Ειδησεογραφικό site

ΟΗΕ: Ο Τραμπ απασφάλισε εναντίον των εχθρών του και έπλεξε το… εγκώμιό του!

Της Μαλένας Παππά 
Την 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που διεξάχθηκε στη Νέα Υόρκη αυτή τη βδομάδα με τη συμμετοχή 84 αρχηγών κρατών και 44 αρχηγών κυβερνήσεων, περίμενε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να κάνει την προεκλογική του ομιλία και να απασφαλίσει εναντίον των “εχθρών” των ΗΠΑ.
Κατά την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αναφορά και στο κυβερνητικό success story του, δηλώνοντας ότι επί των ημερών του, οι ΗΠΑ έγιναν «πιο δυνατές, πιο πλούσιες, πιο ασφαλείς» και τονίζοντας ότι κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια όσα κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ στο παρελθόν, προκαλώντας τα γέλια των ηγετών που ήταν παρόντες στην αίθουσα, στα οποία ψύχραιμα γελώντας και ο ίδιος απάντησε “Δεν περίμενα αυτή την αντίδραση, αλλά είναι OK.”

 

Σχετικά άρθρα

ΠΑΣΟΚ-Εξεταστική για Τέμπη: Ζητά να κληθούν στην επιτροπή Σπίρτζης…

Βόρεια Κορέα 
Ως αναμενόμενο ο Τραμπ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας εκφράζοντας την ικανοποίησή του σχετικά με τις εξελίξεις και χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του για ειρήνη, “τολμηρή”. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι “οι κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ θα παραμείνουν σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.”
Αναμφίβολα έχει υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς κατά την περσινή ομιλία Τραμπ πάλι από το βήμα του ΟΗΕ ο αμερικανός πρόεδρος είχε προβεί σε μία πρωτοφανή επίθεση κατά του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιόνγκ Ουν χαρακτηρίζοντάς τον “πυραυλάνθρωπο” και απειλώντας να καταστρέψει ολοσχερώς τη χώρα του, αφήνοντας “παγωμένη” τη διεθνή κοινότητα.
Συμπτωματικά κατά την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε από την αίθουσα ξεκαθαρίζοντας αργότερα ότι δεν επρόκειτο για ένα σόου σαμποτάζ κατά του Ντόναλντ Τραμπ αλλά για την προετοιμασία του καθώς η ομιλία του ακολουθούσε την ομιλία του Αμερικανού προέδρου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε εξαπολύοντας “πυρά” κατά του Ιράν, της Βενεζουέλας, της Συρίας, της Κίνας, του ΟΠΕΚ, του Μαδούρο, αλλά και της παγκοσμιοποίησης.
Ιράν
Σχετικά με το φλέγον ζήτημα του Ιράν, ο Τραμπ δικαιολόγησε για άλλη μία φορά την απόφαση του για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων, καταγγέλλοντας την “διεφθαρμένη δικτατορία” της Τεχεράνης που “σπέρνει το χάος, τον θάνατο και την καταστροφή, δε σέβεται τους γείτονές της, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών.” Ο Τραμπ απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς» τονίζοντας ότι «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη, να απειλεί την Αμερική ή το Ισραήλ. Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του και να στηρίξουν τον ιρανικό λαό.”
Συρία
Όσο για τη Συρία, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα “απαντήσουν” σε νέο συμβάν χρήσης χημικών όπλων και κατήγγειλε ξανά το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για το “χάος” που έχει σπείρει στη χώρα και τη λεηλασία των
πόρων της”.
Βενεζουέλα
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τη Βενεζουέλα κάνοντας λόγο ακόμα και για στρατιωτικό πραξικόπημα, διατηρώντας όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο  συνάντησης με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. «Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων και τον πιο ισχυρών και ξέρετε τι εννοώ με το ισχυρών» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μια μέρα μετά την προειδοποίηση προς τον Μαδούρο ότι «θα μπορούσε να ανατραπεί πολύ γρήγορα από τον στρατό, αν το αποφάσιζαν οι στρατιωτικοί». Ταυτόχρονα οι δηλώσεις του συνέπεσαν με την ανακοίνωση επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων που στοχεύουν σε πρόσωπα του στενού κύκλου του Μαδούρο, μεταξύ αυτών και της συζύγου του, Σίλια Αντέλα Φλόρες.
Εμπορικός πόλεμος και Κίνα 
Από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου δε μπορούσε να λείπει το θέμα του παγκόσμιου συστήματος εμπορικών συναλλαγών, καθώς ο εμπορικός πόλεμος βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Τραμπ και έχει ως πρωταρχικό στόχο την Κίνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να προωθηθούν “δίκαιες και ισόρροπες” εμπορικές συναλλαγές, τονίζοντας ότι το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. “Δεν θα επιτρέψουμε την θυματοποίηση των εργατών μας, την εξαπάτηση των εταιρειών μας και τη λεηλασία και μεταφορά του πλούτου μας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και τρισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας των εμπορικών ανισορροπιών και δήλωσε:
“Αντιθέτως με τις ΗΠΑ και πολλά άλλα έθνη, χώρες (Κίνα) που έγιναν δεκτές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου παραβιάζουν τους κανόνες στους οποίους βασίζεται ο οργανισμός και χρησιμοποιούν κυβερνητικό βιομηχανικό σχεδιασμό και κρατικές επιχειρήσεις για να επωφεληθούν από το σύστημα.”
Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε κι άλλο τους τόνους, κατηγορώντας την κινεζική κυβέρνηση για ανάμειξη στην αμερικανική πολιτική σκηνή, στα ΜΜΕ και στον επιχειρηματικό κόσμο, δηλώνοντας ότι η ανάμειξή της έχει φτάσει σε “απαράδεκτο επίπεδο” και επισήμανε ότι στόχος της Κίνας είναι να εμποδίσει τη νίκη του στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Νοεμβρίου λόγω της αποφασιστικότητάς του στο θέμα των εμπορικών συναλλαγών. “”Η Κίνα προσπαθεί να αναμιχθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου 2018 κατά της κυβέρνησής μου. Δεν θέλουν να κερδίσω ή να κερδίσουμε (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), γιατί είμαι ο πρώτος πρόεδρος που προκαλεί την Κίνα στο θέμα του εμπορίου και εμείς κερδίζουμε στο εμπόριο σε κάθε επίπεδο.”
ΟΠΕΚ
Οδεύοντας προς τις νευραλγικές κάλπες του Νοεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει και την υψηλή τιμή του πετρελαίου που έχει φτάσει στα 80 δολάρια το βαρέλι, απόρροια σε ένα βαθμό από τον επιτυχημένο αποκλεισμό του Ιράν από την αγορά πετρελαίου που προώθησαν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Τραμπ κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ υπερασπίζονται πολλές από αυτές τις χώρες χωρίς αντάλλαγμα, ενώ εκείνες εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ, επιβάλλοντάς τους αυξημένες τιμές πετρελαίου.”
Παγκοσμιοποίηση 
Αναφορικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο Τραμπ υποστήριξε ότι “στερείται νομιμοποίησης” και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα το στηρίξουν και δεν θα το αναγνωρίσουν καθώς διεκδικεί δικαιοδοσία στους πολίτες όλων των χωρών παραβιάζοντας τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας. “Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ την αμερικανική εθνική κυριαρχία σε μια παγκόσμια γραφειοκρατία, μη εκλεγμένη και ανεύθυνη. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και αποδεχόμαστε το δόγμα του πατριωτισμού.”
ΟΗΕ
Όσο για τον ΟΗΕ ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του για μείωση της συνεισφοράς των ΗΠΑ στο 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ επιχειρώντας να “ενθαρρύνει” και τις υπόλοιπες χώρες να «επωμιστούν κι εκείνες το βαρύ αυτό φορτίο» ενώ ανακοίνωσε και μία νέα “οπτική” στην παροχή βοήθειας, που αφορά αποκλειστικά σε συμμαχικές χώρες: “Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο. Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε όσους μας σέβονται και είναι φίλοι μας».
Φυσικά, οι επιθέσεις του Τραμπ όχι μόνο δεν έμειναν αναπάντητες, αλλά προκάλεσαν και θύελλα αντιδράσεων από τους θιγόμενους.
Ο Ιρανός ηγέτης Χασάν Ροχανί, χαρακτήρισε παράλογη τη θέση Τραμπ κατά του Ιράν και της ηγεσίας του και τόνισε “Η πρότασή μας είναι σαφής: δέσμευση έναντι δέσμευσης· παραβίαση έναντι παραβίασης· απειλή στις απειλές· και βήμα προς βήμα, αντί για συνομιλίες για τις συνομιλίες… Αυτό που λέει το Ιράν είναι σαφές: όχι στον πόλεμο, όχι κυρώσεις, όχι στις απειλές, όχι μπούλινγκ. Απλώς να ενεργούμε με βάση τον νόμο και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, απάντησε στα “πυρά” Τραμπ απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου. «Η Κίνα σέβεται την αρχή της μη-ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας. Απορρίπτουμε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της Κίνας και ζητούμε από τις άλλες χώρες να σεβαστούν το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να μην αναμιγνύονται στις δικές μας εσωτερικές υποθέσεις», δήλωσε ο  Γουάνγκ Γι.
Η αντίδραση του επαναστάτη Μαδούρο στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο στενό του κύκλο ήταν πιο θερμή: «Μην αγγίζετε τη Σίλια. Μην αγγίζετε την οικογένεια! Μην είστε δειλοί! Το μοναδικό της έγκλημα συνίσταται στο ότι είναι η σύζυγός μου. Καθώς δεν μπορούν να τα βάλουν με τον Μαδούρο, επιτίθενται στη Σίλια. Περιβάλλομαι από πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ευχαριστώ τον Ντόναλντ Τραμπ που με περιβάλλει με αξιοπρέπεια. Κάθε κύρωση της “γκρίνγκο” κυβέρνησης, εκτός του ότι είναι παράνομη και άχρηστη, αποτελεί τιμή για εμάς, τους επαναστάτες».
Πέρα από τα εκατέρωθεν “πυρά” στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δια της απουσίας τους έλαμψαν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ζι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι αντίστοιχα.
Η απουσία αυτών των χωρών που αποτελούν παγκόσμιες δυνάμεις σε δημογραφικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, σηματοδοτούν την φθίνουσα επιρροή και στάτους του ΟΗΕ, η οποία αν και χρονολογείται από την 11η Σεπτεμβρίου και την οικονομική κρίση του 2008, διαρκώς “επιδεινώνεται”, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά, τη νέα τάξη πραγμάτων που αναδύεται, με επίκεντρο την Ανατολή και πρωταγωνιστές την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν, χώρες οι οποίες εκτός του αντιαμερικανισμού τους, έχουν αναπτύξει μεταξύ τους συνεργασία σε γεωοικονομικό, γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο, αφήνοντας παράμερα τις ΗΠΑ.

 

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας που δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2018. 

Τα σχόλια είναι κλειστά.