Ειδησεογραφικό site

Ο Κυριάκος ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη, ανακατατάξεις Δεξιά του… στέμματος και της Ορθοδοξίας

163

 

 

Κανείς δεν βρίσκεται τυχαία στην Αθήνα αυτές τις μέρες και κανείς από το πολιτικό σύστημα δεν συναντάται με κανέναν για άλλον λόγο πλην της χάραξης στρατηγικής για την επόμενη μέρα. Φυσικά, οι μεγαλύτερες ζυμώσεις γίνονται στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, τον εναπομείναντα πόλο μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον πιο ρημαγμένο.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Το σενάριο της πολυδιάσπασης ευνοεί τους πάντες πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη που πιστεύει ότι με την πόλωση και τις ξεκάθαρες γραμμές απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταφέρει  να επικρατήσει -ακόμη και αυτοδύναμα- στις επόμενες εκλογές. Η πατριωτική Δεξιά του στέμματος, της Ορθοδοξίας και της εθνικής συνεννόησης βρίσκει πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσεται, μόνο που οι περισσότεροι μνηστήρες που επιθυμούν να εμφανιστούν ως εκπρόσωποί της δεν γίνονται αποδεκτοί ούτε καν από τον περίγυρό τους. Γι’ αυτό και ο Κώστας Καραμανλής, ο κλειδοκράτορας της παράταξης, ακολουθώντας «σεμνά και ταπεινά» τον δρόμο της σιωπής αφήνει να αναπτυχθούν έτερες δυνάμεις παραλλήλως  κινούμενες με την κεντρική πολιτική σκηνή.

 

Ο ΕΦΡΑΙΜ

 

Πρώτος από όλους ο ηγούμενος Εφραίμ και οι συν αυτώ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Μετά την απόλυτη και καθ’ ολοκληρία δικαίωσή του, «κατέβηκε» στην Αθήνα και όπου πήγαινε, μάζευε ακροατήριο χιλιάδων πιστών. Πριν από τρεις εβδομάδες στο Μέγαρο Μουσικής, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και καμιά 10αριά βουλευτών, παρουσίασε το βιβλίο του για τον βίο του Ιωσήφ του Βατοπεδινού,  της σεπτής αυτής φυσιογνωμίας της Μοναστικής Πολιτείας. Τα δελτία εισόδου έγιναν ανάρπαστα σε διάστημα δύο ωρών όπως και την περασμένη Δευτέρα στο «Παλλάς» όπου προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τον άγιο Παΐσιο με τη φροντίδα του Εφραίμ.

Τις επόμενες μέρες ο ηγούμενος επισκέφθηκε εκκλησίες και μουσεία των Αθηνών όπου πλήθος κόσμου έσπευδε κοντά του. Το κατεξοχήν δεξιό ακροατήριο αναθάρρησε μετά από 10 χρόνια «διωγμού και διαπόμπευσης». Το «σκάνδαλο του Βατοπεδίου» συνέθλιψε στις μυλόπετρές του όσους το δημιούργησαν και η ηθική του Καραμανλή, η οποία ουδέποτε αμφισβητήθηκε αλλά στηλιτεύτηκε, αποκαταστάθηκε. Η χριστιανική λαϊκή Δεξιά ανέκτησε τον βηματισμό της και πορεύεται εν… ειρήνη μέχρι οι αρχηγοί της τρέχουσας περιόδου να οδηγήσουν την κατάσταση σε αδιέξοδο. Και επειδή ως γνωστόν η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα παρά μόνο έξοδα, τα οποία ο εκάστοτε πρωθυπουργός χρεώνει στον προηγούμενο ή τον επόμενο, το χριστεπώνυμο πλήρωμα ετοιμάζεται να υποδεχθεί έναν ηγέτη μακρότερης πνοής από την προηγούμενη θητεία των 5,5 χρόνων. Ένα γκεσέμι κατά τον Νίτσε.

