Ειδησεογραφικό site

Ο Κάρολος στην Ελλάδα το 1998: Η επίσκεψη που… ξέχασε

74

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του διαδόχου στην Αθήνα και την Κρήτη πριν από 20 χρόνια – Επικεντρώθηκε σε πολιτιστικά ζητήματα – Τον δεξιώθηκε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος – Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φωτογραφήθηκε με τον Κάρολο στην Ακρόπολη (και του θύμισε τα Ελγίνεια)

Η επίσκεψη στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 1998, αυτήν που ο Δούκας της Ουαλίας… δυσκολεύτηκε να θυμηθεί κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή του με  τον Αλέξη Τσίπρα, επανήλθε στο προσκήνιο.  Ο Κάρολος είχε αφιχθεί στην Αθήνα  στις  22 Νοεμβρίου του 1998, με αφορμή μια σειρά εκδηλώσεων με τη συνεργασία ελληνικών και βρετανικών πολιτιστικών φορέων.  Κατά την ολιγοήμερη επίσκεψή του, ο Κάρολος παρακολούθησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με τη σπουδαία συμφωνική ορχήστρα του Αγίου Μαρτίνου στους Αγρούς, περιηγήθηκε σε εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ είχε την ευκαιρία να ανέβει και στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Με τη συνοδεία, μάλιστα, του τότε υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο οποίος, από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων εκείνης της περιόδου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, έθεσε  και πάλι το ζήτημα της επιστροφής των Ελγινείων στην φυσική τους εστία.

Ο Πρίγκηπας Κάρολος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον Νοέμβριο του 1998 στην Ακρόπολη

Με τον Πρίγκηπα Κάρολο είχαν επίσης συναντήσεις ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, όπως και ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Σημίτης.

Ως προπομπό της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο διάδοχος του Βρετανικού στέμματος είχε αποστείλει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, το οποίο δημοσιεύτηκε σε καθημερινή εφημερίδα:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι και πάλι σήμερα στην Ελλάδα για το φεστιβάλ ‘Βρετανία και Ελλάδα’. Αγαπώ ιδιαίτερα πολλά μέρη της πατρίδας σας, μέρη που γνώρισα σιγά σιγά, σε ιδιωτικές επισκέψεις μου, στο πέρασμα των χρόνων. Αλλά είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσω να στραφεί η προσοχή του ελληνικού κοινού σε μερικές από τις πιο ξεχωριστές πτυχές του βρετανικού πολιτισμού.

Το φεστιβάλ αυτό, που οργανώνεται από τη Βρετανική Πρεσβεία με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου, γίνεται για να γιορτάσει μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων -συναυλιών και διαλέξεων, εκθέσεων και συνεδρίων- τη σφύζουσα συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω τουλάχιστον μία ή δύο από τις εκδηλώσεις αυτές, κατά την παραμονή μου εδώ. Είμαι επίσης ιδιαίτερα χαρούμενος που στη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Ελλάδα θα μου δοθεί η ευκαιρία να δείξω την υποστήριξή μου σε δύο ιδρύματα με τα οποία με συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί. Και τα δύο έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας και κοινών προσπαθειών με την Ελλάδα.

Το ένα είναι το Βρετανικο Συμβούλιο, το οποίο τελεί και υπό την αιγίδα μου. Το Συμβούλιο έχει μια διακεκριμένη εξηκονταετή παρουσία στην Ελλάδα, με γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και αύριο εγκαινιάζει ένα νέο Κέντρο Εκπαιδευτικών Πληροφοριών. Το Κέντρο χρησιμοποιεί τις πιο προωθημένες σχεδιαστικές και τεχνολογικές λύσεις για να παράσχει στους Έλληνες χρήστες του γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για θέματα εκπαίδευσης και υπηρεσίες βιβλιοθήκης από ολόκληρη τη Βρετανία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τη δράση του αυτή θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο τους ήδη ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας, στον τομέα της παιδείας.

Το άλλο ίδρυμα είναι η Βρετανική Σχολή Αθηνών, η οποία από φέτος τελεί υπό την αιγίδα μου. Η Σχολή λειτουργεί στην Ελλάδα για περισσότερα χρόνια από το Βρετανικό Συμβούλιο -πάνω από 110- και προωθί την έρευνα στις ελληνικές σπουδές στη Βρετανία και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σε συνεργασία με τους πολλούς Έλληνες συνεργάτες και φίλους της. Με μεγάλη χαρά θα επισκεφθώ τη Σχολή για πρώτη φορά καθώς επίσης και την Κνωσό, τον τόπο όπου έχει αναδειχθεί μια από τις πιο γνωστές πτυχές του έργου της. Η Σχολή συμμετέχει ενεργά, μαζί με τις ελληνικές αρχές, στα σχέδια δημιουργίας ενός αρχαιολογικού πάρκου και σε μια προσπάθεια ανοίγματος τμημάτων του χώρου στα οποία σήμερα το κοινό δεν έχει πρόσβαση και διοργάνωσης ξεναγήσεων σ’ αυτά. Θα συναντήσω τους φοιτητές και το προσωπικό για την επίσημη παρουσίαση της φιλόδοξης Έκκλησης της Σχολής με σκοπό τη συνέχιση και ανάπτυξη του έργου της στα χρόνια που έρχονται.

Το έργο ιδρυμάτων όπως το Βρετανικό Συμβούλιο, η Βρετανική Σχολή Αθηνών και άλλα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ισχύος της μακρόχρονης και σταθερά αναπτυσσόμενης σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Το φεστιβάλ ‘Βρετανία και Ελλάδα’ είναι μια γιορτή αφιερωμένη σ’ αυτή τη σχέση και ελπίζω ότι θα τη θέσει σε ακόμη πιο στέρεες βάσεις για το μέλλον.

Αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία που μου δίνεται εδώ και πολλά χρόνια να δω την Αθήνα, τόσο την αρχαία όσο και τη σύγχρονη. Εκτιμώ ιδιαίτερα αυτή την ευκαιρία, για παράδειγμα, για να δω την Ακρόπολη και τη νεοκλασική κληρονομιά της Αθήνας, καθώς και το τι κάνετε για να βοηθήσετε τη σύγχρονη πόλη να αναπτυχθεί σε αρμονία με την παλιά. Ελπίζω ότι όπως εγώ αρχίζω με ενθουσιασμό μία ακόμη επίσκεψή μου στην Ελλάδα, έτσι και πολλοί από σας θα επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες που θα σας δώσει αυτό το Φεστιβάλ για μια καινούργια ματιά στην παλιά και την νέα Βρετανία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.