Ειδησεογραφικό site

«Πορτοκαλί φως» άναψε το ΣτΕ για την τουριστική επένδυση στην Αταλάντη

96

Το ΣτΕ περιμένει εντός 15 ημερών την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης που να αποδεικνύει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την επένδυση

Ναι μεν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για επένδυση τους 1,5 δις ευρώ, στην παραθαλάσσια και δασική περιοχή Έξαρχος του Δήμου Λοκρών της Φθιώτιδας, αλλά για να ανάψει το «πράσινο φως», πρέπει να του σταλεί μέσα σε 15 μέρες η εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης που να αποδεικνύει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την επένδυση αυτή.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε διαβιβάσει λόγω της σπουδαιότητας των συνταγματικών θεμάτων που ανέκοπταν την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή «Έξαρχος» Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδος.

Η επίμαχη περιοχή είναι στις υπώρειες του όρους Χλωμό, κοντά στον Δήμο Ορχομενού, και απέχει από τη θάλασσα περίπου 11 χλμ. Επίσης, με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται οι χρήσεις γης, η μέγιστη εκμετάλλευση της όλης έκτασης κ.λπ.

Η έκταση ανέρχεται σε 12.351.470 τ.μ., εκ της οποίας έχουν δασικό χαρακτήρα τα 11.910.655 τ.μ. και μη δασικό τα 440.815,61 τ.μ., ενω διαιρείται σε τρεις θύλακες, το «Νότο», το «Ζέφυρο» και το «Βορρά».

Οι εγκαταστάσεις -οι οποίες είναι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της στροφής στα μεγάλα και πολυτελή τουριστικά ξενοδοχεία, τα οποία προορίζονται για επιλεκτικό τουρισμό- προβλέπεται να περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Οι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 κλίνες σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), συνεδριακό και εκπαιδευτικό κέντρο και κέντρο γαστριμαργικό, θαλασσοθεραπεία, ιαματικές πηγές, κ.λπ.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τριών γηπέδων γκολφ διεθνών εγκαταστάσεων των 18 οπών, τα οποία θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι το έργο «ATALANTI HILLS» αναμένεται να δημιουργήσει κατά το χρόνο κατασκευής του 622 θέσεις εργασίας, ενώ τα 14 πρώτα χρόνια θα δημιουργήσει 5.500 θέσεις εργασίας και κατά την πλήρη λειτουργία του θα δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας.

Επίσης, η επένδυση θα επιφέρει ετήσια έσοδα τα 14 πρώτα χρόνια ύψους 46 εκ. ευρώ και σε πλήρη λειτουργία τα ετήσια έσοδά του θα ανέλθουν στα 150 εκ. ευρώ και μαζί με τις πωλήσεις που θα πραγματοποιούνται θα ανέλθουν στα 184 εκ. ευρώ ετησίως.

Ακόμη, σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΣτΕ, η επένδυση θα επιφέρει σημαντική ένταση στην εθνική και περιφερειακή οικονομία, στην απασχόληση και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την πάρεδρο την Ελένη Μουριά, με την υπ΄ αριθμ. 53/2018 γνωμοδότησή της έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 4280/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στο νόμο 998/1979 για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ στις μελέτες κ.λπ. που περιγράφεται το επενδυτικό σχέδιο γίνεται αναφορά για πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία από την επίμαχη επένδυση εκτιμώμενου ύψους 1,5 δις ευρώ. Κατόπιν αυτού, η επένδυση έχει στην εθνική οικονομία ζωτική σημασία που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς εκτιμήθηκε ότι πρέπει σε επόμενο στάδιο.

Όμως, επειδή δεν προηγήθηκε η επίμαχη εισήγηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που προβλέπει το άρθρο 16 του νόμου 3986/2011, το ΣτΕ έδωσε προθεσμία 15 ημερών προκειμένου αυτή να σταλεί στο δικαστήριο. Και αφού σταλεί, τότε η Ολομέλεια θα επανέλθει για να εκδώσει νέα τελική-οριστική γνωμοδότηση επί του εν λόγω σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.