 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

Αρκετοί είναι οι επίδοξοι εκφραστές του εν λόγω ρεύματος. Από τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου του Αντ. Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο, μέχρι τον Φαήλο Κρανιδιώτη, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Βαγγέλη Αντώναρο, τον Γιώργο Καρατζαφέρη ή τον απόστρατο αρχηγό του στρατεύματος Φραγκούλη Φράγκο. Ο πιο πονηρός και πανταχού παρών σε κάτι τέτοια Νίκος Νικολόπουλος έχει μείνει πίσω γνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες στο «πραγματικό γήπεδο» δεν πρόκειται να παίξουν ποτέ ούτε καν ως αλλαγή στο 88′.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος επί 13 έτη αποτελεί σημείο αναφοράς του επιμελητηριακού θεσμού «ελέγχοντας» σε μεγάλο βαθμό τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ανά την επικράτεια, δηλαδή την πιο ισχυρή ομάδα υποστήριξης της Ν.Δ. Ο κ. Μίχαλος, παραδοσιακός συνομιλητής του Κ. Καραμανλή και πολύ θεσμικός παίκτης, συμμετέχει ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ ακόμη και στην επιτροπή συνταγματικής αναθεώρησης του Μαξίμου.

Είναι μεν πολύ δεξιός αλλά εξίσου διαθέτει περίσσεια ικανότητα στις συναινέσεις, γι’ αυτό και επί τόσα χρόνια ηγείται του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ενώ διατηρεί ανάλογη υψηλή θέση στα πανευρωπαϊκά forum. Την τελευταία 3ετία σχεδόν όλα τα βιβλία για την περίοδο 2004-2009 έχουν παρουσιαστεί στον 6ο όροφο της αίθουσας εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ επί της οδού Ακαδημίας με τη συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή. Το γραφείο του ήταν ένα από τα «ορμητήρια» του  Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην εσωκομματική κούρσα του 2015 ενώ ο ίδιος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπ. Οικονομικών για μικρό χρονικό διάστημα επί Καραμανλή. Σκοπός του δεν είναι να ηγηθεί αλλά να συνδράμει στην προσπάθεια.

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

 

Η φημολογία περί νέου δεξιού κόμματος  και ποσοστά κοντά στο 7%, δεν αντέχει καν σε σοβαρό σχολιασμό. Το παιχνίδι παίζεται αλλού και οι συμμαχίες διαμορφώθηκαν ήδη. Η Εκκλησία συνδράμει στην προσπάθεια διακριτικά αλλά αποφασιστικά. Ο ρωσικός παράγοντας παραμένει ισχυρός μέσω της αθωνικής πολιτείας και της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Κανείς δεν βρίσκεται τυχαία εδώ αυτές τις ημέρες. Ο σταθεροποιητικός ευρωπαϊκός παράγοντας έχει πλέον μέτριες επιδόσεις ενώ Γάλλοι και Γερμανοί αντιμετωπίζουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα στις χώρες τους και δεν πρόκειται να ασχοληθούν περαιτέρω με την Ελλάδα.

Τη δυναμική της  Εκκλησίας και των Βατοπεδινών διέκριναν και οι Αμερικανοί που έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό του Εφραίμ αν και πριν από μερικά χρόνια χειροκροτούσαν την προφυλάκισή του. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα οδηγεί στο συμπέρασμα του οικουμενικού σχήματος πριν ή μετά τις εκλογές. Ο Κ. Καραμανλής θα επιστρέψει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως της συναίνεσης σε ψήφιση μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων και των συνταγματικών αλλαγών. Ο Κ. Μητσοτάκης, που πρόσφατα τον είδε επισήμως στη Βουλή, διέκρινε πως δεν υπάρχει καμία διάθεση από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού να συνεχίσει να ανέχεται τα ανοίγματα του αρχηγού της Ν.Δ. σε χώρους παραδοσιακά πολέμιους της Κεντροδεξιάς, όπως τους νεοφιλελεύθερους, το σημιτικό περιβάλλον και το «ΠΑΣΟΚ του ΕΣΠΑ».

 

ΓΕΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ

 

Ο Αντ. Σαμαράς και ο Β. Μεϊμαράκης είναι εξοργισμένοι με τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στη Βουλή, η άρτι αφιχθείσα από το… εκσυγχρονιστικό πουθενά ΠΟΤΑΜΙ, Αικατερίνη Μάρκου, ανέλαβε εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και το δικαίωμα τους σε πράξεις υιοθεσίας. Και αφού εξέφρασε την αρνητική θέση του νέου κόμματός της, τελικά υπερψήφισε την επίμαχη διάταξη! Δεν υπήρχε Νεοδημοκράτης που να κατάλαβε τι συνέβη και δεν έβαλε τα γέλια. Και μαζί τα κλάματα. Φυσικά, τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. απείχαν από την ψηφοφορία και όσοι συμμετείχαν επέλεξαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα βλέποντας να γίνονται ρεζίλι των σκυλιών. Ο κύβος είχε ήδη ριφθεί…

Τα σχόλια είναι κλειστά.