικονομία, ενώ ανοιχτές παραμένουν δικαστικές υποθέσεις που μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και να προκαλέσουν νέο κύκλο πολιτικής φθοράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την καθημερινότητα. Ανακοινώσεις για μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα, κινήσεις για συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα και συνεχείς αναφορές στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας συνθέτουν μια εικόνα έντονης κινητικότητας. Ωστόσο, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά το κόστος ζωής.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν περνούν απαρατήρητες οι κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά. Το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα ή μιας πιο οργανωμένης παρέμβασής του προκαλεί ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αφαιρέσει κρίσιμες ψήφους από τη γαλάζια παράταξη. Παράλληλα, η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο και η προσπάθεια ανασύνταξης της αντιπολίτευσης δημιουργούν ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον από αυτό που επικρατούσε πριν από λίγους μήνες.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μόνο κινδύνους κρύβει. Κάθε νέος μήνας μπορεί να φέρει μια δυσάρεστη οικονομική εξέλιξη, μια νέα υπόθεση που θα πυροδοτήσει πολιτικές αντιδράσεις ή μια περαιτέρω φθορά στις δημοσκοπήσεις. Για αυτό και αρκετοί εισηγούνται ότι, εφόσον οι συσχετισμοί παραμένουν ευνοϊκοί, η προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα ίσως αποδειχθεί η ασφαλέστερη επιλογή.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο τελικός λόγος ανήκει στον πρωθυπουργό. Εκείνος θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει αν θα ρισκάρει μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση ή αν θα επιλέξει να εξαντλήσει τη θητεία της κυβέρνησης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως μακρινή πιθανότητα, αλλά ως μια πραγματική επιλογή που βαραίνει ολοένα και περισσότερο στη ζυγαριά των αποφάσεων.