Ειδησεογραφικό site

Πολιτική ΤΡΑΜΠάλας και γκάφας

3.069
Της Μαλένας Παππά 
Σε Σκωτσέζικο ντους εξελίχτηκε η τελευταία εβδομάδα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε στον Λευκό Οίκο, εν μέσω ιδιαίτερα υψηλών τόνων τόσο με το Ιράν όσο και με την Τουρκία.

Ομολογουμένως η κοινή συνέντευξη Τραμπ – Κόντε είχε μία παράδοξη αρχή. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Ιταλό πρωθυπουργό για την μεγάλη του νίκη. Πήγε δε ένα βήμα παραπέρα αναφερόμενος στην απήχηση που είχε η εκλογική του νίκη, τονίζοντας ότι απασχόλησε τον κόσμο και στην Ιταλία αλλά και στις ΗΠΑ. Το παράδοξο με αυτή τη δήλωση είναι ότι o Κόντε ουδέποτε “νίκησε”, γιατί ουδέποτε συμμετείχε σε εκλογική αναμέτρηση. Μετά τις εκλογές του Μαρτίου στην Ιταλία τα δύο κόμματα που εντέλει σχημάτισαν κυβέρνηση ήταν η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο Ντι Μάιο ήταν εκείνος που εισηγήθηκε να οριστεί πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε.

Προφανώς πρόκειται για ατόπημα του συμβούλου του Τραμπ που έγραψε το κείμενο. Ωστόσο ο Κόντε διόλου ενοχλήθηκε, το προσπέρασε αφήνοντάς το ασχολίαστο.

Η συνάντηση Τραμπ-Κόντε κύλησε ομαλά σε γενικές γραμμές, ως ήταν αναμενόμενο, κυρίως λόγω της ταύτισής τους σε σειρά καίριων θεμάτων, μεταξύ αυτών και το μεταναστευτικό, η Ρωσία, η Λιβύη και η ασφάλεια.

Κατά την τελευταία Σύνοδο της G7 τον Ιούνιο στον Καναδά, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Κόντε “καταπληκτικό” ενώ κατά την ανακοίνωση της επίσκεψης είχε επισημανθεί ότι “Η Ιταλία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, εξαιρετικός εταίρος στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου”.

Μεταναστευτικό – Ρωσία
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Τραμπ θέλει να κατασκευάσει τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό για να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση. Ο Κόντε θέλει τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου που προβλέπει την υποβολή αιτήσεων ασύλου των μεταναστών στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, πρακτική που επιβαρύνει περισσότερο Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία.

Τραμπ και Κόντε είναι θετικά προσκείμενοι στη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία. Χαρακτηριστική ήταν η εισήγηση Τραμπ – την οποία υποστήριξε και ο Κόντε- στην G7 για την άρση αποκλεισμού της Ρωσίας από τη Σύνοδο, που της είχε επιβληθεί με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Αμφότεροι οι ηγέτες είναι επιφυλακτικοί με το ελεύθερο εμπόριο.
Ο Τραμπ έχει ήδη αποσύρει τις ΗΠΑ από πολλές σχετικές διεθνείς συμφωνίες, ενώ η κυβέρνηση Κόντε δεν επικύρωσε τη CETA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Καναδά. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο τριβής ΗΠΑ-Ιταλίας καθώς από τη μία ο Κόντε θα επιδιώξει την προστασία της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ από την άλλη ο Τραμπ απειλεί με δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η απόρριψη των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου από την Ιταλία γίνεται τροχοπέδη στον στόχο του Τραμπ για εξάλειψη των δασμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Επιπλέον τίθεται και το θέμα των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των ιταλικών εταιρειών που εδρεύουν εκεί.

Όσον αφορά το θέμα της Άμυνας για το οποίο ο Τραμπ είχε “τρίξει τα δόντια” των ηγετών της Ευρώπης κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προ εβδομάδων, ο Κόντε ξεκαθάρισε ότι αποκλείεται να πετύχει αύξηση 2% του προϋπολογισμού στο ποσοστό των δαπανών για την Άμυνα. Επιπλέον σχετικά με την άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ζήτησε ο Κόντε, ο Τραμπ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί λόγω των πιέσεων από το Κογκρέσο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος – όπως συνηθίζει ανεξαρτήτως του τι έχει προηγηθεί- κλείνει τις συναντήσεις του με τα καλύτερα λόγια, αναγάγοντάς τες σε επιτυχίες του, πόσο δε μάλλον στη συγκεκριμένη συνάντηση που κατά κύριο λόγο υπήρχε ταύτιση. Όσο για τις αποκλείσεις φρόντισε να τις εξαλείψει αποφεύγοντας να δώσει βάση και συνέχεια.

