Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: «Φύλλο και φτερό» το πρόγραμμα της Ν.Δ.

46

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ έχει μπει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά και τη σύγκρουση για τη φορολογία, τους έμμεσους φόρους και τα μερίσματα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, βλέποντας τις κινήσεις της Πειραιώς, ακολουθούν ακριβώς την ίδια τακτική και καθημερινά απαντούν στην κριτική του Άκη Σκέρτσου και στην επίθεση που δέχεται και από άλλους «γαλάζιους» το κόμμα. Σκοπός δεν είναι άλλος από το να φανεί πως πλέον «η δημοκρατική παράταξη είναι η κύρια δύναμη αντιπολίτευσης».

Την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να «χτυπήσει» το ΠΑΣΟΚ μέσω της οικονομίας «και των fake news» για τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος παρατηρούν στη Χαριλάου Τρικούπη και δείχνουν έτοιμοι να απαντήσουν. Από τη μία η ανάρτηση του υποψήφιου βουλευτή Παναγιώτη Δουδωνή για τις θέσεις της «γαλάζιας» παράταξης για τη φορολογία του 2019, από την άλλη το συνεχές μέτωπο όλων των στελεχών απέναντι στον Άκη Σκέρτσο και την επίθεση που κάνει στο ΠΑΣΟΚ.

Οι επόμενες κινήσεις Ανδρουλάκη και το μπρα ντε φερ με τον Μητσοτάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανέναν όρο και υπό καμία συνθήκη με τη Ν.Δ., μετατοπίζοντας στην ουσία τη στρατηγική του από το «όχι σε Μητσοτάκη πρωθυπουργό». «Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία» ανέφερε σε συνέντευξή του (Open).

Σε αυτό το πλαίσιο στο ΠΑΣΟΚ ξεδιπλώνουν μέρα με τη μέρα και τη στρατηγική τους σε ό,τι έχει να κάνει με τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες δεν πρέπει να ψηφίσουν τη «γαλάζια» παράταξη. Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος έβαλε μπροστά τη συνταγματική αναθεώρηση και τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας. «Πιο πιθανό είναι με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής να μπορεί να κάνει συνταγματική αναθεώρηση χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και αυτό πρέπει να μη συμβεί» είπε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο Ανδρουλάκης κάνει προσωπικές αναφορές – επιθέσεις στον Μητσοτάκη και τα «συμφέροντα που εκπροσωπεί». «Δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα 2.000 – 3.000 οικογενειών στην Ελλάδα, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά θέλω ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για να λύσουμε το δημογραφικό, να φτιάξουμε δίκαιη και ανθεκτική ανάπτυξη» είναι το μήνυμά του.

Όσον αφορά την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων, στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν έτοιμοι σε μία τέτοια προοπτική, θυμίζοντας την πρότασή τους για «εξέταση» από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

«Επικοινωνιακή υπεροπλία – μιντιακός ολοκληρωτισμός»

Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν στροφή και σε ό,τι έχει να κάνει με τα Μέσα Ενημέρωσης και την τακτική που ακολουθούν. Σε δύο εμφανίσεις του, μάλιστα, ο Ανδρουλάκης επιτέθηκε κατά μέτωπο σε κάποια ΜΜΕ. Καθόλου απαρατήρητες δεν πέρασαν οι αιχμές κατά της πρωινής ζώνης του ΣΚΑΪ και τα όσα είπε για μιντιακό ολοκληρωτισμό της Νέας Δημοκρατίας στην προηγούμενη προεκλογική μάχη.

«Ο φόβος της πρώτης Κυριακής ήταν εάν θα τα βρούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Βαρουφάκη. Το ΠΑΣΟΚ, που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, θα τα έβρισκε με τον Βαρουφάκη; Αυτό έπαιζε τότε ο μιντιακός ολοκληρωτισμός της Νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Μητσοτάκης πέτυχε ό,τι πέτυχε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παίρνει πάνω του Αττική και Κεντρική Μακεδονία

Στις συνεχείς συσκέψεις που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν να αναφερθούν στα ποσοστά και να κάνουν εκτιμήσεις. Όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Ανδρουλάκη στο «Ποντίκι», «τα ποσοστά δεν θα έρθουν από τις εκτιμήσεις, αλλά από τη σκληρή δουλειά». Γι’ αυτό μάλιστα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει απ’ όλα τα στελέχη του να είναι στην πρώτη γραμμή και να δώσουν σκληρή μάχη σαν να είναι η πρώτη κάλπη αυτή της 25ης Ιουνίου.

Σε ό,τι έχει να κάνει όμως με τις περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ «πονάει», ο Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να το πάρει πάνω του με περιοδείες και ομιλίες. Στην περιφέρεια θα ταξιδέψουν και κορυφαία στελέχη, όπως ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής και ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει αναλάβει και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το κάλεσμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι συγκεκριμένο: «Προς τους πολίτες από το προοδευτικό κομμάτι της Αριστεράς και από το προοδευτικό κομμάτι του Κέντρου, να ξαναφτιάξουμε ένα σύγχρονο κόμμα, το οποίο θα μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού με πατριωτικό τρόπο, συνεπή και ορθολογικό».

Για το αποτέλεσμα της «νέας κάλπης» πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι εφικτή και εκεί αποδίδουν και τις αναφορές του Μητσοτάκη για εκλογές ακόμα και τον Αύγουστο. Βλέπουν, δηλαδή, μία προσπάθεια του αρχηγού της Ν.Δ. να συσπειρώσει ξανά τους ψηφοφόρους του πρώτου γύρου.

«Να μείνουν εκεί που είναι»

Σε μία κίνηση συστράτευσης, ύστερα από δημοσιεύματα που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ ανοιχτό σε επιστροφές στελεχών που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις πλευρές: «Στα στελέχη τα οποία απέδειξαν ότι το ήθος τους είναι ένα ήθος με πυξίδα την καρέκλα σε καμία περίπτωση δεν θα δώσω τη δυνατότητα επιστροφής. Κανένας πίσω, δεν το συζητώ, γιατί αυτό θα θολώνει το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε για την εποχή» ξεκαθαρίζει.

Όσο για την έδρα του Χάρη Καστανίδη, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζουν ότι δεν πήρε καμία έδρα από τον πρώην υπουργό και πως επιλογή του ήταν να βοηθήσει το κόμμα του εκεί που έχει ανάγκη

Τα σχόλια είναι κλειστά.