Ειδησεογραφικό site

Ο Τσίπρας θέλει να κάνει την Ελλάδα «πύλη» της Κίνας στην Ευρώπη

41

Η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε στρατηγική σχέση με την Κίνα, ενώ ο ταξίδι του πρωθυπουργού συμπίπτει με την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας. Κατά την σημερινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα υπογραφεί κοινή δήλωση με την οποία θα διακηρύσουν την αναβάθμιση και επέκταση της σχέσης αυτής.

Το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού αρχίζει το απόγευμα (ώρα Κίνας) με την συνάντησή του τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζάνγκ Ντετζιάνγκ. Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποδοχής και στην συνέχεια η κατ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Κίνας, κ. Λι Κεκιάνγκ και αμέσως μετά διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Ο πρωθυπουργός, συνοδεύεται από πολυμελή ομάδα υπουργών μεταξύ των οποίων οι κ.κ.  Γιώργος Σταθάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Κοτζιάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Αριστείδης Μπαλτάς, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και περίπου 40 επιχειρηματίες και εκπροσώπους θεσμικών φορέων.

Η COSCO το κεφάλι του δράκου 

Το επίκεντρο της «πολυεπίπεδης» σχέσης είναι η συμφωνία με την COSCO για το  λιμάνι του Πειραιά το οποίο όπως ανέφερε ήδη ο πρωθυοπυργός σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της Κίνας αναβαθμίζεται σε έναν παγκόσμιο, σε έναν διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο.  «Στόχο έχουμε να ενισχύσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Πειραιά ως τα βόρεια σύνορά μας, με προοπτική τα εμπορεύματα μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, μέχρι τη Βουδαπέστη,  να μεταφέρονται  σε πολύ  σύντομο  χρονικό διάστημα» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στον σημαντικό διαγωνισμό στο Θριάσιο Πεδίο  που είναι δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό logistic center, με την πιθανότητα  να υπάρξουν υποδομές συναρμολόγησης προϊόντων που θα έρχονται από την Κίνα προς την Ευρώπη. Θα συναρμολογούνται στο Θριάσιο και θα μεταφέρονται προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ηδη για το Θριάσιο Πεδίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο κινέζικοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, η Huawei, το τεχνολογικό πάρκο της οποίας επισκέφθηκε ήδη ο πρωθυπουργός και η ΖΤΕ, με τους υπεύθυνους της οποίας θα έχει συνάντηση την Τετάρτη στην Σαγκάη. Παράλληλα είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Κινέζων για το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μεταφέρει τα προϊόντα τους στην Κεντρική Ευρώπη, για το οποίο όμως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επίσης γαλλικά και ρωσικά συμφέροντα. Όπως ανέφερε και ο πρέσβης της Κίνας Ζου Σιαολί «Η συμφωνία με την Cosco είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του».


Η Ελλάδα στον σύγχρονο «δρόμο του μεταξιού» της Κίνας 
Το γενικότερο πλαίσιο της ένταξης της Ελλάδας στο στρατηγικό πλάνο της Κίνας, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους επιχειρηματίες που συνοδεύουν την κυβερνητική αποστολή λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι σε στρατηγική θέση η οποία συμπίπτει με την στρατηγική της Κίνας «Μία Ζώνη – Ενας δρόμος» που αποτελεί τη συνέχεια του περίφημου δρόμου του μεταξιού». Εξάλλου σε δηλώσεις του στο κινέζικο κρατικό κανάλι επισήμανε ότι: «Η εξαιρετική σύμπτωση είναι πως σε ό,τι αφορά το «one road», δηλαδή τη θαλάσσια διασύνδεση της Κίνας με τον δυτικό κόσμο, η Ελλάδα είναι πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός. Αλλά και σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική και την οδική διασύνδεση, πάλι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σημαντικός δρόμος στην Ευρώπη. Συνεπώς, η στρατηγική της Κίνας να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία και τη διασύνδεσή της εμπορική και οικονομική με τον δυτικό κόσμο και με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο, έναν πυλώνα που θα γεφυρώνει τον δυτικό κόσμο και την Ευρώπη, με την Κίνα, μια παγκόσμια υπερδύναμη. Αυτό περνάει βεβαίως μέσα από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει εκεί».

Μίλησε ακόμη για την δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα και εκδήλωσε «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις κινεζικών συμφερόντων σε ελληνικά ναυπηγεία για την επισκευή κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα συμμετοχής κινεζικών εταιριών σε διαδικασίες παραχώρησης λιμένων με αμοιβαίο όφελος και κοινό στόχο να ενισχύσουμε το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και τις κοινές δραστηριότητες».

Ο κ. Τσίπρας έφτιαξε μία ελκυστική εικόνα της Ελλάδας λέγοντας ότι επιθυμεί την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ υποστήριξε ότι πέρασε μία μεγάλη οικονομική κρίση, ωστόσο τα δύσκολα είναι πίσω, η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και υπάρχει η προοπτική ανάπτυξης, ιδιαίτερα για το 2017 και έχει πλέον τελειώσει η συζήτηση για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε την έδρα του τεχνολογικού κολοσσού Huawei όπου δήλωσε ότι  ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, αναφέρθηκε στη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ και επισήμανε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τις Νέες Τεχνολογίες, την Πληροφορική και την Έρευνα. Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Huawei. Ο επικεφαλής της Huawei τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τους επικεφαλής της εταιρείας, υπό τον ήχο του Ζορμπά, σε διάφορα τμήματα, όπου έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.

Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματο-οικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηροποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων. Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδα του ανήλθαν σε 39 δισ. ευρώ. Ειδικά η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερεις τομείς δραστηριοτήτων: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.

Χθες εξάλλου επισκέφθηκε και το Σινικό Τείχος και σύμφωνα με το ΑΠΕ ο πρωθυπουργός ανέβηκε στον ψηλότερο πυργίσκο του νοτίου τμήματος του Τείχους και στην συνέχεια όπως συνηθίζεται έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών. «Με βαθύ θαυμασμό σε ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς εκφράζω την απεριόριστη εκτίμησή μου στα μεγάλα κατορθώματα του Ανθρώπου».

Την Τετάρτη στην Σαγκάη 

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα επισκεφθούν την Απαγορευμένη Πόλη ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της  Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται την Τετάρτη, στην Σαγκάη. το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συνανταθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.