Άλλωστε με το να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα τους τελευταίους μήνες, δεχόμενος έναν ανελέητο πόλεμο από τους Δημοκρατικούς για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και απέχοντας μόλις λίγους μήνες από τις κάλπες του Νοεμβρίου, αναζητά απεγνωσμένα την επιτυχία σε οποιοδήποτε τομέα.

Εναντίον Σουλτάνου

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει και το θέμα με τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον. Το αίτημα του για άρση του  κατ’ οίκον περιορισμού του κατά τη διάρκεια της δίκης του στο δικαστήριο της Σμύρνης, απορρίφθηκε και η δίκη αναμένεται να επαναληφθεί στις 12 Οκτωβρίου.  Ο Μπράνσον, ο οποίος ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται για “τρομοκρατία” και συγκεκριμένα ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα, στενού φίλου και συνεργάτη του Ερντογάν ο οποίος στη συνέχεια ανακηρύχτηκε από τον Σουλτάνο στον μεγαλύτερο εχθρό του έθνους. Επίσης τον Αμερικανό πάστορα κατηγορούν και για «ενορχήστρωση» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, παροχή στήριξης στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και για κατασκοπεία.

Στον απόηχο αυτής της είδησης ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, με την μεν να προειδοποιεί με κυρώσεις και τη δε να επιδίδεται σε λεονταρισμούς, στέλνοντας τελεσίγραφα στις ΗΠΑ ότι η απειλητική ρητορική της δεν.. περνάει.

Η Ουάσινγκτον ωστόσο δεν πτοήθηκε από τις Τουρκικές «κορώνες» και υλοποίησε την απειλή της, επιβάλλοντας τελικά κυρώσεις στην Τουρκία.

Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλαμίτ Γκιουλ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, αντίστοιχα ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι, τονίζοντας ότι «Δεν έχουμε δει καμία απόδειξη ότι ο πάστορας Μπράνσον έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα και πιστεύουμε ότι είναι θύμα άδικης και αδικαιολόγητης κράτησης από την κυβέρνηση της Τουρκίας».

Κρίση με το Ιράν

Άλλο ανοιχτό μέτωπο για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι η κρίση στις σχέσεις με την Τεχεράνη που πήραν “φωτιά” μετά την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τον Μάιο και βάσει της οποίας υπήρξε άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η απόφαση Τραμπ εξόργισε την ηγεσία του Ιράν η οποία καλεί τώρα τις άλλες χώρες που την είχαν υπογράψει να τη διασώσουν. «Μετά την παράνομη αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Ευρώπης. Η Ισλαμική Δημοκρατία ποτέ δεν επεδίωξε την ένταση στην περιοχή και δεν θέλει προβλήματα στους παγκόσμιους διαύλους, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τα δικαιώματά της να εξάγει πετρέλαιο», φέρεται να δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε ότι είναι διατεθειμένος να συναντήσει τον ηγέτη του Ιράν χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου να συζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων.

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι ωστόσο απέρριψαν κατάφωρα την προσφορά του Αμερικανού προέδρου για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, χαρακτηρίζοντάς της “ανάξια προσφορά”.

Ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί, σύμβουλος του Ροχανί , αναφέρθηκε με ανάρτηση του στο Τwitter στην προσφορά Τραμπ ξεκαθαρίζοντας ότι πριν την έναρξη οποιονδήποτε συνομιλιών, θα πρέπει πρώτα να πάρει πίσω την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να αναστείλει την επιβολή νέων κυρώσεων ενάντια στο Ιράν.

Ο επικεφαλής του στρατηγικού συμβουλίου διεθνών σχέσεων του Ιράν δήλωσε ότι “η Τεχεράνη δεν βλέπει καμία αξία στην προσφορά του Τραμπ, την οποία έκανε μία εβδομάδα μετά τις απειλές που εκτόξευσε ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία”.

Απόλυτος στην στάση του κατά του Τραμπ υπήρξε ακόμα και ο μετριοπαθής πολιτικός, Αλί Μοταχαρί, αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας «εξευτελισμό» πιθανές διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.