Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Είναι ικανοί ακόμη και να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο για να παραμείνουν στην εξουσία

38

Πιθανή θεωρεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την αλλαγή του εκλογικού νόμου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει δι’ αυτού του τρόπου να παραμείνει στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου μοιάζει ανοικτό μετά και τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αλλά και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, που επισήμαναν την αναγκαιότητα να μην υπάρξει ακυβερνησία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου αφήνει ο Γεραπετρίτης: «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη»
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου τόνισε σχετικά: «Δεν έχω να πω πολύ περισσότερα. Έχουμε τοποθετηθεί. Τα δεδομένα είναι γνωστά. Πάγια θέση της παράταξής μας είναι πως ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς, να οδηγεί σε σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις και να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος τόνισε πως «η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη».

Συγκεκριμένα, σε τοποθέτησή του μέσω του ΑΝΤ1 και απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια του εκλογικού νόμου, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός: πρώτον, εκλογές στο τέλος της θητείας, η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές, δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. Και, δεύτερον, πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο». Όπως επισήμανε, ακόμη, «δεν σκέπτομαι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκείνο το οποίο όμως σκέπτομαι είναι αυτό το κύμα σε σχέση με την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν προβληματίζομαι για τον εκλογικό νόμο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όταν έλθει η ώρα ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά εισφέρει στη χώρα και ποιος όχι. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια».

Έφερε, δε, στο σημείο αυτό, το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία «ταλανίζεται από κυβερνητική αστάθεια, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διολίσθηση της οικονομίας. Τα spreads έχουν εκτοξευθεί, καταγράφεται οικονομική αστάθεια, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα» είναι τα στοιχεία που παρέθεσε.

Υπό τη γενική, εξάλλου, παρατήρηση, «εξαιτίας της τοξικότητας στο πολιτικό κλίμα καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες», διερωτήθηκε: «Όταν ένα κόμμα, πολύ σημαντικό στη διαμόρφωση των πλειοψηφιών, όπως είναι το ΚΙΝΑΛ, έχει τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα, τότε ποια είναι η εναλλακτική;». Και συμπλήρωσε: «Θέλω να παραμείνω θεσμικός, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών. Όχι με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους δήλωσε πως είναι ανοιχτός στις συνεργασίες, αναλαμβάνοντας ενδεχομένως και ένα εσωτερικό πολιτικό κόστος».

Αλλά, συνέχισε, «όταν κόμματα αποκλείουν ενδεχόμενο συνεργασίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη». Ειδικότερα, «εκείνο που είναι κρίσιμο για τη χώρα είναι να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Ο ελληνικός λαός θα τάξει όλους μας σε μία θέση. Θα είναι θέση ευθύνης να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια σταθερή πολιτική κυβέρνηση η οποία θα βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη των προβλημάτων» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας

Τα σχόλια είναι κλειστά.