Ειδησεογραφικό site

Ο Τσίπρας ανακατεύει την τράπουλα

95

Αφήνοντας απέξω Δραγασάκη και Φλαμπουράρη, σχεδιάζει ανασχηματισμό και προσπαθεί παράλληλα να κατευνάσει «53» και διαφωνούντες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Η μη πραγματοποίηση του Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα συνθέτει για άλλη μια φορά ένα σκηνικό – θρίλερ σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ το… σκούπισμα των αποθεματικών των δημόσιων φορέων για να πληρώσει συντάξεις, κάνοντας αρχή από τα αποθεματικά των νοσοκομείων, φέρνει στη μνήμη το καλοκαίρι του 2015.

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει στη νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο δεν συζητά το Μέγαρο Μαξίμου, η ανησυχία είναι έκδηλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ…

Και ενώ η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα στο εξωτερικό ζητώντας «να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα», Κουμουνδούρου και Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν στείλει το δικό τους μήνυμα στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως δεν πάει άλλο.

«Τρία χρόνια νομοθετούμε συνεχώς μέτρα», είναι η κυρίαρχη πρόταση προς το Μαξίμου, με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να βρίσκονται εγκλωβισμένοι τόσο σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ όσο και με την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία συχνά-πυκνά επικαλείται τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη πως «οτιδήποτε πέρα από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα».

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός τόσο στο κόμμα όσο και στην Κ.Ο., καθώς το νέο πακέτο των μέτρων έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την ομάδα των «53» αλλά και από μεμονωμένους βουλευτές, που βρίσκονται μπροστά στην επιλογή να… υπερβούν για μία ακόμη φορά τις… κόκκινες γραμμές που είχαν θέσει από το καλοκαίρι του 2015 με την ψήφιση του μνημονίου.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Από την πλευρά του το Μαξίμου, θέλοντας να τιθασεύσει την Κ.Ο., ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί του ανασχηματισμού (με στόχο η υπουργική καρέκλα να αποσοβήσει τις όποιες διαφωνίες στους υποψήφιους αντιρρησίες στην περίπτωση που ψηφίσουν τα μέτρα) και με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι έτοιμος για μία ακόμη φορά να ξεκινήσει κύκλους επαφών με βουλευτές του κόμματος προκειμένου να μαζέψει αντιδράσεις και να ομογενοποιήσει την Κ.Ο.

Παράλληλα στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η τάση των «53» δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ομάδα, έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και είναι βέβαιο -παρά τα όσα έχουν λεχθεί- πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ ο Θ. Δρίτσας είναι υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και το ίδιο ισχύει για την κ. Θ. Φωτίου.

Στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία εσωκομματική αντιπολίτευση ασκούσε η ομάδα Λαφαζάνη όπου για να αποφευχθεί η σύγκρουση στη Βουλή επιλέχτηκε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Σήμερα στη θέση της ομάδας Λαφαζάνη είναι η τάση των «53» που έχουν περίπου 11 βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων -όπως και το 2015 με το Αριστερό Ρεύμα- κατέχουν κυβερνητικές θέσεις (Τσακαλώτος, Δρίτσας, Φωτίου).

Να σημειωθεί ότι το θέμα της πώλησης του ΟΛΠ έχει προκαλέσει αναταράξεις στις σχέσεις του Μαξίμου με τον Θ. Δρίτσα, ενώ η Τ. Χριστοδουλοπούλου και η Β. Κατριβάνου έχουν καταψηφίσει τον νόμο για την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ…

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν καλά το εσωκομματικό πεδίο εκτιμούν ότι οι κινήσεις των Δρίτσα, Χριστοδουλοπούλου και Κατριβάνου αλλά και οι δηλώσεις περί… Μακεδονίας του Μ. Μπαλαούρα αποτελούν προειδοποιητικές βολές της τάσης των «53». Από την πλευρά της η τάση των «53», η οποία αριθμεί 11 βουλευτές, μεταξύ των οποίων είναι και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Γαβρόγλου (βουλευτής Επικρατείας), Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίνα Κασσιμάτη, Άννα Βαγενά, Νίκος Μανιός, Νάσος Αθανασίου, Σταύρος Μονεμβασίτης, πέρα από την ανά καιρούς σκληρή κριτική που έχει εξαπολύσει προς το Μαξίμου, έχει προτείνει τη διαφυγή του κόμματος από την εξουσία μέσω εκλογών προκειμένου να μην επιβληθούν σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα ακολουθήσει την πορεία των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.

«ΜΑΣΑΖ» ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει παράλληλη διαπραγμάτευση με την Κ.Ο. και το κόμμα για να περάσει τα μέτρα αξιοποιώντας το χαρτί του ανασχηματισμού, με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με το νέο κυβερνητικό σχήμα και τις όποιες διαφωνίες να έχουν ως στόχο έναν υπουργικό θώκο.

Διαφωνούντες βουλευτές, όπως π.χ. ο Γιάννης Μπαλάφας, φέρονται να ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην κυβέρνηση, ενώ αντιδράσεις συναδέλφων τους όπως του Σ. Παπαδόπουλου, οφείλονται και στη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την πιθανή υπουργοποίηση συναδέλφων τους από την ίδια περιφέρεια. Ενδεικτική η περίπτωση του Σ. Παπαδόπουλου όπου φέρεται να υπάρχει έντονη δυσφορία για τα σενάρια που εμφανίζουν την Π. Δριτσέλλη, που εκλέγεται και αυτή στον νομό Τρικάλων, να καταλαμβάνει θέση υφυπουργού σε έναν (πολύ) πιθανό ανασχηματισμό.

ΧΩΡΙΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ – ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ

Στην περίπτωση πάντως ανασχηματισμού το βέβαιο είναι ότι αυτός δεν θα είναι σαρωτικός και δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού -Φλαμπουράρης και Δραγασάκης- δεν θα είναι στη λίστα του κατόπιν επιθυμίας τους…

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι δεν υπάρχει διακύβευμα για να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές ή ακόμα και νέο δημοψήφισμα που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές, εάν το Μαξίμου διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή λόγω της άρνησης μερίδας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να υπερψηφίσουν.

Σε περίπτωση καταψήφισης των μέτρων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να κατηγορήσει για αποστασία όσους αντιδράσουν στα μέτρα και θα επικαλεστεί τον πόλεμο με τη διαπλοκή, ενώ δεν μοιάζει απίθανο το σενάριο να επιλέξει τον δρόμο της κάλπης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΛΙΣΤΑ

Να σημειωθεί ότι ενδεχόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν και πάλι με λίστα, οπότε το Μαξίμου θα έχει τον πρώτο λόγο στη σειρά κατάταξης των ψηφοδελτίων και αυτό είναι ένα ακόμη μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου στην Κ.Ο.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι η πλειοψηφία των 153 είναι δεδομένη, το βέβαιο είναι ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και με το δίλλημα του πρωθυπουργού και αυτή τη φορά να είναι ίδιο με το καλοκαίρι του 2015: ή καταθέτει το νομοσχέδιο και ψηφίζει τα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή της Κ.Ο. και του κυβερνώντος κόμματος ή ξαναπαίζει το χαρτί της κάλπης εάν διαπιστωθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Της Κατερίνας Καραδήμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.